Benasque viurà el desè aniversari del Gran Trail Trangoworld Aneto-Posets

L'esdeveniment reunirá mes de 3.500 corredors, convertit en un referent de les curses per muntanya del Pirineu

685

Aquesta setmana viatjarem fins a Benasque (Osca), on es celebrarà la desena edició del Gran Trail Trangoworld Aneto-Posets. Sens dubte, un dels grans esdeveniments del Pirineu. En el transcurs d’aquests deu anys s’ha consolidat com un dels destins preferits dels corredors del nostre país, assolint els gairebé 3.500 participants d’aquest 2023.

Aquest èxit no seria possible sense la col·laboració de l’Associació Turística de la Vall de Benasc, el club Peña Guara i l’empresa PRAMES, i l’inestimable ajuda dels més de 500 voluntaris que fan que aquesta prova es desenvolupi a la perfecció.

Programa i favorits

Després d’un exitós debut l’any passat, el Kilómetro Vertical Aneto-Posets tornarà a ser la prova inaugural de l’esdeveniment avui dijous 20 de juliol a les 10.00 hores. Aquesta explosiva prova, en format contrarellotge, té un recorregut de 5,4km i 1.000m positius i recorre un dels senders més icònics i amb millors vistes de la vall, des de Llanos de l’Hospital (1.750m) fins al Pic Salvaguardia (2.735m). Entre els favorits, destaquen els noms de Joseba Díaz, Fernando Esparanza, Álvaro Osanz, Alberto Susín, Raúl García Castán i Carlos Pobes, mentre que en categoria femenina hi haurà Gisela Carrión, Ana Tauste, Maria Fuentes, Marina Albesa, Aiara Garaialde, María Prieto , Estela Peñaranda, Pilar Medina i l’australiana Kellie Angel.

La jornada de divendres serà per al descans abans que a mitjanit es doni el tret de sortida a la prova més llarga i dura, el Gran Trail Aneto-Posets amb els seus 105km i 6.760m de desnivell positiu. Entre les candidates a la corona d’aquest ultratrail emblemàtic trobem Marisa Villagrasa, Marta Vidal, Lurdes Palao, Maria Irigoyen, Miriam Llop i Carmen Palacin. Entre els nois, sonen fort els noms de Jonatan Tejada, Xabier Zarranz, Pepelu Ballester, Àlex Urbina, Ramon Recatalá, Chano Calvo, Pablo Criado, Samuel García, José Manuel Gasca, Tito Parra, Abel Peralta, Toño Algueta i el japonès Yuta Matsuyama.

L’endemà al matí, concretament a les set en punt, partiran els 55km i 3.630m positius de la Vuelta a l’Aneto, la segona distància més gran de l’esdeveniment. Hi participaran corredors com Marcos Ramos, Borja Zubizarreta, Dani Izquierdo, David Prades, Alberto Torres, Cristian Callau, Rubén Vigil, Arkaitz Galindez o Unai Dorronsoro. En dones sobresurten els noms de Mercedes Pila, Eli Ríos, Leticia Bullido, Raquel Casares, Celia Cuevas o Laura Irina Lara.

Per la seva banda, la sortida de la Maratón de las Tucas, amb els seus 42km i D+2.500m, està prevista per a les vuit del matí i s’espera un altre altíssim nivell de corredors. En categoria femenina, Laura Labarta, Núria Hospital, Sonia Martín o Lucía Navascués són candidates als primers llocs, mentre que la llista masculina és encara més àmplia amb figures com Mario Olmedo, Alberto Lasobras, Daniel Castillo, Borja Gallardo, Diego Simón, Samuel Palomera, Iker Echevarria, Nacho Cabal, David López Castan, Javier Lampérez, Alberto García Adán, Daniel Puyuelo, Luis Ángel Tejedor, Sergio Coll o Dani Lasobras.

A partir de les deu del matí hores estan previstes les diferents sortides de les curses infantils Peque Aneto.

Com és habitual, diumenge se celebraran les dues proves més ràpides, la Vuelta al Pico Cerler, que arrencarà a les vuit del matí amb 25,5km i  D+1.250m per davant, i la Vuelta al Molino, de 12,5km i D+460m, que tindrà lloc a partir de les nou.

A la primera s’esperen corredors tan potents com Marcos Villamuera, Gorka Simón, Mario Prades, Javier García Mascarell, Álvaro Osanz, Fernando Esperanza, Carlos Jávega Saura i Raúl García Castán, entre els nois, i Leire Jaén, Begoña Mota, Itziar Oteiza o Kellie Angel.

Seguiment i retransmissió

Com en edicions anteriors, tot l’espectacle del Gran Trail Trangoworld Aneto-Posets es podrà seguir per les xarxes socials de l’esdeveniment (Facebook i Instagram). A més, els temps de pas i resultats de totes les modalitats podran consultar-se a la plataforma de cronometratge Tempo Finito i, en el cas del GTAP, també per la plataforma de geolocalització Owaka.

D’altra banda, Aragón Radio es bolcarà un any més amb l’esdeveniment. La retransmissió començarà divendres a la nit amb la tradicional sortida nocturna, que es podrà seguir en directe des de les deu de la nit a través d’Aragón Radio, amb els companys de l’equip de Territorio Trail Media: Alfonso García, Raúl Leorza i Miguel Sola.

Dissabte, la ràdio autonòmica d’Aragó matinarà per explicar des de les set del matí tot el que estigui passant al Gran Trail i a les sortides de la Vuelta al Aneto i la Maratón de las Tucas. Al llarg de tota la jornada, els butlletins horaris, el magazine ‘La Cadiera’, els Informatius i l’equip de ‘Territorio Trail’ seguiran atents al desenvolupament d’aquestes proves. Les primeres arribades del Gran Trail Trangoworld Aneto Posets es podran seguir a Aragón Radio, que connectarà amb línia de meta des de les 14:30h.

Foto portada: Javier Barahona