La Pyrenees Stage Run 2023 arriba al seu equador

Amb una participació de 50 equips, la cursa per etapes torna a creuar el Pirineu català

323
La Pyrenees Stage Run travessa el Pirineu català des de Ribes de Freser fins a Salardú. Foto: Lluís Toll

La setena edició de la Pyrenees Stage Run (PSR) va arrencar diumenge amb 50 equips participants. Aquesta cursa de muntanya per etapes, organitzada per BiFree, travessa els Pirineus en set etapes, sumant un total de 220 quilòmetres i més de 15.000 metres de desnivell.

Si per alguna aspecte destaca aquesta cursa per etapes que ja va per la setena edició és per la seva alta participació internacional, en concret amb una xifra del 89% en aquesta edició. Més d’un centenar de corredors provenen de països com Alemanya, Bèlgica, Països baixos, Austràlia, Regne Unit i els Estats Units, així com un equip format per una parella de japonesos. També destaquem l’alta participació femenina, que representa el 36% dels participants.

Tots els participants han començat la seva pròpia aventura de creuar els Pirineus, resseguint el clàssic GR11 en equips de dues o tres persones, per completar un llarg recorregut amb grans desnivells i impressionants escenaris de muntanya. L’objectiu que tenen és creuar la meta de la darrera etapa amb final a Salardú (Val d’Aran) el pròxim dissabte 9 de setembre. Tot plegat, en una edició que compta amb un 89% de corredors internacionals de 21 països diferents.

El balanç de la primera etapa

L’inici de la Pyrenees Stage Run ha estat de nou, com en les anteriors edicions, des de la localitat de Ribes de Freser, però amb diverses novetats pel que fa al recorregut. A diferència dels anteriors anys, la primera jornada va finalitzar a l’emblemàtic Santuari de Núria, enlloc de Queralbs. Els corredors van passar per Pardines, pel cim del Balandrau (2.585 metres), pel coll de Tres Pics (2.396 metres) abans de dirigir-se al refugi de Coma de Vaca i posteriorment han superat el Coll del Torreneules abans d’arribar a Núria.

El codirector de BiFree Sports, Tomàs Llorens, ha explicat que “el nou final amb arribada al Santuari de Núria ha agradat molt als participants, ha estat un canvi positiu respecte l’any passat que ha agradat molt als repetidors de la PSR”. Llorens també ha destacat que “en general tothom ha acabat molt content”.

Els guanyadors en categoria masculina i general van ser els components de l’equip Turmells Teams, format per l’Àlex i el Roger, que han completat el recorregut amb 3 hores i 46 minuts. Un cop finalitzada l’etapa han apuntat que “ha estat una experiència increïble, la cursa ens ha agradat molt amb el canvi de recorregut d’aquest any. La primera pujada ha canviat una mica i crec que és un encert amb un ascens més vertical. Una vegada hem arribat al refugi de Coma de Vaca ha estat també un encert fer-ho per aquesta nova vall”.

Els tres integrants de l’equip Serpiente emplumada, format per dos mexicans i una corredora dels Estats Units, han destacat que la primera etapa “ha estat molt bonica, difícil amb les primeres pujades, però l’organització i la cursa és fantàstica, el recorregut és preciós i els voluntaris i els directors de carrera com sempre han posat tot el seu esforç per marcar bé la cursa i amb una energia molt positiva”.

Després de passar per La Masella i travessar la Cerdanya, els participants es van adentrar a Andorra. La quarta etapa celebrada ahir dimecres entre Encamp i Arinsal (Andorra) va transcorrer íntegrament per territori andorrà, amb un recorregut de 20 quilòmetres i 1.900 metres de desnivell positiu.

L’etapa més curta i més aventurera de la PSR

Quan s’arriba al Principat tots els participants ja saben que han superat l’equador de la Pyrenees Stage Run i comencen a visualitzat el final del repte de creuar els Pirineus amb set etapes. La quarta etapa ha començat al matí des d’Encamp, amb un inici força exigent amb l’ascens al Coll d’Ordino, situat a gairebé 2.000 metres (1.983 metres), i amb un altre pic com és Coll de les Cases (1.958 metres). Una etapa que destaca per ser la més curta de tota la PSR i que no compta amb cap tipus de marcatge per completar un recorregut que finalitza a Arinsal.

El codirector de BiFree Sports, Jordi Vissi, ha explicat que “la quarta etapa és del tot andorrana i a més és una etapa que li diem ‘aventura’ perquè és cent per cent amb els dispositius GPS que els equips han de tenir com a material obligatori durant la cursa”. En aquest sentit, Vissi ha apuntat que “és una manera d’introduir aquest sistema de navegació perquè creiem que és molt sostenible i pensem que potser sigui una manera de continuar fent curses en un futur”, ha afegit.

La cinquena etapa de la PSR

Aquest dijous tots els equips participants han reprès la prova per encarar la cinquena etapa de la Pyrenees Stage Run. La sortida s’ha realitzat des d’Arinsal per afrontar una de les etapes més llargues de 40 quilòmetres amb 2.700 metres de desnivell positiu, amb arribada a la localitat de Tavascan (Pallars Sobirà).

El recorregut portarà als corredors pel Parc Natural de les Valls del Comapedrosa, passaran per l’emblemàtic Refugi del Comapedrosa i entraran en zona d’alta muntanya en un terreny més pedregós i alpí fins la Portella de Baiau a 2.756 metres, on entraran al Parc Natural de l’Alt Pirineu. La baixada fins a l’Estany i el Refugi de Baiau és un dels punts més espectaculars i tècnics de la cursa. Abans d’arribar a Tavascan travessaran els municipis d’Àreu i Boldís Sobirà, amb el Coll de Tudela entre mig.

Podeu consultar tots els resultats de la quarta etapa en aquest enllaç.