Amb la victòria a Ultra Trail de Montblanc, Pau Capell revalida el títol del circuit mundial Ultra Trail World Tour. Les dues victòries a Chamonix i Transgrancanaria – les dues proves “Series Bonus” del circuit- sumades a les victòries a Mozart i Patagònia, fan que sumi més punts que ningú i torni a guanyar aquest merescut guardó.

Però, serà l’últim campió que veurà aquest circuit? Tot apunta a que sí..

Aquesta és la reflexió en veu alta que Alfonso García, director de Territorio Trail Media, fa a través del seu blog personal:

Fa uns dies saltava la notícia de la creació de la Val d’Aran by UTMB, que celebrarà la primera edició del 3 al 5 de juliol de 2020. L’Ultra Trail Mont Blanc creuarà els Pirineus i la prova aranesa s’uneix a Gaoling, Oman i Patagònia al club de curses satèl·lit del UTMB, a les que fins ara anava unit el nom com a marca de qualitat però que, des d’aquesta temporada, atorguen a més plaça directa als seus finishers per córrer a Chamonix. Un quintet de proves que per si soles ja podrien formar un circuit. Idea que, potser, ja se li ha acudit a algú a Chamonix.

I és que un dels paràgrafs del comunicat en el qual anuncia la creació de la Val d’Aran by UTMB diu que la prova “s’integrarà a partir del 2020 al nou circuit internacional de ultratrail nascut de l’associació recentment signada entre UTMB i UTWT”, un calendari que està previst presentar-se abans de finals d’aquest estiu.

La Val d’Aran by UTMB veurà la llum el proper 2020

L’Ultra Trail World Tour va néixer el 2013 per iniciativa de l’Ultra Trail Mont Blanc i Marathon des Sables, amb el objectiu d’agrupar les millors ultres del món, veient la seva primera edició el 2014. Transgrancanaria, Fuji, Réunion o Western States 100 formaven part d’un UTWT que va generar grans expectatives, correspostes amb la realitat en les seves tres primeres edicions i que va atreure l’atenció de corredors, mitjans i públic en general, àvids de tenir un circuit que atorgués a desembre l’etiqueta de millor corredor i millor corredora.

Però a partir de 2017 l’Ultra Trail World Tour va començar a patir una barreja d’estancament, pèrdua d’interès i dificultat per entendre les puntuacions que atorguen les curses. Primer va ser la deserció de dues proves insígnies com Grand Raid Réunion i Marathon des Sables, curiosament ambdues pels mateixos motius (no necessiten a UTWT per seguir sent grans), després la divisió de les proves en una classificació difícil d’entendre i, per acabar, la coincidència en dates d’algunes proves han fet que el circuit com a tal perdi interès. No així les curses individualment, que segueixen atraient l’atenció.

El calendari 2019 ens regala la notícia que les tres proves grans de l’Ultra Trail Mont Blanc puntuarien. TDS, CCC i el UTMB com a tal atorgarien punts per a la classificació final del circuit, deixant a la cursa de Chamonix com la gran dominadora. A més sabent el vencedor d’aquesta edició 2019 com és en Pau Capell, amb el que comporta una falta d’interès per les proves que encara resten per celebrar-se (Harricana, Javelina, Capadòcia i Ciutat del Cap).

Si a aquesta posició predominant del UTMB a l’Ultra Trail World Tour li unim l’anunci del nou circuit en el qual l’objectiu és incloure les proves marca “by UTMB” podem imaginar que el futur del UTWT passa per una desaparició-integració en UTMB, perdent la essència amb la qual va néixer.