Trail Menorca Camí de Cavalls 2023: LA PRÈVIA

L'esdeveniment registrarà la participació de més nivell de la seva història en totes les distàncies, sense renunciar a la seva aposta per la sostenibilitat

674

El Trail Camí de Cavalls complirà l’onzena edició com a un dels esdeveniments més multitudinaris de les illes Balears, aglutinant en un mateix cap de setmana prop de 2.000 corredors repartits en set modalitats.

El Camí de Cavalls esdevé un sender històric de 185 quilòmetres i 2.863m de desnivell positiu que recórre el perímetre de l’illa balear de Menorca. El seu origen ens porta al segle XIV, quan ja existien alguns trams que facilitaven la defensa de l’illa davant els atacs dels pirates. També va ser utilitzat durant les dominacions anglesa i francesa del segle XVIII. Després d’unes tasques de rehabilitació i acondicionament, l’any 2010 es va inaugurar el camí públic de Camí de Cavalls senyalitzat com a GR223.

I que podem dir pròpiament d’aquest camí? Doncs que té un patrimoni geològic i paisatgístic brutal. La part nord és la més salvatge i combina trams força pedregosos vorejant autèntics penya-segats amb zones interiors de cultiu i bosc; el Cap de Favàritx, la platja de Cavalleria, es Alocs, Cala Morell o la Punta Nati són exemples dels llocs que podem visitar. A la part sud trobarem cales i platges d’aigua blau turquesa d’una bellesa indescriptible, com Cala en Turqueta, Cala Macarella, Cala en Porter, Cala Mitjana, Binibèquer i Punta Prima per anomenar algunes. Sense oblidar els seus dos grans nuclis de població, com Ciutadella i Maó.

Set modalitats per conèixer l’encant de Menorca

La prova reina serà la Camí de Cavalls que, amb 185km i 3.500m de desnivell positiu, dona la volta al perímetre de l’illa i permet conèixer els paisatges i racons més idíl·lics de l’illa. La cursa donarà el tret de sortida el divendres a les 8.30 del matí per aquells que pensen invertir un màxim de 40 hores, mentre que els més ràpids sortiran a les 14.30 del migdia amb un temps màxim per completar la volta de 34 hores. La sortida de la cursa per relleus també es realitzarà a les 14.30h.

A la una de la matinada de dissabte donarà el tret de sortida de la Trail Menorca Costa Nord, de 100km i 2.300m de desnivell positiu. La prova tindrà la sortida al port de Maó -el segon port natural més gran del món- i permetrà conèixer els racons més salvatges i desconeguts de l’illa.

A dos quarts de set del matí arrencarà la Trail Menorca Costa Sud, de 85km i 1.350m de desnivell positiu. La sortida es realitzarà al poble de Es Castell i recorrerà la part sud de l’illa a través de platges com Punta Prima, Sant Tomàs, Cala Mitjana i Son Xoriguer, entre altres.

El Trekking Costa Nord (58km D+1.200m), Trekking Costa Sud (44km D+650m) i Short Trail Costa Nord (27km D+392m) aglutinaran la major part dels inscrits.

Una edició amb molt de nivell

Entre els esportistes més destacats que a partir d’avui disputaran una de les set curses que formen part de la Trail Menorca Camí de Cavalls figuren noms tan destacats com els de Juan María Jiménez, Antoine Guillon (sis vegades guanyador i vigent campió de la prova de 185km), Claire Banwarth (guanyadora de les dues darreres edicions dels 185km), Tòfol Castanyer (vencedor dels 100KM l’any passat) o Pau Capell (guanyador de la prova en diverses edicions o actual recordman del circuit).

Aquest elenc convertirà l’edició del 2023 en la de més nivell en totes les distàncies. La cursa dels 185km serà indubtablement molt disputada, amb diversos favorits a la línia de sortida demà divendres a Ciutadella. Els esportistes comptaran a més amb l’al·licient d’un augment de la dotació econòmica a les distàncies de 185km, 100km i 85km, que creixerà dels 3.000 € als 8.000 € en conjunt.

La Trail Menorca Camí de Cavalls mantindrà el 2023 la forta aposta per la sostenibilitat que ve fent des del primer dia i que ha intensificat els darrers anys. L’organització insisteix en les mesures implantades per afavorir el respecte pel medi ambient i evitar que s’utilitzin materials d’un sol ús, tant als avituallaments com a la senyalització. Urgeix també els participants a seguir les seves indicacions, amb el clar objectiu de minimitzar-ne l’impacte sobre l’illa.