Com perdre pes de forma saludable després de Nadal. Per Anna Grifols

787

Després de les celebracions nadalenques, molts de nosaltres ens trobem amb la inquietud de com perdre el pes que hàgim guanyat o com començar un nou propòsit d’any nou saludable de manera saludable i equilibrada per no afectar als nostres objectius esportius que tenim per davant. Les festes poden portar excessos en la dieta i canvis en la rutina, però tenim el pla perfecte per recuperar el control sense agobiar-nos.

Quan comença un nou any, és força comú sentir la necessitat de posar-nos en forma i perdre pes si tenim algun quilo al damunt que se’ns ha estancat. Tanmateix, és important abordar aquest objectiu amb una perspectiva saludable i realista. La pèrdua de pes no ha de ser una càrrega pesada sinó un procés gradual i sostenible conjuntament amb el nostre estil de vida i les nostres necessitats.

Aquí et proporcionem una guia més detallada per començar l’any amb peu ferm:

1. Establir objectius realistes: Abans de tot, és essencial establir metes realistes. La pèrdua de pes sostenible no passa de la nit al dia. Defineix metes a curt i llarg termini que siguin concretes i mesurables, però que també siguin realistes. Centra’t en la millora de la salut en lloc de la xifra a la bàscula. Un enfocament gradual és més probable que sigui efectiu i menys frustrant al llarg del temps.

2. Planificació d’aliments i menjars: Una de les claus per perdre pes és una planificació d’aliments adequada. No es tracta de privar-se sinó de prendre decisions conscients. Planifica els teus menjars amb antelació per assegurar-te que estan equilibrats i inclouen proteïnes magres, verdures, fruites i cereals integrals. Evita les restriccions extremes i busca una alimentació que puguis mantenir.

3. Control de porcions i consciència alimentària: El control de les porcions és fonamental. Utilitza plats més petits i escull quantitats raonables d’aliments. El menjar conscientment també és important. Gaudeix de cada mossegada, pren-te temps per mastegar bé i escolta les senyals del teu cos quan estàs saciat. Recorda utilitzar el mètode del plat i evita les prohibicions innecessàries d’aliments.

4. Exercici i moviment: L’exercici és una part vital de la pèrdua de pes saludable. No només ajuda a cremar calories, sinó que també millora la teva força, resistència i benestar general. Troba una activitat que gaudeixis i incorpora-la gradualment a la teva rutina.

5. Hidratació adequada: Beure aigua és fonamental per la pèrdua de pes i la salut en general. Recorda mantenir-te ben hidratat, ja que aquest hàbit també pot ajudar a reduir la sensació de gana, millorar el metabolisme i mantenir les funcions vitals.

6. Dormir i descans: Un bon son és essencial per a la pèrdua de pes. Mantén una rutina de son regular amb entre 7-9 hores de son de qualitat cada nit per assegurar un bon descans.

7. Gestió de l’estrès: Troba formes saludables de gestionar l’estrès, com la meditació, la ioga o activitats que et relaxin, si l’esport n’és una d’elles doncs ENDAVANT! practica’l. L’equilibri emocional és vital per a una salut integral.

8. Resistir les dietes ràpides: Evita les dietes ràpides que poden ser insostenibles. Fes canvis graduals i permanents en els teus hàbits alimentaris i d’exercici en lloc de buscar solucions ràpides.

9. Suport professional: Consultar amb professionals de la salut, com dietistes i entrenadors personals, pot proporcionar-te orientació específica basada en la teva situació individual.

10. Mantenir l’equilibri a llarg termini: La pèrdua de pes no és només una qüestió de números a la bàscula, sinó d’adoptar hàbits saludables i sostenibles. Després d’aconseguir les teves metes, mantingues l’equilibri amb un enfocament de vida saludable.

Comença l’any amb aquest decàleg i no només aconseguiràs els teus objectius de pèrdua de pes, sinó que també establiràs bases saludables per a una vida equilibrada i activa. La clau és ser pacient, compromès amb tu mateix i recordar que estàs fent aquests canvis per la teva salut i benestar.

A més, des de Nutriexper també us hem preparat un curs per aprendre a alimentar-vos de forma natural en competició i crear gels, barretes i llaminadures a casa vostra sense necessitat d’alimentar-nos íntegrament de productes artificials. Si us interessa podeu accedir EN AQUEST ENLLAÇ.


Anna Grífols. Dietista-Nutricionista especialitzada en l’esport.

Des de Nutriexper planifica la nutrició de molts esportistes amateurs i d’elit. A banda, organitza la direcció tècnica dels avituallaments de moltes proves esportives. Corredora de curses per muntanya, fa de la seva passió una professió.

Consultes o peticions, per correu electròn