Ningú ni res pot aturar el Trail Ulldeter. El 2020 va ser el primer esdeveniment de Klassmark després del dur confinament. Un protocol d’actuació meticulós va mostrar a corredors i organitzadors que les curses de muntanya podien ser segures i responsables davant la crisi sanitària del moment. Un any més tard, la inesperada onada estiuenca desencadenava noves restriccions. La cursa de Camprodon les va complir totes per oferir la seva millor versió, però no ha estat fins aquest diumenge 19 de juny quan ha brillat amb tota la seva esplendor. Les mascaretes han cedit el protagonisme als somriures dels corredors. Tots han desbordat felicitat i alegria en travessar la línia d’arribada. Especialment Alejandro Villarino, Sara Sanante, Andreu Contijoch i Mireia Pons, els grans protagonistes de la novena edició després de proclamar-se campions. Els tres recorreguts tenien el punt de mira a les cotes altes del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser. El vol d’altura del Trail Ullldeter no ha defraudat ningú.
El quilometratge i el desnivell de cada una de les distàncies s’ha endurit a causa de les altes temperatures. L’onada de calor també ha sufocat a tots els participants, fent de la hidratació un dels aspectes més importants. La festa ha arrencat a les set. Els corredors de la Marathon han estat els més matiners, però també els que han corregut més hores sota el sol. 44,5 quilòmetres amb 2.500 metres de desnivell positiu donen per a molt. L’itinerari ha coronat el Coll de Tres Pics a 2.420 metres d’altitud, sostre de la prova i un dels llocs més espectaculars del recorregut on s’aprecia el segell d’alta muntanya del Trail Ulldeter.
Les altures no han intimidat a Alejandro Villarino i Sara Sanante, els grans protagonistes de la distància Marathon. Villarino ha inscrit el seu nom al palmarès de la prova remuntant i assaltant la primera posició en el tram decisiu. No l’ha abandonat per proclamar-se campió amb un temps de 4h55m21s. Aleix Ferrer, ha entrat en quarta posició, ha liderat gran part de l’itinerari. Finalment, el podi l’ha completat Felipe González, també de menys a més, i Nil Gaja. En la baralla femenina, Sanante ha governat amb autoritat completant el recorregut en 5h44m53s. La batuta ha estat seva durant tota la prova. Per darrere, Jessica Tipán i Cristina Talarn l’han flanquejada en la fotografia d’honor mostrant el seu potencial.
A les vuit era el torn del Trail, un recorregut de 24 quilòmetres amb 1300 metres de desnivell positiu que acaricia els 2000 metres d’altitud. Cal recordar que Camprodon, punt de sortida i arribada de les tres distàncies, està situat a 950 metres. La lluita femenina, tal com anunciàvem en la prèvia, no ha defraudat. Del llarg llistat de favorites ha destacat Mireia Pons després d’aturar el cronòmetre en 2h36m15s. Ningú ha corregut més ràpida que ella. Irene Fuertes i Núria Artells han intentat posar-li les coses difícils, però s’han hagut de conformar amb una meritòria segona i tercera posició. Entre els homes, Andreu Contijoch s’ha alçat amb la victòria amb un registre de 2h11m42s. També han brillat Roger Comellas i Gerard Mangrané, els corredors que l’han acompanyat en la cerimònia de premis.
Finalment, a dos quarts de nou, s’ha donat la sortida de la distància Express d’11,5 quilòmetres amb 650 metres de desnivell positiu amb victòries de Raoul Raus amb 56m20s, per davant de Josep Pagès i Adrián Martin, i Mesi Arcos amb 1h03m48s, per davant de Bea Prior i Ivet Navarro.
Klassmark no ha desaprofitat l’escenari del Trail Ulldeter per continuar creant consciència sobre el canvi climàtic i els seus efectes. De fet, les altes temperatures històriques registrades són una prova més que posa en evidència aquest fet. Per això, des de l’organització creuen que ha arribat l’hora de passar a l’acció. No es tracta de consciències, es tracta de fets. Només un cínic podria negar la realitat. El món s’està fonent i nosaltres ens fondrem amb ell. O canviem el xip o ja sabem què ens trobarem al final del camí. Esperem que no sigui massa tard per reaccionar i continuar gaudint de la natura i d’escenaris tan increïbles, entre d’altres, com el Trail Ulldeter. Llarga vida al trail running com el coneixem avui.
Fotos: Sixt Visuals / Trail Ulldeter