La primera edició de la Muntanyes de Prades Epic Trail Costa Daurada, que se celebrarà els propers 11 al 12 de novembre, tindrà una línia de sortida d’autèntic luxe. L’ esdeveniment ha despertat l’interès de nombrosos corredors d’alt nivell atrets per la màgia d’aquesta zona de la província de Tarragona, desconeguda per una gran majòria; però també pels suculents premis pels guanyadors, on es repartiran una dotació de 28.000€ en una forta aposta per la Diputació provincial per la promoció del turisme esportiu i de qualitat.

A falta d’un mes per a la seva celebració hi ha confirmada la representació de 20 països participants i les tres curses de l’esdeveniment tindran alguns dels millors corredors del món a la línia de sortida.

Lluis Yebra, responsable de la Muntanyes de Prades Epic Trail Costa Daurada, es mostra satisfet en la resposta d’aquesta primera edició:

“El nivell dels atletes és altíssim, estem molt contents de l’acolliment dels corredors professionals i internacionals i ens encanta que vinguin a Tarragona a córrer i poder ensenyar-los les nostres muntanyes i el nostre territori, estem convençuts que molts no s’esperen que n’hi ha tan pocs quilòmetres de la platja hi hagi un petit diamant anomenat Muntanyes de Prades”.

“Però també en tenim moltes ganes i ens estem esforçant molt a ser una competició on el corredor amateur se senti molt ben tractat i gaudeixi de molts detalls enfocats cap a ell, més de 100 voluntaris s’encarregaran de cuidar tots els detalls; en aquest sentit crec que es sorprendran amb la bossa del corredor que els hem preparat, també hi ha 90 distincions en categories de veterans (totes elles amb obsequis sport HG), la finisher experiment amb buffet i barra lliure i com a plat fort, el Last Ranners Festival, que és una idea que fa anys que madurem i estem convençuts que serà una festa tant per als corredors que ja han arribat a meta i ho vulguin celebrar amb un molt bon ambient i per descomptat per a aquells corredors que arriben dels darrers i el seu esforç en molts cas és més gran al dels professionals i són autèntics titans i exemples de superació”.

Un cartell de molts quirats

A la 100k destacarem la presència dels portuguesos Miguel Arsénio, recent guanyador de l’Ultra Pirineu, i Hugo Gonçalves, campió de Portugal i 15è a la passada UTMB, el valencià Rodrigo Monasor, bronze a Ultra Pirineu, el català Lluís Ruiz o el manxec Agustin Luján. També hi prendran part dues de les millors corredores de l’Estat, Gemma Arenas i Azara García, l’ecuatoriana Maria Mercedes Pila, segona a Ultra Pirineu, o la britànica Emily Dixon.

La llista de favorits per a la distància mitja, de 50k, fa realment patxoca. El granadí Jose Ángel Fernández, quart al mundial de Tailàndia 2022, el sempre competitiu Zaid Ait Malek, el tarraconí Dani Castillo, plata a les Golden Trail National Series 2021, Julen Calvó, actual campió de Catalunya d’Ultres, o Ivan Moreno, guanyador de l’UT Guara Somontano. En noies el nivell és altíssim i la lluita pel podi serà aferrissada: Oihana Kortazar, Itziar Oteiza, Roser Español, Mònica Vives, Montse Martínez, Eli Gordon i Aina Cusí. Espectacular.

Si les anteriors modalitats el nivell és altíssim, la més curta no es queda pas enrere. Destacarem al portugués Bruno Silva, 6º Transgrancanaria i 7º a la PDA Val d’Aran, o els catalans Miquel Corbera, guanyador de la Mitja Pirineu i tercer a l’Olla de Núria, Genís Porqueras i Roger Comellas. La llista femenina l’encaçalen Sara Alonso, Núria Gil, Natàlia González, l’italiana Martina Curmelato, bronze al mundial d’Skyrunning 2022, o la campiona portuguesa Cristina Arreiol.

Les Muntanyes de Prades, escenari privilegiat per a la primera edició de l’Epic Trail. Foto: Jose Miguel Muñoz

Tres curses espectaculars

L’edició inaugural disposarà de 3 distàncies en l’espectacular escenari de les Muntanyes de Prades, al cor de la Costa Daurada, amb sortida i arribada des de la bucòlica vila de Prades:

La Muntanyes de Prades (100k), de 102km i D+5.250m, realitzarà una gran volta circular a través de sinuosos senders, boscos frondosos i cims panoràmics. Permetrà conèixer amb profunditat les Muntanyes de Prades i el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet; visitar els principals pobles de la comarca com Rojals, Farena, Capafonts o La Febró; i culminar talaies com el Tossal de la Baltassana (1.200m) o el Puig de Gallicant (1.009m).

La Puig de Gallicant (50k), de 60km i D+2.750m, serà més curta que l’anterior, descartant la zona del Paratge Natural de Poblet. Tot i això, aglutinarà tota la bellesa de la germana gran, passant per racons amb història com l’ermita de la Mare de Déu de Barrulles, formacions geològiques com la Foradada o la cova de la Bruixa, o els espectaculars gorgs de la Febró.

L’ Ermita de l’Abellera (25k), de 25km i D+1.250m, destinada pels corredors que busquin una distància mitja i força trencacames. Ascendirà a cims com la Mola d’Estats (1.127m) o Tossal de la Baltassana (1.200m) i visitarà l’ermita de l’Abellera, esglèsia que li dona nom a la modalitat.

Paral·lelament, també hi haurà curses per a menors en distàncies les categories SUB16 i SUB12 i una categoria GENUINE per a discapacitats intel·lectuals.

Les muntanyes de Prades: un territori únic

Les muntanyes de Prades Costa Daurada estan formades per un compendi de serres irregulars, entapissades de verdes formacions boscoses i repartides per les comarques de la Conca de Barberà, el Priorat, el Baix Camp i l’Alt Camp i un total de 18 municipis

No són muntanyes molt elevades –el cim més alt, el Tossal de la Baltasana, tot just sobrepassa els 1.200 m d’altitud–, cosa que les converteix en molt accessibles, oferint il·limitades possibilitats de senderisme i altres activitats a l’aire lliure a qualsevol tipus de viatger.

Però com que no només de l’exploració de la natura viu l’home, les serres de Prades també són plenes de pobles medievals, preciosos nuclis abandonats, coves prehistòriques, impressionants monestirs i ermites gairebé inaccessibles, tot amanit amb una estupenda gastronomia i climatologia.

Inscripcions

Es podran fer les inscripcions AQUÍ fins a l’ 1 de novembre.

Foto portada: Jose Miguel Muñoz