ANDORRA ULTRA TRAIL 2017: LA PRÈVIA

2241

Molt ha plogut d’aquella primera edició de l’ Andorra Ultra Trail Vallnord, a l’any 2009. Un esdeveniment que ha crescut exponencialment en tots els sentits i s’ha convertit en un dels certamens de trailrunning més importants del món. Enguany més de 2.800 corredors de 49 països diferents, atrets per la bellesa de les muntanyes andorranes, disputaran alguna de les sis proves que ofereix la organització, amb el poble d’Ordino com a epicentre.

A ritme de batucada, dimecres engegarà la seva novena edició amb la novetat d’enguany. La Eufòria dels Cims, de 233 quilòmetres i 20.000m de desnivell positiu, per parelles i sense marcatge específic, durà als participants a mostrar la seva resistència i habilitat en l’ús de GPS. El francès Nahuel Passerat, actual campió de la Ronda dels Cims, farà parella amb Julián Morcillo i es congratulen com els principals favorits a batre. Altres parelles a destacar seran els txecs Pavel Paloncy -doble subcampió de la Spine Race- i Filip Silar, o els alemanys Tom Zechmeister i Julia Böttger com a equip mixte. Entre els corredors catalans destaquem, entre d’altres, l’experiència d’Arnau Julià, Salvador Vilalta, Esteban Monje, Sergi Cots o Lluis Ruiz.

La Ronda dels Cims, de 170 quilòmetres i 13.500m de desnivell positiu, donarà el tret de sortida el divendres al matí amb l’aurèola d’estar considerada com una de les deu proves més dures del món. El seu recorregut traça una volta quasi perfecte al país, coronant 16 pics o colls de més de 2.400m d’alçada, amb el Pic de Comapedrosa com a punt culminant (2.942m). En categoria masculina es presenta, a priori, un interessant duel entre el francès Antoine Guillón i l’italià Nicola Bassi. En dones, la italiana Lisa Borzani defensarà el triomf aconseguit l’any passat davant corredores com Nerea Martínez o la nord-americana Missy Gosney.

La Mític, de 112 quilòmetres i 9.700m de desnivell positiu, sortirà dels carrers d’Ordino el mateix divendres a les deu de la nit i també realitza una volta al país coronant, com la seva germana gran, el cim del Comapedrosa. En comparació a la Ronda dels Cims, el desnivell es comprimeix en menys quilòmetres i la converteixen en un autèntic trencacames. Si les cames no donen per completar el repte, l’organització dóna la possibilitat de finalitzar a les Bordes d’Envalira (77km) o a Margineda(44km) i rebre el diploma corresponent. Lluís Sanvicente i Sebas Sánchez, junt amb Aida Fornieles -actual guanyadora de la Celestrail- es perfilen com els grans favorits a la victòria. Entre els corredors catalans destaquem la participació de Carles Sánchez, David Preñanosa, Jordi Marco, David Liesa, Ruben Cruz o Adolfo Aguiló.

A mitjanit de dissabte arrencarà la Celestrail, de 83 quilòmetres i 5.000m de desnivell positiu, transcórre pel cor d’Andorra en un terreny força ràpid i corrible. És per aquesta característica que el ventall de favorits s’obre, encara que destaquem la participació del portugués Armando Teixeira i Salvador Marco com a màxims aspirants al podi final. En aquesta prova també hi haurà la possibilitat de finalitzar a Prat Gran (44km) i rebre el merescut reconeixement.

El matí de dissabte es disputarà la Marató dels cims, de 42,5 quilòmetres i 3.000m de desnivell positiu, i la Solidaritrail de 10 quilòmetres en la jornada dominical tancaran aquesta edició.