Ultra Pirineu dona el tret de sortida de la seva dotzena edició després d’un any sabàtic per culpa de la pandèmia. El mediàtic esdeveniment, que se celebrarà de l’ 1 al 3 d’octubre de 2021, presenta algunes novetats respecte l’última edició celebrada en 2019.

La desaparició de la Sky Pirineu, la conversió de la modalitat trail a distància marató i la recuperació de la Nit Pirineu, la prova vertical nocturna que uneix l’estació d’esquí de la Molina i el cim de la Tossa d’Alp la nit de divendres, són les més destacades. A més, i a diferència dels últims anys, Bagà serà l’epicentre de totes les modalitats excepte la Nit Pirineu.

La modalitat Ultra tornarà a ser la prova estrella. Aquest 2021 pateix una lleugera modificació en el traçat i s’allarga fins els 100 quilòmetres i 6.590m de desnivell positiu, recorrent les parts més maques del Parc Natural de Cadí Moixeró en una gran volta circular. En primer lloc, els primers 6 quilòmetres fins al Paller de Dalt ara es faran per pista forestal per evitar aglomeracions. El tram final també serà diferent en els seus últims 2 km, que es faran per la “via Nicolau” i així evitar passar per la carretera de Gisclareny.

Cal recordar que tots els inscrits de la Salomon Ultra Pirineu 2020 van passar automàticament a ocupar una de les places de l’edició 2021. Les places vacants de la modalitat Ultra seran ocupades per corredors en llista d’espera i, per tant, no es preveu sorteig per aquesta propera edició.

Després d’uns anys formant part d’alguns dels més prestigiosos circuits internacionals, com les Golden Trail Series o les Skyrunner World Series, la mítica prova catalana formarà part del nou circuit Spartan Trail World Championship, competició que va arrencar el passat mes de febrer a Transgrancanaria.

Neix la Salomon Marató Pirineu 42k

La Trail Pirineu 56k i la Sky Pirineu es fusionen en una única distància amb la Salomon Marató Pirineu. Amb 42km i +3.600m de desnivell, el seu recorregut seguirà el mateix traçat de l’antiga Sky Pirineu fins a Vents del Cadí, punt a partir del qual s’hi incorpora un nou tram d’ascens fins a la collada de Turbians, abans d’arribar a meta.

La Mitja Pirineu es trasllada a diumenge, mantenint la distància de 20km però augmentant la seva duresa fins els +1.250m de desnivell, tocant sostre prop del Cap de la Devesa (1.740m).

Com formalitzar la inscripció

Tots els que estiguin inscrits a la Sky Pirineu i Mitja Pirineu 2020 passaran automàticament inscrits a la Marató Pirineu i la Mitja Pirineu 2021 respectivament. En cas de no acceptar el canvi, els corredors podran donar-se de baixa i sol·licitar el retorn del 100% de la inscripció. Els inscrits per la Trail Pirineu 2020 podran optar per un dorsal per a la Marató Pirineu o prioritat per passar a Ultra Pirineu abonant la diferència de la inscripció. Evidentment, també podran sol·licitar el retorn de la inscripció en cas de no voler cap de les dues opcions.

El període d’inscripcions per a la Marató, Mitja Marató i Nit Pirineu s’obrirà el proper 6 d’abril al web oficial de Ultra Pirineu.

Història d’una cursa emblemàtica

Va ser a l’octubre de 2009 quan l’Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà decideix organitzar, de forma competitiva, la travessa que uneix els vuit refugis del Parc Natural Cadí Moixeró anomenada Cavalls del Vent, inaugurada al 2003. Aquesta primera edició va comptar amb 273 corredors, on Jessed Hernández (9:31:35) i Corinne Favre (11:55:52) en van sortir vencedors d’un recorregut de 80km i 5.800m de desnivell positiu. A més, Jessed va batre el rècord del circuit que estava en mans de Kilian Jornet des del 2004 (9:48) encara que el recorregut era un xic diferent. La prova estava enmarcada dins les Salomon Nature Trails.

Llegeix tot l’històric fins a l’edició 2019 en aquest enllaç.