Courtney Dauwalter, reina de la Hardrock 100

Amb aquesta victòria, la nord-americana es reafirma com la millor corredora d'ultrafons del món i la postula com una de les millors de la història

413

Potser la darrera frontera que li queda per assolir Courtney Dauwalter és ser la millor corredora d’ultratrail de la història. Potser perquè és possible que ja ho hagi assolit. Fins aquest cap de setmana sempre que es tocava aquest tema apareixia irremeiablement el nom d’Ann Trason. Mateix esport, resultats similars, èpoques diferents. No obstant, la victòria a Hardrock 100, la manera com ho ha fet Dauwalter, el seu quart lloc de la general, fer-ho tres setmanes després de guanyar Western States 100 i en les dues proves destrossant els rècords, pot ser que hagi canviat la història per sempre.

Courtney Dauwalter s’ha convertit aquest cap de setmana en la primera corredora a guanyar la Western States 100 i la Hardrock 100 el mateix any, aconseguint a més a totes dues el rècord i millorant en el cas de Hardrock 100 el seu propi crono del 2022. I, si no hi havia dubtes sobre el seu triomf en categoria femenina, sí que les apostes giraven sobre quina seria la classificació final general. Quarta finalment i molt a prop d’un podi que se li va escapar al descens final, quan va ser superada per un excepcional Javi Domínguez.

No eren pocs els que es pensaven que aconseguir les dues victòries era impossible. No tant per la candidata, capaç d’això i més, però la Western States 100 cobreix 100,2 milles a través de la serralada de Sierra Nevada a Califòrnia (EUA), i té gairebé 5.500m de desnivell positiu, mentre que Hardrock 100 compta amb 10.000m de desnivell positiu al llarg de 102,5 milles a les famoses Muntanyes Rocalloses de les muntanyes San Juan de Colorado (EUA). Amb tan poc temps per recuperar-se entre tots dos, semblava impossible recuperar i aconseguir-ho. Fins i tot per Dauwalter.

Courtney Dauwalter va tenir un inici complicat davant l’empenta d’Anne-Lise Rousset, que va mantenir el lideratge fins a meitat de cursa, quan Courtney Dauwalter va accelerar, avançant-la entre els punts de control d’Ouray i Governor i consolidant un avantatge de mitja hora que va administrar amb eficiència, superant un error de navegació a la milla 87 quan va prendre una línia equivocada a Grant-Swamp Pass i va haver de baixar per tornar al camí correcte. Courtney Dauwalter va superar finalment Rousset en 1 hora i 15 minuts i va finalitzar la cursa al quart lloc de la general, en 26:14:08, establint un nou rècord femení absolut.

En categoria masculina els europeus van dominar la carrera masculina ocupant tots els llocs del podi amb el francès Aurelian Dunand-Pallaz primer a la general liderant la cursa de principi a fi. Va creuar la meta en el vuitè temps més ràpid de la història en 23:00:07, seguit per Beñat Marmissolle que va acabar en 23:52.03 i Javi Domínguez, tercer en 26:12:01. Menció a part mereixen Beñat, que any rere any s’acosta als millors del món i serà un nom a tenir molt en compte a UTMB i Javi Domínguez, que en silenci i sense soroll va fer, una vegada més, un ‘carrerón’.