Catalunya torna a regnar a l’estatal de Trail Running

La selecció catalana torna a casa amb 5 medalles a nivell col·lectiu i 6 medalles a nivell individual. Miquel Corbera i Núria Gil, els més destacats en categoria absoluta amb dos bronzes

429

Ojós (Múrcia) ha estat aquest diumenge l’epicentre del trail running nacional amb la disputa del Campeonato d’Espanya Individual i per Federaciones Autonómicas, que per primera vegada es realitzava de forma unificada.

Una cita que ha reunit alguns dels millors especialistes del país per lluitar per les medalles, tant a nivell individual com per equips i, a més, aconseguir les quatre places de preselecció per a l’Europeu d’Annecy (dues en categoria absoluta i dues en categoria Sub-20).

Els primers a partir van ser els participants en categoria absoluta, amb una sortida conjunta per a elles i ells, tots disposats a cobrir un recorregut que els portaria a recórrer alguns sectors de la comarca murciana del Valle del Ricote. Per davant, 21 quilòmetres amb 1200 metres de desnivell positiu.

En categoria masculina absoluta la prova va començar amb l’asturià Andrés García escapant-se als primers compassos de cursa, sempre controlat per un grup encapçalat pel murcià Álex García i el català Miquel Corbera

L’atleta murcià Álex García es posaria al capdavant amb un ritme impossible de seguir pels seus rivals i, poc a poc, aconseguia una renda amb què s’asseguraria el títol de campió d’Espanya a nivell individual. Tot i això, la baralla per les places de pòdium seria tremenda en el ‘rousse’ final de la prova, amb tres homes pugnant per les mateixes. Miquel Corbera, el basc Ibai Larrea i el també murcià Pablo Bautista realitzarien una baixada frenètica fins a la meta d’Ojós, avançant-se els uns als altres.

Finalment, Álex García aconseguia el títol de campió d’Espanya individual amb un temps d’1:40:57. Segon a meta era el seu company d’equip Pablo Bautista amb 1.41.36, seguit del català Miquel Corbera a només 13 segons. Quart a meta era el basc Ibai Larrea amb un temps de 1:42:05, que malgrat trobar-se en categoria Sub-23 havia decidit competir amb els absoluts.

Per equips, Múrcia aconseguia un històric triomf a casa gràcies a l’esforç dels dos primers classificats i de Juan Pérez Ros, vuitè a meta a nivell individual. Catalunya seria segona amb Corbera, Víctor de l’Àguila (12è) i Arnau Montiel (13è). El País Basc tancava el pòdium per equips amb Larrea, Beñat Bereziartu (18è) i Martín Díez (28è).

Onditz Iturbe no dóna opció entre les dones

En categoria femenina el títol estava més obert que mai i un bon grapat de dones serien les que barallessin pel títol nacional a nivell individual. Núria Gil (Catalunya), Júlia Font (Comunitat Valenciana, encara que fora de l’equip), Ainhoa Sanz (País Basc) i Onditz Iturbe (País Basc) eren alguns dels grans noms que es donaven cita a Ojós i era precisament aquesta última, Iturbe , la que va prendre el control de la cursa des de l’inici.

L’atleta basca, especialista en pujades verticals, sabia que qualsevol avantatge que pogués treure els seus rivals en els 10 primers quilòmetres, sempre en pujada, seria molt valuosa de cara a poder optar a la victòria individual. I així va ser com des del començament de la prova va liderar la mateixa, sempre amb un ritme constant i gràcies al qual anava distanciant els seus principals rivals, amb Júlia Font, Núria Gil i Rosa María Lara (Comunitat Valenciana) com a principals perseguidores.

Iturbe aconseguia mantenir el seu lideratge a la segona part de la prova i aconseguia el triomf individual i la plaça de preselecció per al Campionat d’Europa d’Annecy (França). La basca creuava la meta amb un temps de 1:57:49 per davant de Júlia Font (1:58:24) i Núria Gil (1:58:49), que ha lluitat de valent pel pòdium amb la valenciana Rosa María Lara, aquesta entrant només vuit segons després.

Per equips Catalunya revalidava el títol gràcies a l’esforç de la pròpia Gil, de Natàlia González (8a) i de Cèlia Balcells (11a). El País Basc era segona a només 38 segons de l’equip català amb Onditz Iturbe (1a), Ainhoa Sanz (6a) i Maite Etxezarreta (15a). La Comunitat Valenciana era tercera amb Rosa María Lara (4a), María Fuentes (7a) i Paula Mata (22a), un tercer lloc que podria haver estat el primer si Júlia Font hagués format part de l’equip, però no va ser seleccionada per la direcció tècnica de la federació territorial en no complir els criteris previs.

Marina Pujalte i Pere Menéndez, campions en categoria Promoció

A la categoria Promoció es jugarien el títol Sub-20 i Sub-18 en un circuit de 8 quilòmetres i gairebé 400 metres de desnivell positiu, a més de les places de preselecció per a l’Europeu d’Annecy i els títols col·lectius.

Entre les noies, la més ràpida ha estat Marina Pujalte, sent una de les més joves de la competició amb només 15 anys. L’atleta murciana aconseguia la victòria amb un temps de 39:25, rellevant en més de 3 minuts a la segona classificada, Andrea Buenavida (Extremadura), que a l’esprint vencia a la gallega Sandra González.

El campió masculí era el català Pere Menéndez amb un temps de 34:05 per davant del lleonès Eduardo Hernández (34.18) i del també català Adrián Macías (34.50).

Per equips, victòria per a Extremadura en noies i per a Catalunya en nois.

En Sub-23 triomfen Fabián Venero i Jimena Blanco

A Ojós també es disputaven els títols individuals i col·lectius en categoria Sub-23 i aquí van triomfar els dos favorits a nivell individual. En nois la victòria va ser per a Fabián Venero (Madrid), que bé podria haver competit amb els absoluts tenint en compte el seu talent i qualitats. L’ internacional espanyol va encapçalar un pòdium en què també van estar Marcos López (Múrcia) i Rodrigo Andueza (Cantàbria).

En categoria femenina, victòria contundent per a Jimena Blanco (Madrid) davant de les atletes catalanes Blanca Batllé i Laia Calzada.

Per equips, triomfs de Madrid entre els nois i de Catalunya entre les noies.