Tornem de Courmayeur amb la sensació d’haver estat en una cursa amb majúscules. Tot i que el nostre concurs va ser breu, temps suficient per veure tota una vall d’Aosta abocada i compromesa a un esdeveniment esportiu: el Tor des Géants. Uns voluntaris entregats al corredor a cada refugi, a cada base de vida, fos quina fos l’hora al llarg de l’increïble recorregut. Sense dubte, aquesta és la clau de l’èxit d’aquesta gegant aventura que la propera edició complirà els deu anys de vida i on cada any incrementa l’interès de corredors disposats a emprendre el seu viatge particular al voltant dels quatre gegants alpins, com el Mont Blanc, Gran Paradís, Cervino i Monte Rosa. De fet, aquest 2018 va rebre fins a 3.000 sol·licituds per a les 850 places disponibles. Finalment van prendre la sortida un total de 894 corredors, dels quals 534 van aconseguir completar el recorregut en una edició marcada, excepcionalment, per la forta calor.
Com hem explicat, el recorregut discorre per la vall d’Aosta, als Alps italians, a través dels parcs naturals de Grand Paradiso i Mont Avic. Segueix primer la Via Alta nº2 i torna per la Via Alta nº1 tot travessant fins a 25 colls per sobre els 2.000 metres d’alçada. Encara que la distància i desnivell positiu anunciat és de 330km i 24.000m, la realitat l’allarga fins els 340 quilòmetres i 30.900m de desnivell positiu.
Franco Colle i Silvia Trigueros, guanyadors
L’italià Franco Colle va ser el gran dominador d’aquesta edició i es convertia en el primer corredor en guanyar dues vegades en la prova italiana amb un temps de 74 hores i 3 minuts. Tot i aconseguir rendes superiors a les tres hores amb els seus perseguidors, va acusar l’esforç en el tram final reduint l’avantatge a poc més de mitja hora respecte el canadenc Galen Reynolds, finalment segon amb 74 hores, 40 minuts i 36 segons. El també italià Peter Kienzl tancava el podi després de 77 hores, 31 minuts i 11 segons.
En dones, la corredora basca Silvia Trigueros també es quedaria ben aviat sola al capdavant i administraria les seves forces fins a creuar l’arribada amb 87 hores, 50 minuts i 31 segons, convertint-se en el primer triomf espanyol femení de la història. La italiana Scilla Tonetti i la britànica Jamie Aarons compartirien podi després de disputar mitja cursa plegades amb 95 hores, 54 minuts i 35 segons.
Fins a 12 corredors catalans finishers
En quant a la participació de corredors catalans, fins a 22 corredors prenien la sortida, dels quals 13 van aconseguir completar el recorregut. Carlos Macias, amb prop de 93 hores, va ser el més ràpid.