Tor des Geants alçarà el teló de la seva dotzena edició el proper diumenge 10 de setembre. La colossal prova italiana, sens dubte una de les curses més dures del continent, acollirà més d’un miler de corredors de 64 països d’arreu del món disposats a recórrer els més de 350 km i 31.000m de desnivell positiu al voltant de les muntanyes més altes de la Vall d’Aosta, com el Mont Blanc, el Cerví, el Mont Rosa i el Gran Paradiso.

I d’aquests mil participants, fins a 9 corredors arribaran de terres catalanes. Podeu descarregar-vos el llistat de tots ells en aquest enllaç.

SEGUIMENT ON-LINE

Lisa Borzani, màxima aspirant a la victòria

La gran absència d’aquesta edició serà Silvia Trigueros. La corredora basca, tres vegades campiona de Tor des Géants, es troba participant a la Dragon’s Back Race® (Gales) i després de 6 anys no serà a la sortida de Courmayeur.

Amb aquesta premisa, dona via lliure per a que Lisa Borzani sigui la principal favorita d’aquesta edició. L’ultrafondista italiana atresora dues victòries (2016 i 2017) i arriba a la cita havent pujat dalt del podi a totes les proves que ha disputat. Entre les corredores que intentaran disputar-li el triomf hi haurà les britàniques Sabrina Verjee, actual campiona, i Jasmin Paris, les italianes Melissa Paganelli, segona en 2021, Alessandra Boifava, guanyadora Tot Dret 2022 i Denise Zacco, tercera a Tot Dret 2022.

A la cursa masculina també hi haurà la gran absència de l’actual campió, el suís Jonas Russi, que va participar a la passada UTMB. Així que el gran favorit tornarà a ser Franco Colle. L’italià va signar la seva tercera victòria en l’edició de 2021, a més d’establir l’actual rècord masculí (66:43:57) i enguany buscarà el quart triomf en el seu compte particular. Els seus principals rivals podrien ser els seus ‘compatriotes’ italians Oliviero Bosatelli, guanyador en 2016 i 2019, i Andrea Macchi, tercer en 2017 i 2022, el nord-americà John Kelly o el bulgar Pirin Galov (el recordeu a UTTGN?).

Tor des Glaciers

Tot i això, el programa de Tor des Geants arrencarà aquest mateix divendres amb la disputa de la quarta edició de Tor des Glaciers. Si el Tor des Géants és ja de per si un repte majúscul, aquesta s’emporta la palma. Els seus 450km i 37.000m de desnivell positiu a través de les Vies Altes nº 3 i 4 porten al participant a emprendre una gran aventura sense senyalització específica, on l’ús de l’experiència orientativa a través de la navegació GPS i/o amb mapa, brúixola i altímetre serien requisits indispensables.

L’italià Luca Papi i el francès Sebastien Raichon tornaran a veure’s les cares després del duel protagonitzat l’edició passada i seran els grans favorits. En dones, la francesa Sandrine Beranger es postula com la gran favorita.

Aquest any comptarà amb la participació de set catalans.