Skyrace Pic de l’Orri: neix una nova cursa al Pallars Sobirà

1491

La Skyrace Pic de l’Orri neix amb la finalitat de donar a conèixer el ric patrimoni natural de la zona sud del Pallars Sobirà, com el massís de l’ Orri i la vall de Siarb. La cursa, organitzada per l’Ajuntament de Soriguera, se celebrarà el proper 6 de maig de 2023.

El bucòlic poble de Vilamur serà l’epicentre de la prova, enclavat en un lloc privilegiat de la vall de Siarb, als peus del pic de l’Orri (a 2.440 metres d’altitud), punt àlgid de l’estació d’esquí de Port Ainé i des del qual es pot gaudir d’unes magnífiques vistes panoràmiques de bona part del Pirineu català.

L’esdeveniment comptarà amb dues distàncies, una de 50 km i 3.500 metres de desnivell positiu i una altra de 25 km amb 1.500 metres de desnivell positiu. Des de l’organització es vol destacar el fet que “totes dues curses pugen al pic de l’Orri, el punt més emblemàtic de la zona, cosa que la converteix en una cursa alpina i d’alta muntanya amb grans desnivells i també amb diversos trams de ritmes molt ràpids”. També hi haurà una caminada d’11 km i un desnivell positiu de 400 metres per donar a conèixer la vall de Siarb. En tot cas, els participants gaudiran d’un paisatge predominat per grans boscos d’alzines, roures i pins, així com prats de pastura, que sens dubte en ple esclat primaveral lluiran d’allò més.

Cal destacar que la cursa llarga de 50 km comença amb una baixada de 400 metres negatius i acaba amb una pujada de gairebé 300 metres positius, i que a més la pujada al pic de l’Orri des de Sort és dura i molt llarga: +1.800 metres en només 10 km, que segur que us faran suar de valent. A més, el corredor i la corredora més ràpids d’aquesta pujada tindran un premi especial.

Els corredors passaran per la majoria dels pobles que formen la vall de Siarb -caracteritzada per la terra roia, com es diu en pallarès el color vermell típic de la geologia de la zona-, així com pel mític i conegut port del Cantó. Els pobles de Tornafort, Puigforniu, Llagunes, Rubió, Soriguera i Vilamur, així com Sort, la capital comarcal, seran l’escenari d’aquesta prova, que neix amb la voluntat d’atraure tant corredors populars com elits, gràcies a una important inversió econòmica que repartirà gairebé 6.000 € en premis (1.000, 750 i 500€ per als tres primers i primeres de la trail 50k, i 300, 200 i 100 en el cas dels tres primers i primeres de la trail 25k).

El programa preveu un concert el dissabte a la nit, un cop s’hagi tancat la meta i s’hagin lliurat els premis, així com una visita cultural guiada el diumenge al matí als búnquers de la Guerra Civil que hi ha a Vilamur i al despoblat de Santa Creu de Llagunes, dos dels atractius més importants de la zona i que permeten conèixer-ne la història.

Inscripcions

Es podran fer les inscripcions AQUÍ des del 12 de desembre fins al 28 d’abril. El preu de la inscripció és de 60 euros per a la 50k, 35 euros per a la 25k i 12 euros la caminada popular. El preu no inclou assegurança (+3€). El Welcome pack d’inscripció: samarreta, medalla finisher, servei de fisioteràpia, dinar de cloenda i visita guiada el diumenge al matí als búnquers de la Guerra Civil de Vilamur i al despoblat medieval de Santa Creu de Llagunes, entre d’altres.