Que Barkley Marathons és una prova diferent a qualsevol altra és una cosa que està fora de tot dubte. Que, a més, tot el que l’envolta la fa més diferent encara, un fet. Que en els últims anys la seva expansió ha estat brutal està demostrat i, a la vegada, perdent part de l’essència que la caracteritzava. Encara que sense aquesta expansió, la cursa de Gary Cantrell no hauria arribat a convertir-se en una icona. Fa uns anys que França, de la mà de Benoit Laval, té la seva Barkley: la Chartreuse Terminorum. Des 2020 Espanya i, concretament Catalunya, també té la seva: The Bandit, impulsada per Marc Fernández i important tota la filosofia de Lazarus Lake a una comarca catalana.

Marc Fernández, el seu organitzador, portava molts anys perseguint una cosa diferent a les curses convencionals:

“The Bandit, és una aventura (orientació de llarga distància), història (personatge històric, la seva vida, els seus costums i els seus amagatalls), solidaritat amb el lliurament dels kg d’aliments per als més necessitats, cultura (un país, costums, bota de vi) i companyonia, valors tant importants en la societat i que tant necessitem recuperar”.

En la seva primera edició ningú va aconseguir finalitzar. Els que més a prop ho van tenir, van ser dos dels corredors més experimentats de casa nostra, Albert Herrero i Javier Puit. Ambdós van aconseguir finalitzar tres dels cinc bucles, recollint les pertinents pàgines dels onze llibres repartits per un terreny enrevessat, aspre i pedregós, amb boscos frondosos i parets equipades amb cadenes.

El secret per participar a The Bandit

A l’igual que la prova que s’organitza a Tennessee, calia esbrinar un correu electrònic per contactar amb l’organització i obtenir el preuat dorsal. Les pistes per aconseguir el mail estaven relacionades amb la figura del guerriller Carrasclet, lligat a la comarca tarragonina on s’organitza The Bandit. 35 corredors van aconseguir resoldre l’enigma de la primera edició, que es va celebrar l’octubre passat.

Un recorregut a semblança de Barkley Marathon

El recorregut, d’un màxim de 180 quilòmetres, s’havia dividit en 5 voltes d’entre 30-40 quilòmetres cadascuna, amb un termini límit de nou hores per finalitzar cada volta. A cada una d’aquestes voltes estaven situats, de forma estratègica, 11 llibres. Un cop trobat cada llibre, el participant havia d’arrencar la pàgina corresponent al seu número de dorsal i presentar-la en finalitzar cada cercle. Vaja, a semblança de la mítica Barkley.

Evidentment es tractava d’una cursa en autosuficiència, on els participants havien de carregar el seu menjar, el mapa, la brúixola i el road-book que l’organització havia lliurat a cada u per a superar cada volta.

I si en Barkley Marathons el preu de la inscripció és testimonial i Lazarus Lake demana una matrícula de cotxe de el lloc de procedència, Marc Fernández demana als inscrits que es presentin en un lloc i hora que se’ls comunica una setmana abans, amb 10 kg d’aliments que aniran destinats per ajudar al Banc dels aliments i també una bandera del seu municipi, ciutat o la que més els representi.

També hi ha una forma poc usual en la crida als participants. En “Sunto”, que coneix la història de Carrasclet com ningú, és el responsable de cridar als participants a toc de corneta. Després d’aquesta crida, els participants disposen de mitja hora per atansar-se a la sortida. Quan tots els participants estan reunits a la sortida, el personatge Carrasclet beu una bota de vi. El fet indica la sortida dels participants que, d’un en un, inicien el camí sota el repic d’una campana que hi ha penjada en un arbre i simbolitza l’inici de l’ aventura.

The Bandit 2021 començarà l’últim cap de setmana de març amb 40 guerrers disposats a viure aquesta aventura.

Foto portada: Ramón Ferrer
Text: Territorio Trail / Ultres Catalunya


També et pot interessar:

La primera edició de The Bandit finalitza sense finishers