La superlliga del trail running ja és una realitat. UTMB Group ha unit forces amb The IRONMAN Group per a llançar, com ells mateixos defineixen, “el circuit de trail running definitiu del món”: les UTMB® World Series, que veurà la llum en 2022. La UTMB® World Series serà, sens dubte, una revolució per al nostre esport a través d’un nou circuit basat en els alts estàndards d’ UTMB®. Cal destacar que les UTMB® World Series serà l’únic lloc on els corredors podran aconseguir la participació en la prova de Chamonix, on es disputaran les UTMB® World Series Finals.

Si bé el calendari complet de proves que compondran la UTMB® World Series s’anunciarà durant l’estiu, ja s’han confirmat vuit de les proves que el formaran, totes elles amb el cognom by UTMB unit al seu nom:

  • UTMB® Mont-Blanc
  • Val d’Aran by UTMB®
  • Thailand by UTMB®
  • Panda Trail by UTMB®
  • Gaoligong by UTMB®
  • Tarawera™ Ultramarathon by UTMB®
  • Ultra-Trail Austràlia™ by UTMB®
  • Mozart 100® by UTMB®

Les proves que integrin a partir de 2022 les UTMB® World Series s’estructuraran en quatre nivells:

UTMB® World Series Finals

UTMB® Mont-Blanc és el teatre dels somnis on s’ha forjat la llegenda del ultratrail i a partir de 2022 serà també el lloc on es coronin els campions masculins i femenins de les UTMB® World Series. Els títols s’atorgaran en cadascuna de les tres distàncies clau del UTMB® Mont-Blanc: OCC (50K), CCC® (100K) i UTMB® (100M), i classificar-se per a elles només es podrà aconseguir participant en proves de les UTMB® World Series o de les UTMB® World Series Majors.

UTMB® World Series Majors

Cada any es disputaran tres UTMB® World Series Majors, on els corredors poden competir cara a cara en les finals de les Continental Series a Amèrica, Europa i Àsia/Oceania. Cada UTMB® World Series Majors inclourà almenys una cursa en cada categoria (50K, 100K i 100M) i els finishers, tant elits com populars, tindran almenys el doble de possibilitats d’accedir a les UTMB® World Series Finals.

UTMB® World Series Events

Les proves integrades en els UTMB® World Series Events seran les millors curses del món, organitzades amb els més alts estàndards de qualitat per a acostar l’aventura UTMB® als corredors de tot el món. Cada prova inclourà almenys una carrera classificatòria en les categories 50K, 100K o 100M, que atorgaran Running Stones. Cada Running Stone serà equivalent a una entrada en el sorteig d’inscripcions per a les UTMB® World Series Finals (UTMB Chamonix). Els elits també podran qualificar segons els seus resultats.

UTMB® World Series Qualifiers

Son la porta d’entrada a les UTMB® World Series, amb milers de curses a tot el món que estaran obertes a tothom. No és obligatori participar en una cursa classificatòria de la UTMB® World Series per a començar la seva aventura en la Serie, però els corredors que participin es beneficiaran de l’accés privilegiat als esdeveniments de la UTMB® World Series.

Les UTMB® World Series donarà una nova orientació als serveis per als corredors, com l’accés privilegiat, així com nous i més precisos criteris esportius que consideren les característiques del trail running. Això inclou desenvolupar l’Índex d’Acompliment com un actiu exclusiu d’ UTMB Group i crear noves categories per a classificar les proves.

Índex de rendiment

Els corredors familiaritzats amb el primer sistema de classificació en el trail running podran continuar usant-lo en la nova plataforma UTMB® World Series per a avaluar i comparar el seu nivell de rendiment. Els corredors amb un índex de rendiment tindran accés privilegiat a les proves de les UTMB® World Series, independentment del seu nivell.

Quatre noves categories basades en el km-esforç

Hi haurà quatre categories en les UTMB® World Series, incloses distàncies de 20K, 50K, 100K i 100M, que es basaran en l’esforç de km, una fórmula reconeguda mundialment per a mesurar la distància de carrera en trail running considerant tant la distància com el desnivell positiu.

Com i qui podrà participar en les UTMB® World Series Finals?

En el procés de definir l’estructura esportiva de les UTMB® World Series, es va consultar a un grup significatiu d’elits internacionals. Sota el nou sistema esportiu, per a obtenir accés a les UTMB® World Series Finals, els corredors hauran de qualificar participant en les UTMB® World Series Majors o en les UTMB® World Series Events durant un període de 15 mesos.

Els 10 millors corredors/es en cadascuna de les categories 50K, 100K i 100M en les UTMB® World Series Majors guanyaran un dorsal per a la pròxima edició de la UTMB® World Series Finals de la mateixa categoria.

Els 3 millors corredors/es en cadascuna de les categories 50K, 100K i 100M en les UTMB® World Series Events guanyaran un dorsal per a la pròxima edició de la cursa de la UTMB® World Series Finals de la mateixa categoria.

Aliança sense paliatius

L’associació entre UTMB Group i The IRONMAN Group és una aliança estratègica per a evolucionar el ultratrail a tot el món. D’una banda s’aprofita l’experiència de UTMB Group en el trailrunning a la qual se suma l’experiència global de The IRONMAN Group en un nou circuit d’acord amb els valors de UTMB®: superar-se a un mateix, joc net, respecte per les persones i el medi ambient i solidaritat.

Catherine Poletti, presidenta de UTMB Group, afirmava que: “Després de 18 anys UTMB® s’ha convertit en una marca que no sols porta els valors esportius del trail running a tothom, sinó també valors humans. Tenim la certesa que combinar la nostra experiència i el que representa la marca UTMB®, amb la capacitat i experiència de The IRONMAN Group, és una excel·lent notícia per al món del trail running i per a tots els seus actors: els atletes, amateurs, elits, però també els seus amics i familiars, els llocs on s’organitzen les carreres, socis i mitjans de comunicació”.

El Grup IRONMAN organitza diverses proves: Tarawera Ultramarathon ™ by UTMB® (Rotorua, Nova Zelanda), Ultra-Trail Austràlia ™ by UTMB® (Katoomba, NSW, Austràlia) i la Mozart 100® by UTMB® ( Salzburg, Àustria). Andrew Messick, president i director executiu de The IRONMAN Group, apunta que “el llegat d’excel·lència i lideratge de la família Poletti i UTMB® no té parangó en el trail running. Junts esperem portar els valors, l’esperit i la companyonia profundament arrelats de les competicions de trail running a nivell mundial. Durant més de 40 anys, hem treballat per a crear experiències d’esdeveniments que capturen la imaginació de persones de tot el món, produint experiències de carrera que canvien la vida dels atletes de tots els nivells, des del seu primer pas fins a la línia de meta. Estem agraïts per la capacitat d’associar-nos amb el talentós equip de UTMB Group mentre unim les nostres fortaleses per a crear la UTMB® World Series com una plataforma per a elevar l’extraordinari que existeix en tots nosaltres”, va concloure Messick.

La UTMB® World Series brindarà a tots els corredors l’oportunitat de viure la seva passió en el cor d’alguns dels entorns naturals més extraordinaris del món mentre exploren destins icònics i abracen diferents cultures. A més, la UTMB® World Series utilitzarà la seva plataforma global per a crear consciència sobre els problemes ambientals mentre advoca per la inclusió. L’ètica esportiva també jugarà un paper important en la UTMB® World Series, amb els corredors d’elit i aficionats tractats com a iguals, així com la salut i el benestar de cada participant com una prioritat.