Us proposem una sortida al Pirineu Oriental. Concretament a la part NE de la comarca del Ripollès, on trobarem el bucòlic poble de Tregurà de Dalt. El nucli, situat a 1.425m d’alçada, queda rodejat per muntanyes que sobrepassen els dos mil metres d’altitud, com el Puig de Fontlletera, el Balandrau i el Puig Cerverís. Avui les culminarem totes amb una ruta circular.

De la mateixa sortida del poble, seguirem un tram de la pista que uneix Tregurà amb Ribes de Freser i que contorneja tots els cims de la zona. Salvarem alguns revolts escurçant camí a través d’alguns viaranys d’herba, marcats amb pintura groga, bastant corrible. Poc abans d’arribar al collet de la Gralla, prendrem una pista a mà dreta senyalitzada amb un pal indicador.

Passarem per una bassa, sota del rocós Castell dels Moros (2.123m) i ens dirigirem al coll del mateix nom. Ja tenim a la vista el primer cim del dia: el Fontlletera (2.575m). Per arribar-hi, seguirem el filat en forta pendent herbosa que ens farà suar de valent. Des del seu vèrtex, el panorama s’obre i podem albirar tots els grans cims de la comarca, amb la colpidora vall del Freser als nostres peus.

Ens atansarem al proper coll de Tres Pics, situat al oest, per pujar al segon cimall: el Balandrau (2.584m). Resseguirem l’agraïda carena herbosa en direcció sud, seguint el filat que delimita la Serra de la Canya. Sense adonar-nos culminarem el tercer cim, el Puig Cerverís (2.206m).

Baixarem per la carena herbosa fins a aproximar-nos a la pista de Tregurà, que la seguirem uns dos-cents metres cap a la dreta. En un revolt tancat, seguirem al front per una roderes d’herba fins a trobar un filat. El creuarem i anirem perdent alçada a través d’unes traces de pista marcades amb pintura groga. Ja més avall, a tocar del bosc de pi negre, girarem a l’esquerra per un corriol que ens durà de nou el poble. Ull en aquest últim tram, ja que hi ha forces arbres caiguts degut al temporal del passat mes de febrer.

Distància: 22,6km
Desnivell: +1.580m
Corrible: 80%
Temps aprox: 4-6 hores
Punts d’aigua: No hi ha. Caldrà carregar a l’inici
Track: Ruta l’Olleta de Tregurà

On dinar: Fonda Rigà

Per amenitzar aquesta sortida, hem escollit la Fonda Rigà de Tregurà com a lloc idoni per a dinar, atrets per les bones crítiques del sector i sobretot pel seu pas pel programa “Joc de Cartes” de TV3, on va ser escollit el millor restaurant de la Vall de Camprodon. Un restaurant que fou inaugurat l’any 1971 per l’Albert Rigat i la Dolors Gardella i de mica en mica, i amb la inestimable ajuda de l’àvia Conxita, l’avi Josep i més tard els sis fills, aquest restaurant familiar ha anat creixent.

En aquesta ocasió vam provar el carpaccio de peus de porc amb ceps, per llepar-se els dits. De segon, escollim el magret d’ànec amb salsa agredolça. Exquisit. Pels postres ens deixem emportar pel sublim pastís de formatge, fet amb base de galeta amb una capa de barreja de mató, formatge fresc, mascarpone i nata muntada.

L’import mitjà per persona és d’uns 35€, amb un cost qualitat-preu força raonable. Us aconsellem trucar uns dies abans per reservar, té força demanda. Hi tornarem.