La Rialp Matxicots aglutina més de 800 corredors sent un dels esdeveniments esportius puntals de la comarca del Pallars Sobirà. Robert Masó i Marta Batalla guanyen la Combinada.

Un divendres atrafegat, amb la presentació de Trail Zone Rialp i OTR Matxicots, les dues propostes del consistori per potenciar el turisme esportiu, i el posterior i sempre important briefing de la cursa en una atapeïda carpa amb part dels 800 inscrits i els gairebé 300 voluntaris, van donar pas a una matinada fresca i estrellada que donava inici a la festa de la Matxicots 2018.

Més de 400 corredors s’enfrontaven a un dels dos temibles recorreguts. La Marató, de 44km 4000+, i la Trail, 60km 5000+ que, a la vegada, representava la primera etapa de la Combinada.

La nit i la il·luminació dels frontals aviat va deixar pas a una fascinant alba de tons vermellosos que ja donava compte del que seria la jornada, diversió sense treva. Les dues distàncies coronaven el colós Montsent de Pallars i el seu germà Montorroio, que amb gairebé 2900m d’alçada dominen la vall. Al pas pel primer d’ells, les posicions al capdavant i la lluita pel pòdium començaven a estar definides, mentre els corredors avançaven per sobre d’un mar de núvols direcció a Les Picardes, el punt on cadascuna d’elles seguiria camins diferents per tornar a les entranyes de la Vall d’Àssua i finalitzar a Rialp.

A la marató, Guillem Campeny va imposar la seva llei des del principi, arribant a meta amb menys de sis hores, sent l’únic corredor en aconseguir-ho. Després d’ell i distanciats creuaven Jaume Martí i Marc Portet. En dones la pel·lícula va ser similar, amb una intractable Isabel Pelegrina que guanyava còmodament per davant de Georgina Gabarro i Anna Farrús.

A la trail les coses van estar més apretades, alternant posicions durant bona part del recorregut, i finalment ha estat Javi Puit qui s’ha endut el gat a l’aigua, guanyant per escassos minuts a Jesus Pau Vazquez, arribant tercer Manel García. Mentrestant, en categoria femenina, Marta Muixí no donava opcions als seus rivals, acabant en segona i tercera posició Alicia Garrido i Carme Palacín respectivament.

Marató
1 Guillem Campeny 5:46:09 Isabel Pelegrina 8:16:39
2 Jaume Martí 6:31:20 Georgina Gabarró 8:42:19
3 Marc Portet 7:16:38 Anna Farrús 8:45:22
Trail
1 Javi Puit 8:19:52 Marta Muixí 10:18:49
2 Jesus Pau Vázquez 8:20:54 Alicia Garrido 12:10:42
3 Manel García 9:15:39 Carmen Palacín 12:41:49

Diumenge, jornada decisiva

Si dissabte els corredors van marxar a dormir amb un bon regust de boca, diumenge no va ser menys, i ja abans de l’alba, els carrers de Rialp tornaven a viure la revolució de corredors voleiant pels seus carrers, amb una curiosa barreja de nerviosisme i emoció.

Puntualment a les vuit del matí es donava la sortida la Mitja Matxicots, que d’una banda decidiria els campions de la distància, i de l’altra, als campions de la Combinada.

Poc després, el poble de Roní donava inici a la Caminada Popular, que va dur a nens i grans pels racons més bells de l’Obaga de l’Orri, per finalitzar finalment al poble de Rialp després de recórrer 11km.

En els primers compassos de la mitja, les dures rampes de la pujada a Pernui es van encarregar de trencar el compacte grup, de més de 300 corredors, iniciant un interessant frec a frec per la victòria entre Jordi Correa i Josep Rovira. Després d’un ràpid descens a Sort, els corredors iniciaven una segona meitat del recorregut més trencacames, que mantenint l’essència inicial d’aquesta prova, recorria els diferents nuclis habitats de la vall com Bressui, Olp, Altron, Escàs i Surp, tots ells amb tots els seus habitants bolcats en atencions cap als corredors, i iniciar així el ràpid descens final que ha retornat als atletes a Rialp.

I ha estat aquí, en aquests dos últims quilòmetres, on Jordi Correa ha aconseguit desempallegar-se del seu rival i coronar-se campió, amb escassos segons d’avantatge sobre Josep Rovira. El tercer calaix del podi final ha recaigut en Marcel Romaní.

La disputa de la categoria femenina no ha estat menys emocionant, amb els honors de vencedora per Anna Fernández, seguida de Mireia Casellas i Pepa Raps, que han completat el calaix d’honor.

La mitja també a decidit als vencedors de la Combinada, el gran repte de la Matxicots, on tots els líders d’ahir han sabut gestionar les seves forces i el seu avantatge per proclamar-se campions d’aquesta exigent disciplina. Robert Masó i Marta Batalla han aconseguit pujar al calaix més alt, seguits per Carlos Mantero i Jordi Caba en categoria masculina, i Ruth Guilles i Núria Monmany en la femenina.

Per la seva banda, els vencedors de la nova modalitat en parelles, han estat Sergi Cots i Albert Cabra en categoria masculina, les andorranes Sabrina Solana i Aida Fornielles en categoria femenina, i Pau Triebel i Maite Hinojosa en equips mixtes.

Mitja
1 Jordi Correa 2:21:33 Anna Fernández 3:08:18
2 Josep Rovira 2:22:38 Mireia Casellas 3:08:50
3 Marcel Romaní 2:26:14 Pepa Repes 3:10:04
Combinada
1 Robert Masó 10:46:22 Marta Batalla 14:55:01
2 Carlos Mantero 11:43:31 Ruth Guillem 15:09:31
3 Jordi Caba 12:36:07 Nuria Monmany 18:16:59