El català tanca el cercle deu anys després amb una nova victòria a Ultra Pirineu. Ekaterina Mityaeva s’emporta el triomf femení. Fins a 574 corredors han aconseguit creuar la línea d’arribada de Bagà. 

Si per alguna cosa serà recordada aquesta edició d’Ultra Pirineu serà per ser un dels anys on la lluita per la victòria ha estat més oberta que mai i fins pràcticament el final no ha tingut resolució.

Llançada la cursa des de Bagà, el miler de participants formaven una filera de llums en l’ascens a Niu d’Àliga. Ben aviat es formaria un trío capdavanter format per Dmitry Mityaev, Zaid Ait Malek i Andreu Simón, seguit de ben a prop per Cristofer Clemente, Jessed Hernández i Jordi Gamito. Clemente, un dels grans favorits, patiria una caiguda que l’obligaria a una retirada prematura a Niu d’Àliga. El ball de baixes seguiria a Bellver de Cerdanya, on Andreu Simón també abandonaria per problemes al soli. Jessed Hernández es col·locaria tercer en la pujada a Cortals d’Ingla.

El rus Mityaev cauria en el descens a Prats d’Aguiló i decidia abandonar. La cursa tornava a donar un gir inesperat i obriria un mà a mà per la victòria entre Zaid i Jessed. La diferència entre ambdós s’anava retallant amb el pas dels quilòmetres i seria arribant al refugi de Sant Jordi on Jessed Hernández aconseguiria atrapar al bo de Zaid. Aprofitaria la seva coneixença del terreny per donar el cop definitiu i creuar la línea d’arribada en solitari (12:35:36) just nou anys després d’inaugurar el palmarès de la competició. “Per a mi, córrer i guanyar en les muntanyes de casa meva és el màxim” –declararia a l’arribada. El marroquí Zaid Ait Malek arribaria en segona posició (12:40:26) visiblement esgotat i havent donat un recital de rauxa i entrega, tot i els problemes de genoll. “Ha estat un any difícil per a mi a nivell personal i quedar segon és tot un premi”. Jordi Gamito (13:01:23) tancaria el podi masculí en un any per enmarcar. Després d’aconseguir el bronze en la passada UTMB arribava just de forces “però tenia ganes de venir. Fer un podi a casa és especial”.

Si en homes va haver emoció, en dones només va tenir una protagonista. La rusa Ekaterina Mityaeva es posaria líder camí al Serrat de les Esposes i no donaria opció a la polonesa Magdalena Laczak, que en els primers instants de cursa s’havia mantingut ben a prop. Mityaeva, que ja va firmar un quart lloc al 2016 i un bronze en 2017, s’emportaria la victòria després de 15:12:24. “Aquí vaig córrer la meva primera ultra fa 3 anys. M’ha sortit un dia rodó i encara no em crec que hagi guanyat. Magdalena és una gran corredora”. Laczak obtindria la plata amb un temps de 15:56:52, mentre que la catalana Roser Español es faria amb el bronze (16:31:55), després de superar a Laia Díez a l’alçada de Prats d’Aguiló.

Classificació UP 2018

Pablo Villa repeteix podi a la Marató Pirineu

Després de la victòria a Ultra Pirineu 2017, el lleonès arribava a la Marató Pirineu com a gran favorit per emportar-se el triomf. Dit i fet. Pablo Villa s’imposava amb un temps de 3:54:36 per davant de Aritz Egea (3:54:37) i Miguel Caballero (4:01:37). En dones, la cambrilenca Íngrid Ruíz es feia amb la victòria (5:09:10), mentre que Laurence Santance (5:12:00) i Mila Duran (5:17:37) completarien el podi.

Classificació Marató Pirineu 2018

Eli Gordón enlluerna a la Mitja Pirineu

La Mitja Pirineu seria la gran novetat d’aquesta desena edició i es sumaria a l’extens programa Ultra Pirineu, amb un recorregut de 20km i 630m de desnivell. Eli Gordón, autèntica especialista en curta i mitja distància, s’emportava el triomf (1:30:51). Antonio Martínez (1:18:37) es faria amb la victòria en homes.

Classificació Mitja Pirineu 2018

Foto portada © Guillem Casanova