Els efectes de la pàndemia del COVID-19 avança irremediablement i deriva a la suspensió inevitable de les curses per muntanya del nostre país. L’última en caure ha estat la travessa Carros de Foc, que va anunciar ahir la suspensió de la seva versió skyrunner fixada pels propers 19 i 20 de setembre.

La prova s’havia recuperat per aquest 2020 per a commemorar el vintè aniversari de la creació de la coneguda travessa a través del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Així doncs, caldrà esperar fins el 18 de setembre de 2021 per a participar a aquest exclusiu esdeveniment. Les inscripcions realitzades fins ara seran vàlides per l’any vinent, tot i que l’organització ofereix la possibilitat de anul·lar-la a través del correu info@carrosdefoc.com.

Història d’una travessa. Neix la Carros de Foc

La Carros de Foc és una travessa de muntanya que uneix els refugis de muntanya que es troben al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, nou en total. La volta sencera consta d’uns 55 quilòmetres de recorregut i un desnivell acumulat de 9.200m, tocant sostre al coll de Contraix, a 2.745m d’alçada. Es pot realitzar en el sentit que es vulgui i començant en el refugi que es triï. La durada habitual en mode «trekking» sol costar al voltant de cinc dies i es pot realitzar en qualsevol època de l’any, sempre que la neu i la meteo ho permeti. Un cop a l’any, durant un dia, es podia optar a la modalitat skyrunning realitzant-la en menys de de 24 hores i entrant el temps a formar part d’un rànquing. Molts pensareu que és una travessa més.

Però no. Carros de Foc és «la travessa», que en el seu format skyrunning data ni més ni menys que de 1987. Aquell any, alguns dels guardes van pensar en donar la volta a el parc passant pels nou refugis a manera de visita de cortesia i fer-ho en un dia. Una cosa que, nascut de forma espontània, va anar evolucionant fins a convertir-se en la Carros de Foc, un nom que també va néixer sense pensar.

Des de 1987 fins avui ha passat molt de temps i la Carros de Foc ha seguit atraient muntanyencs i corredors cada any. Fins 2015, quan es va cancel·lar la modalitat skyrunner. El motiu? La pèrdua de l’esperit muntanyenc de la prova. En els últims anys s’havien donat casos de corredors que esperaven que la ruta estigués marcada o que hi hagués avituallaments entre els nou refugis. Casos que podien haver estat suggeriments de millora, però que es deien d’una forma poc amistosa, per dir-ho amablement.

Així doncs caldrà esperar el proper 2021 per recordar aquests inicis.