La 3 Días Trail Ibiza s’ha sobreposat a la pluja i les mesures sanitàries de seguretat per tirar endavant fins a cinc curses entre divendres i diumenge. Uns 350 corredors van participar en la cita, organitzada per Trideporte i arbitrada per la Real Federación Española de Atletismo (RFEA), en què han destacat noms com el tres vegades campió de món de la IAAF Luis Alberto Hernando, Tòfol Castanyer, Aroa Sio, Anna Comet, Júlia Font, Àngels Llobera, Eduard Hernández o Joel Aubeso. En l’esportiu, els integrants de l’equip Wild Trail Project han estat els grans dominadors de la competició amb les tres victòries d’Eduard Hernández i les dues de Joel Aubeso i Júlia Font.

La setena edició de la 3 Días Trail Ibiza va arrencar el divendres dia 27 a les 19 hores amb una cursa nocturna de 10km i +172 m. des del Poliesportiu Can Guertxo de Sant Josep de sa Talaia. Ja llavors es va veure que el gran dominador del cap de setmana seria Eduard Hernández (Wild Trail Project), guanyador de la prova amb un temps de 35’22”, mentre que Joel Aubeso i el corredor del Paraguai establert a Eivissa Williams Aveiro es ‘barallaven’ per la tercera posició, decidint-se a l’esprint per a penes dos segons a favor del burgalès. En noies, mostrarien les seves cartes del cap de setmana: la guanyadora Júlia Font (Wild Trail Project), Anna Comet (Dynafit) i Yolanda Martín Ramos (Wild Trail Project), per aquest ordre. La cursa nocturna va estar marcada per la pluja intermitent i una mica de fred.

Tres curses el dissabte, amb l’Ultra com a protagonista

Dissabte va ser el dia fort de l’esdeveniment amb la celebració de fins a tres curses. Va obrir el foc a les 7 del matí l’Ultra Eivissa, una prova de 84 km i 3022 m amb sortida i arribada des de Sant Josep de sa Talaia, que permetia als corredors coronar els cims més representatius de l’illa, com són Sa Capelleta, Sa Talaia, Puig d’en Serra o Serra Grossa. Els grans dominadors van ser Tòfol Castanyer (Team Salomon) i Aroa Sío (Team Land). El veterà corredor de Sòller va manar de principi a fi i ja en la meitat del recorregut disposava de deu minuts d’avantatge sobre el segon. Finalment s’imposaria en 7h34′ amb gairebé una hora sobre Donatello Rota. L’italià és un dels pocs corredors internacionals que s’han animat a viatjar per competir en la cursa eivissenca. En la categoria femenina Aroa Sío també va córrer una cursa espectacular: es va imposar en 9h23′, amb més de quatre hores d’avantatge sobre la segona, i va acabar en la vuitena posició de la classificació general.

A les 11 del matí va ser el torn de la Marató de 42 km i +2167 m, que partia des de Es Cubells i recorria part del traçat de l’Ultra. Aquest cop Williams Aveiro va prendre la iniciativa per davant de Joel Aubeso, però el corredor del Wild Trail Project l’atraparia en la segona meitat del recorregut i es va imposar en 3h55′. El paraguaià va acusar els problemes físics en una etapa marcada també per la pluja i va entrar a més d’onze minuts del guanyador. Pedro González va tancar el podi masculí. La cursa femenina també va tenir emoció, ja que la favorita, la balear Àngels Llobera (Inverse), es va perdre en el primer quilòmetre, es va situar darrere i va haver de remuntar posicions. Amb un gran esperit de lluita, s’imposaria amb 4h54′, amb 3′ d’avantatge sobre la segona, Amparo Escrich.

Finalment, a les 12 va ser el torn de la Mitja Marató de 21 km i +952 m amb sortida i arribada a Sant Josep de sa Talaia. La cursa més ràpida del dia va ser una repetició dels duels de la cursa nocturna, encara que en noies aquesta vegada el triomf va ser per a Anna Comet. La corredora de Dynafit es va imposar en 1h46′ a Júlia Font, que va entrar a dos minuts. Yolanda Martín Ramos va ser tercera. En nois, es va repetir la victòria d’un fortíssim Eduard Hernández. El corredor del Wild Trail Project va entrar a 48” de Carles Jávega, segon, i Victor Van Driessche va ser tercer.

La 10K de diumenge conclou l’esdeveniment amb sol i vistes espectaculars

La 3 Días Trail Ibiza es va tancar diumenge amb una bonica etapa de 10 km i +325 m, una ruta circular que sortia de Camp de Tir de Cap Martinet i recorria el Municipi de Santa Eulàlia per la costa. Novament es van calcar els duels i les posicions de la 10K Nocturna: Eduard Hernández es va apuntar la seva tercera victòria i Joel Aubeso va tornar a guanyar-li per segons a Williams Aveiro. En noies es va repetir el triomf d’una somrient Júlia Font i aquest cop Yolanda Martín Ramos es va imposar a Anna Comet. Aquesta cursa també va decidir els guanyadors de la general combinada de les tres proves. En la de 22 km masculina no hi va haver discussió i el guanyador va ser Eduard Hernández, però en categoria femenina Júlia Font es va imposar a Anna Comet … Per centèsimes! En la categoria Marató el triomf va ser per a Joel Aubeso i Amparo Escrich, mentre que a l’Ultra el primer lloc va ser per Donatello Rota i Aroa Sío.

Unes estrictes mesures de seguretat i un gran esforç organitzatiu

La 3 Dies Trail Eivissa, que també ha estat el Campionat Autonòmic de Balears d’ultra distància per la RFEA, s’ha adequat al Protocol General de Prevenció de Covid-19 elaborat per la Federació Balear d’Atletisme i autoritzat per la Conselleria d’Afers Socials i Esport. Aquesta normativa ha estat d’obligat compliment per tots els participants i assistents, constant de mesures com sortides cada minut amb calaixos d’un màxim de 9 corredors, ús obligatori de màscares i gel hidroalcohòlic, presa de temperatura a tots els participants o lliurament de premis sense contacte físic. Tots aquests canvis han obligat a Trideporte, l’entitat organitzadora, a treballar duríssim els últims mesos per garantir la seguretat i la celebració de la prova en un any marcat per la cancel·lació de multitud d’esdeveniments esportius. Tot i això, i malgrat els canvis obligats, els corredors han agraït enormement l’esforç i han contribuït a l’èxit d’un esdeveniment que ha transcorregut sense incidents. Eivissa ha passat amb nota l’examen de cara a aquí a dues setmanes, quan acollirà el Campionat d’Espanya de trail per seleccions autonòmiques de la Reial Federació Espanyola d’Atletisme, i ha projectat una imatge de salut i esport a tot l’Estat.

Podreu trobar tots els resultats en aquest enllaç.

Foto portada: Marta Bacardit Photography