Muntanyes de Prades Epic Trail Costa Daurada ja ha coronat els primers guanyadors de la seva història. Són la càntabra Azara García de los Salmones i el portuguès Miguel Arsénio, que han escrit el seu nom amb lletres d’or a la primera edició d’aquesta cursa d’ultradistància a muntanya de 100 km i 5.254 m positius.
Amb el tancament de la temporada de trail running a la cantonada, tots dos corredors de l’equip SportHG tenien la cita marcada en vermell als seus calendaris. El gran nivell atlètic, la bellesa paisatgística d’aquesta serra banyada per la Costa Daurada i els quantiosos premis eren motius més que suficients per donar-ho tot sobre uns senders tan bonics com trencacames.
La pluja i la boira van ser protagonistes durant tota la jornada, des de la sortida a l’encantadora localitat de Prades. Des d’allà es van acomiadar a les 6.00 hores els 85 participants de la MDP 100K, estirant la serp de frontals il·luminant la matinada.
Entre les noies, el duel esperat entre Azara i la seva companya Gemma Arenas va anar prenent forma des de l’ascensió al Tossal de Baltasana (1.203 m), sostre de la cursa i de les Muntanyes de Prades. Companyes d’equip i rivals en moltes de les grans carreres espanyoles, aquesta vegada va ser la del nord qui va marcar el ritme, mentre que la manxega la va aguaitar des del darrere, encara que mai no va aconseguir posar en perill la seva victòria.
Finalment, Azara va parar el crono en 12 hores, 49 minuts i 21 segons, i va acabar en una increïble tercera posició de la general. “Ha estat duríssim. No m’esperava aquest terreny tan tècnic, tan pedregós… Si he caigut almenys cinc vegades!”, confessava en acabar. “Portava des del juliol sense posar-me un dorsal i estic molt contenta de com m’ha anat, encara que he patit molt”, afegia l’atleta.
Després d’una lluita tremenda, Gemma Arenas (13:12:45) va ser la segona a creuar la línia de meta, també entrant al top5 de la general. Per la seva banda, la boliviana Eli Ríos (15:30:22) va pujar al tercer calaix del podi quan entrava la nit. Jone Urkizu ha estat quarta i Judit Lamas, cinquena.
Entre els nois, Miguel Arsénio va demostrar per què és un dels millors ultrarunners del món actualment. Encara que va sortir tranquil, aviat es va posar al capdavant al costat del castellonenc Samuel Palomera. Mà a mà van anar liderant la carrera fins que, a la pujada a Rojals (km 38), el lusità va començar a distanciar-se. Des d’aquell moment, a cada punt de control la diferència entre tots dos s’ampliava fins a superar l’hora a l’arc de meta. 11 hores, 17 minuts i 28 segons va ser el temps del guanyador.
“Vaig anar complint els parcials que havia previst durant la primera meitat, però a la segona tot es va complicar. És un terreny que et desgasta molt perquè et permet córrer, però alhora has d’anar molt atent a on trepitges”.
Darrere seu, Samuel Palomera (12:25) va donar la sorpresa del dia assegurant la segona posició per davant d’Agustín Luján (13:01:10), Jesús Álvarez (13:24:42) i Carles Triginer (14:09: 58), que van completar les cinc primeres places.
Aquest top5 masculí i femení s’ha repartit ni més ni menys que 13.000 € en metàl·lic, una suma que col·loca Montanyes de Prades Epic Trail Costa Daurada com un dels esdeveniments de trail running amb més premis a nivell estatal.
Julen Calvo i Oihana Kortazar, els més ràpids a la PDG 50K
Si alguna cosa ha destacat al naixement de Muntanyes de Prades Epic Trail, és l’alta densitat d’elits, cosa que s’ha evidenciat especialment a la Puig de Gallicant, de 59,8 km i 2.680 m positius, on els ritmes han estat d’infart.
Amb 106 participants a la línia de sortida, la categoria masculina ha estat un autèntic espectacle esportiu amb diferents atletes alternant-se el liderat. Amb permís d’Iván Moreno i Aniol Riba, ha estat Zaid Ait Malek qui s’ha fet fort al capdavant abans d’arribar al Bosquet (km 25). Tot i això, la dupla formada per Julen Calvo i Raul Butaci van créixer des del darrere, fins que arribant al bell poble de Siurana (km 47) han aconseguit sobrepassar-lo. La victòria era cosa de dos i el coneixement del terreny va ser determinant per coronar el vencedor. Julen, que havia passat llargues temporades entrenant per les Muntanyes de Prades, va jugar millor les cartes en els últims quilòmetres i va aconseguir distanciar-se fins a vèncer amb un temps de 5 hores, 47 minuts i 13 segons.
“La clau ha estat saber trobar el meu ritme al principi, sense deixar-me portar pel que portaven més endavant, i esperar el meu moment. Hem compartit gairebé tot el traçat amb Raúl i sabia que havia d’estrènyer a les pujades i zones rodadores, perquè ell és millor baixador. Estic molt content de guanyar en aquestes muntanyes a les quals tinc molt d’afecte”, explica el català de 28 anys, que ha tancat una gran campanya.
Només 17 segons després va arribar Butaci (05:47:30) a la plaça de Prades, mentre que Zaid (06:00:12) va ser tercer, el grec Athanasios Pagounadis (06:03:06) quart i Aniol Riba cinquè (06:20:11).
La categoria femenina va tenir una única propietària de principi a fi. Va ser la llegendària Oihana Kortazar que, si bé va ocupar la primera posició durant tota la jornada, també va patir i molt abans de parar el crono en 6 hores, 38 minuts i 12 segons.
“Les condicions han estat dures, especialment pel fred i per la boira que hi ha hagut. No em trobava bé en els darrers quilòmetres i, encara que he perdut temps, he aconseguit mantenir la posició fins al final”, ha apuntat la basca, que ha tornat a forjar una temporada increïble, amb més de 25 carreres guanyades.
Després, Marta Molist (06:41:29) ha pujat al segon calaix del podi i Jessica Tipán (06:52:28) al tercer, mentre que Aina Cusí (06:53:33) i Montse Martínez (06: 55:20) van ser quarta i cinquena respectivament. La meta de l’EDP 50K estarà oberta fins a 00:00 hores per rebre les desenes de corredors que encara han d’arribar.
La festa continua amb l’EDA 25K
Diumenge serà el torn de les més explosives, especialment de l’EDA 25K, però també les distàncies per a les categories promeses.
La sortida de l’Ermita de l’Abellera, de 25 km i 1.250 m+, comptarà com a favorits amb els catalans Miquel Corbera i Roger Comellas, així com els portuguesos Bruno Silva i Paolo Mesquida, l’argentí Matías Andrada o l’equatorià Joaquín López. Entre les noies, destaquen les espanyoles Inés Astráin, Natàlia González, la italiana Martina Cumerlato o la portuguesa Beatriz Alves.