El Tor des Geants 2019 arrencarà el proper diumenge amb 46 corredors espanyols participants, dels quals 18 són catalans. Espanya serà un cop més, d’entre els 76 països representats, el tercer amb més participants darrera d’italians i francesos. La prova arriba a la seva desena edició plenament consolidada com una de les més dures d’Europa. Els seus 340 quilòmetres i 31.000m de desnivell positiu (que no enganyin a ningú), un repte majúscul per a la gran majoria de corredors del món, on hi han triomfat noms il·lustres com Óscar Pérez, Javi Domínguez, Lisa Borzani o Silvia Trigueros. Llegeix amb nosaltres la història d’una dècada de Tor des Geants.

Repassarem amb el nostre company Juan González l’entrenament que ha realitzat per preparar amb condicions una prova d’aquestes característiques, així com el material que farà servir.

Rifuggio Deffeyes. Foto © Ultres Catalunya

TOR DES GEANTS 2019

Entrenament

Com s’entrena una prova d’aquestes característiques? La veritat és que anava una mica peix en com preparar-ho. Per això vaig confiar amb Xim Escanellas, el meu entrenador, per a que em marqués unes pautes d’entrenament. Amb ell he descobert els treballs de força i propiocepció, que m’han ajudat molt, les series per guanyar una mica de velocitat i combinat amb setmanes de càrrega i, sobretot, amb entrenaments nocturns. Per a Xim també ha sigut un repte poder preparar algú per acabar una prova tant espectacular com el Tor des Geants.

Amb quines dificultats t’has trobat en la teva preparació? Principalment l’horari de la feina. Treballo en un horari comercial que m’impedeix sortir a córrer tot el que voldria. A més, a Barcelona ciutat és molt difícil treballar el desnivell, així que aprofitava els diumenges per anar al Cadí a entrenar.

Material

El Tor des Geants és una prova d’alta muntanya, amb cotes superiors a 3.000m, on pots passar del fred més extrem a la calor més exagerada, amb pluja, neu o un sol ben radiant. Quin tipus de material portaràs? He optat per portar molt de tot, primant la seguretat per davant de tot. A més de recanvi de motxilla i bastons per si es trenquen, textil compresiu i d’aïllament, jaquetes amb membrana,.. inclús sis parells de sabatilles amb tacs ben diferents per adaptar a qualsevol terreny.

Faré servir la mateixa motxilla que vaig portar a Diagonale des Fous, de la marca Raidlight amb 6 litres de capacitat. Amb tot el material obligatori i, insisteixo, primant la seguretat amb membranes Gore-tex, el seu pes és de tant sols 1,640kg.

Estratègia de cursa

T’has marcat alguna estratègia de cursa? Com planteges el teu concurs? T’haig de ser sincer i et diré que he vist tots els videos de Youtube que he pogut per prendre nota del que em puc trobar. Aniré a fer la meva cursa sense esperar res, dia rere dia anant cremant etapes amb l’únic objectiu de finalitzar-la. El que més em preocupa és la gestió de la son, però intentaré patir el mínim i saber-ho portar.


Juan González Rodríguez. El corredor barceloní compta amb una dilatada experiència en curses de llarga distància com Marathon des Sables, UTMB, Diagonale des Fous o 100 Miles of Istria, entre d’altres. Aquesta serà la seva primera participació a Tor des Geants. El podreu trobar a través de les xarxes socials a 10 islas 1 desierto.