El proper dissabte 25 de juliol serà el dia marcat en el calendari per a la represa de les curses per muntanya a casa nostra, sempre hi quan no hi hagi rebrots de la COVID-19. Un dia molt esperat per a tothom després de quatre mesos sense competicions.

La disputa de les curses per muntanya es desenvoluparan sota unes mesures sanitàries i d’higiene adients, marcades per uns protocols d’actuació treballats exhaustivament per les diferents entitats i federacions.

Les quatre curses per muntanya que es celebraran l’últim cap de setmana de juliol seran les següents:

Dissabte 25 de juliol

Ultra Trail Valls d’Àneu: La indòmita del Pallars torna amb quatre distàncies. La gran novetat serà la disputa de la seva modalitat més llarga d’uns 90 quilòmetres i un desnivell positiu de 7.200m sense marcatge específic. La Skyrace, de 26km i D+1971m, serà la seu del Campionat de Catalunya individual de Curses per muntanya de la FEEC.

Entre les mesures marcades per la FEEC en el seu protocol, s’aconsellarà fer calaixos de dos metres d’amplada i disposats en fileres, on es situaran els esportistes de manera que es garanteixi la separació de dos metres abans de la sortida, amb sortides esglaonades d’entre 10 i 20 corredors o bé d’entre 3 i 5 corredors cada cinc segons. Per raons d’higiene, també s’eliminaran les dutxes, mesura que també prendran la majoria d’esdeveniments esportius.

Trail Sant Esteve: Sant Esteve de Palautordera viurà l’onzena edició del Trail Sant Esteve amb dues distàncies a escollir: 24km D+1050m i 13km D+280m, i amb sortida al vespre del mateix dissabte.

En Melcior Truncal, cap de l’esdeveniment, ens explica les mesures de segurerat que aplicaran, tot i que poden variar depenent de l’estat actual de la pandèmia: “D’entrada, hem reduït l’aforament de la cursa a 250 participants. La sortida es realitzarà al Complex Esportiu Julia, en calaixos d’entre 20 i 50 corredors separats per 2 metres entre sí. Un cop el primer grup hagi completat els primers 200m de cursa, sortirà el següent grup i així successivament. En quan als avituallaments en cursa, seran individualitzats (barretes, plàtan). També demanarem que, tota persona que en els 15 dies abans de la cursa hagi patit efectes de la COVID-19 o bé hagi mantingut contacte amb algun portador, haurà de renunciar a la seva participació”.

Diumenge 26 de juliol

Lloret de Mar Trail: La ‘Lloretrail’ havia de disputar la seva primera edició el passat 22 de març. Al voltant d’aquelles dates ja havia esgotat els 800 dorsals disponibles per a les tres distàncies ofertes. Finalment, i per raons de seguretat, la mitja marató no es disputarà en previsió per les altes temperatures i tots els corredors podran participar en les altres dues modalitats: 12km i D+500m o 5km amb 150m de desnivell positiu.

En declaracions del seu director, l’atleta Jose Luis Blanco: “Nosaltres tenim un plantejament de fer sortir 120 corredors en pràcticament 10 o 12 minuts, de 4 en 4, 2 nois i 2 noies intentant que no tinguin el mateix nivell esportiu perquè no vagin junts, separats per dos metres de distància i amb mascareta; se la podran treure en començar a córrer però es recomanarà que se la tornin a posar si fan avançaments. El recorregut tindrà una sortida i una meta en diferents localitzacions i es disputarà en un bosc a les afores de Lloret que estarà acotat únicament per als inscrits en la prova i al qual no podrà accedir el públic”.

Trail Catllaràs: L’espectacular cursa per la Serra de Catllaràs, al Berguedà, viurà una edició diferent. No obstant, mantindrà les tres modalitats de cursa habituals de 42, 23 i 15 quilòmetres.

Klassmark es regirà pel protocol de la Real Federación Española de Atletismo (RFEA) però reforçat en molts punts. Entre les mesures que adoptarà l’organització destaca l’habilitació d’espais comuns amplis, tant en l’avituallament d’arribada com en l’entrega de dorsals, amb mampares de separació entre corredor i voluntari; el corredor no podrà manipular cap aliment dels avituallaments de cursa sinó que serà el voluntari qui l’oferirà i abans de prendre la sortida caldrà portar mascareta.

Vall d’Aro Run Series: la cursa Lineal de Sant Antoni de Calonge i S’Agaró, d’uns 10 quilòmetres, transita a través de l’espectacular Camí de Ronda, uns dels millors senders de la Costa Brava.

Les noves mesures de seguretat per part dels esdeveniments esportius, poc afectaran en el seu desenvolupament: “La Lineal ja era una cursa contrarellotge on els 150 corredors surten cada 30″, d’un en un o de dos en dos, per tant, això ho mantindrem. Fins i tot podem ampliar el temps de sortida”, declara Carla Guallar. Tot i això, es regiran pel protocol que marca la FEEC: “La sortida serà per ordre ascendent de dorsals (com sempre hem fet) i la recollida també i tindran un horari establert, per tant no s’acumularà tanta gent. En quan a l’avituallament final hem decidit donar una bossa per participant amb alguns productes per recuperar, com si fos la bossa del corredor, però al final. Així només passaran una vegada per l’avituallament”.

Foto portada: Trail Catllaràs/Klassmark