Després de l’experiència de l’any passat en la modalitat més llarga, enguany provaríem la distància que la succeeix, la categoria L de 54 quilòmetres i un desnivell positiu de 3400m. I no per ser més curta és menys salvatge. Això sí, en el Trail del Bisaura la diversió sempre està assegurada amb el terreny de joc ple de fang, corriols infernals, bellesa exuberant i, sobretot, amb una organització que et fan sentir com a casa.
I quan ens pensàvem que ja ho sabíem tot del Bisaura, l’organització ens regala nous racons per descobrir. Una llarga pista per estirar els prop de 350 corredors ens duria al castell de Montesquiu i l’antiga colònia tèxtil de La Farga de Bebié. El primer regal el rebríem a l’introduir-nos al torrent de les Dous enmig d’una exuberant fageda. Beví ens rebia vestit de gala amb uns cambrers servint copes a ritme de música de discoteca. Un breu ascens ens duria al canyó del Serrat dels Bufadors, paratge digne de fades i follets de visita indispensable. Després de conèixer el castell de Llaers, d’origen romànic, començaria la diversió en forma de cordes per superar l’exigent desnivell que mena a La Cau. Benvinguts al Bisaura!

Per arribar al capdamunt del Castell de Milany caldria trobar les baumes amagades de Fleus i la Fumada i sortejar el salt del Molinot, tot digne d’una gimcana. A Vidrà arribaríem amb gana, lloc ideal per reposar i espolsar-nos el fang que portem a sobre. Què, pugem a Bellmunt? Però pel lloc més curt i dret, que sinó no seria mereixedor de ser part del Trail del Bisaura. I així fent via i amb les cames destrossades, cercaríem Santa María de Besora. Ah, que encara hem de fer un últim esforç fins al Pla de Revell. Ja no vindrà pas d’aquí. I així cercaríem el poble de Sant Quirze de Besora, ple de gom a gom i entregats a un esdeveniment que ha situat aquesta desconeguda terra del Bisaura al mapa.

Javier Puit i Maite Hinojosa, campions en una edició de rècord

La sisena edició va reunir més de 1.200 participants, reafirmant el perquè el Trail del Bisaura és ja un dels esdeveniments puntals del nostre país. Si més no, dels més estimats.

En quan a la competició, Javier Puit i Maite Hinojosa van ser els guanyadors de la modalitat més llarga, de 82 quilòmetres i D+5500m. Mentre Puit va dominar pràcticament des del seu inici i creuava la línia d’arribada en solitari (10:58:17), Hinojosa va haver de suar de valent per emportar-se la victòria (14:49:30) davant corredores com Marta Batalla, Aida Fornieles, Sabrina Solana i Maite Rivero. L’exigent ascens al santuari de Bellmunt va dictar sentència i obria el camí a un merescut triomf.

Altres tres curses completaven el programa del Trail del Bisaura 2018. En la L de 54 quilòmetres els millors han estat Nil Gaja i Montse Picanyol. En la mitja marató Marc Vizcaino i Núria Hospital s’enduien el triomf, mentre que Martí Nogué i Silvia Roca s’imposaven en la versió més curta, d’ 11km.

Classificacions Trail del Bisaura 2018

Foto portada ©Albert Garrido Fotografia