La Transvulcania disputarà la seva catorzena edició aquest proper cap de setmana amb aires renovats. Després de la sonada ruptura amb les UTMB World Series, farà foc nou amb l’objectiu d’arribar al màxim nivell que havia tingut anys enrere i atraure als millors corredors del panorama internacional. Això sí, sense deixar de banda al corredor popular, sobretot el canari i ‘palmero’, que han fet crèixer l’esdeveniment any rere any. A més, vindrà acompanyat per Adidas Terrex, la marca que s’unirà al projecte durant els pròxims tres anys.

La resposta del públic no podia ser millor i més de 2.000 corredors es donaran cita a l’illa de la Palma a partir de dijous, esgotant els dorsals mesos abans de la celebració. A més, ha aconseguit atraure alguns dels millors elit del trail running mundial, configurant un cartell d’autèntic luxe.

Per aquesta edició, Transvulcania recupera els seus recorreguts habituals, per tal de tornar a acostar la prova als palmers i recuperar els recorreguts que van fer a la cursa coneguda internacionalment: la clàssica ‘Ruta del Bastón’ des del Far de Fuencaliente fins a la meta a Los Llanos de Aridane; la Marató des del Refugio del Pilar fins al Puerto de Tazacorte; la Mitja Marató, des del Faro de Fuencaliente fins al Refugio del Pilar, així com el seu explosiu Kilómetro Vertical, que també recupera el seu recorregut original des del Puerto de Tazacorte fins a la meta de la Torre Forestal de El Time.

Recorreguts i favorits

06.00 Ultramarató. 73km/D+4.350m D-4.057m

L’Ultramarató serà, sens dubte, el plat principal de l’esdeveniment. Recorrerà la clàssica ‘Ruta del Bastón’ des del Far de Fuencaliente fins a la meta a Los Llanos de Aridane, tot passant pels paratges més icònics de l’illa com Las Deseadas, el Reventón, Pico de la Cruz i el Roque de los Muchachos, punt més elevat amb 2.417m d’altitud.

L’actual campió, el nord-americà Dakota Jones, serà un dels principals favorits a la victòria i buscarà el seu tercer triomf a Transvulcania (2012,2023), així com Luis Alberto Hernando (2014,2015), posseïdor del rècord de la prova amb 6h52’39”. També hi seran presents guanyadors d’altres edicions, com el suec Petter Engdhal (2022) o el català Pere Aurell (2018). Raul Butaci, guanyador de la passada Transgrancanaria, encapçala un grup en el que incloem a noms com Dmitry Mityaev, Tom Evans, Thibaut Baronian, Jon Albon, Hannes Namberger, Carlos Alberto Silva i Jose Ángel Fernández.

La sueca Ida Nilsson tornarà a ser la gran favorita d’una prova que ha guanyat en tres ocasions (2016, 2017 i 2018), a més de tenir el rècord femení en 8h04’17”. A ella s’hi suma Katharina Hartmuth, segona a la passada UTMB, així com Helen Mino-Faukner, Ruth Croft, Marianne Hogan, Sunmaya Budha, Manon Bohard, Ekaterina Mityaeva o Azara García.

06.00 Marató. 43km/D+1.884m D-3.329m

El recorregut partirà des del Refugio del Pilar (El Paso) seguint el GR 131 fins al Puerto de Tazacorte, acabant junt al mar.

Entre els favorits trobarem a corredors força ràpids com Zaid Ait Malek, Peter Frano, Tomas Macecek, Pablo Villa o Mario Olmedo en homes, mentre que Gemma Arenas, Inés Astrain, Yasmina Castro, Àngels Llobera, Kim Schreiber o Florencia Milanesi posaran la ‘salsa’ en categoria femenina.

07.30 Mitja Marató. 25km/D+2.097m D-689m

La Mitja Marató recorre l’emblemàtica Ruta de los Volcanes fins a l’Àrea Recreativa del ‘Refugi del Pilar’, corrent en sentit contrari al recorregut, per això cal afegir una pujada per un ‘Malpaís’ de lava volcànica, tot passant per llocs emblemàtics com Las Deseadas.

El cartell de corredors d’aquesta modalitat no té res a envejar a les altres. Alguns dels millors corredors de l’estat seran a la línia de sortida, com Daniel Osanz, Abel Carretero, Pep Miret, Yoel de Paz, Fabián Venero o Efrén Segundo, a la que s’hi sumen Damien Humbert o Pascal Egli. En noies destaquem Iris Pessey, Camilla Magliano, Holly Page, Jessica Pardin o les espanyoles Onditz Iturbe, Silvia Lara i Moana Lilly Kheres.

Cal recordar que el programa de Tranvulcania arrencarà dijous, amb la disputa del Kilómetro Vertical, i seguirà divendres amb les curses de categories inferiors.

Un desplegament espectacular

El desplegament d’aquesta edició de Transvulcania serà realment espectacular, amb imatges que es distribuiran a més de 60 canals de televisió. El dissabte 11 de maig podreu seguir la retransmissió via streaming des dels canals de Facebook i Youtube, de 8:30 a 15:30h, a càrrec de Nacho Feliciano i Albert Jorquera en castellà, i Mauri Pagliacci i Eoin Flynn en anglès.

També podreu fer el seguiment de tots els resultats a través del Live Trail.