Les muntanyes de Bar, al sud de Montenegro, seran l’escenari aquest cap de setmana del Mundial Juvenil de Curses per Muntanya (Youth Skyrunning World Championships). Una cita que reconeixerà els millors corredors del món menors de 23 anys.

La selecció espanyola de curses per muntanya FEDME hi prendrà part amb 12 esportistes, dels quals 8 provenen de casa nostra (Gabriela Lasalle és baixa d’última hora). Aquest fet demostra l’èxit del planter català gràcies a la bona feina de les escoles de Curses per Muntanya de Catalunya, així com del Centre de Tecnificació de la FEEC.

Junt amb el coordinador del CTCMC, Pere Rullan, hem volgut analitzar cada un dels esportistes catalans que hi prendran part:

YOUTH A (15-16 anys)

Núria Calzada (Yetis Collserola Trail Team)

La Núria farà el seu debut en un Mundial després de pujar al capdamunt del podi en les curses que ha participat.

“És una noia molt jove que ja va sorprendre als passats campionats d’Espanya escolars, guanyant la seva categoria cadet tant a la cursa vertical com en línia. Sobretot la cursa vertical, molt destacada per davant de la resta. Té un potencial molt gran i veurem fins on arriba”.

Joan Guiteras (Club Excursionista Moianès Independent)

Recent campió d’Espanya cadet modalitat vertical i plata en Línia.

“El seu debut en un Mundial és un premi a la seva constància i tenacitat. En Joan sempre ha demostrat tenir molta regularitat i compromès amb el programa de Tecnificació”.

Gerard López (Club Excta.UECAnoia)

També debutarà en un Mundial com a recent campió d’Espanya cadet en Línia i bronze en modalitat vertical.

“En Gerard és un noi molt compromès i sacrificat. S’ha guanyat a pols aquesta convocatòria. Ja porta uns anys anant al Campionat d’Espanya escolar amb una trajectòria ascendent. De ben segur que farà un bon resultat”.

YOUTH B (17-18 anys)

Uma Plans (Club Excursionista Moianès Independent)

Serà la seva segona cita mundialista. En el seu debut va aconseguir dos bronzes a la vertical i combinada i una plata a l’skyrace. Arriba a la cita com a campiona d’Espanya juvenil en KV i bronze en Línia.

“Ja ha demostrat com de bé li està anant les coses i del que és capaç. Està fent una temporada molt regular”.

Biel Sagués (Club Excursionista Moianès Independent)

Serà el seu tercer Mundial, amb un balanç de 5 ors i una plata al seu sarró.

“En Biel ha donat un pas endavant a nivell de resultats i de consolidar el seu potencial. Arriba amb un molt bon estat de forma, tal i com va demostrar en els campionats d’Espanya”.

YOUTH C (19-20 anys)

Ïu Net (Associació Esportiva Trail Xics Montseny)

També serà el seu quart mundial i atresora ja 7 ors i una plata. Sens dubte un dels corredors més destacats d’aquesta convocatòria. Va fer tercer absolut a una prova de copa del món.

“També ens quedem curts de paraules per definir l’Ïu. Segueix amb molt bona dinàmica i ja es fa amb els absoluts, com va fer a la copa del món”.

Lluís Puigvert (Club Esquí Girona)

Segona participació en un Mundial. En el seu debut va ser dels més destacats guanyant tant la vertical, skyrace i la combinada.

“Tot i que enguany està estudiant la carrera de Medicina, ha tornat a brillar. Els campionats d’Espanya no ha pogut donar tot el que ell volia, però va camí de consolidar-se com un gran esportista a nivell absolut”

U23 (21-22-23 anys)

Laia Montoya (CE 2×2 Santpedor)

Tot i ser el seu últim any en modalitat U23, debutarà en un Mundial d’Skyrunning. Arriba com a recent campiona d’Espanya KV (bronze absoluta) i sots-campiona en Línia.

“Serà la cirereta del pastís a la seva trajectòria, ja que porta 3 anys amb molt alt nivell. Arriba sense cap pressió i amb moltes ganes”.

Programa

La prova vertical es disputarà divendres 28 de juny (7 del matí) i prendrà la sortida a les afores de Sutomore, prop del poble de Zankovici, amb un ascens que durà als corredors fins al cim de Vrsuta (1.183m).

La prova Skyrace s’iniciarà des de la mateixa localitat de Bar (7 del matí), on els corredors participaran en un recorregut de 21km i D+1600m (U23 i Youth C), mentre que els més joves ho faran sobre un traçat de 12km i D+800m. Destaquen els senders tècnics de pedra calcària, que compensaran amb les grans vistes del Mar Adriàtic i el proper llac Skadar.

Fotos: fotografia_by_juan.a / FEDME