Córrer a la Badwater Ultramarathon podríem dir que és com fer-ho a l’infern. De fet, la pròpia organització s’autodenomina com la cursa a peu més dura del món. I es que travessar la Vall de la Mort (Death Valley) de l’Estat de Califòrnia (USA) a ple mes de juliol, on les temperatures freguen els 50 graus de temperatura, la fa més que temible.
El recorregut de 135 milles -217 quilòmetres- s’inicia a la ciutat de Badwater, que amb els seus 85 metres per sota del nivell del mar representa el punt geogràfic més baix dels Estats Units, i ascendeix fins al Portal de Whitney, prop del cim del Mont Whitney, el més alt dels Estats Units (4.421m).
A més de les dificultats anteriorment citades, la organització no facilita cap avituallament i recau en cada corredor organitzar el seu particular equip de suport o “panzers”.
Participar a la Badwater Ultramarathon no és gens fàcil i només un nombre reduït de corredors amb un currículum demostrable hi poden prendre part. De fet, en aquesta edició només hi han participat 97 corredors vinguts de tot el món. Els corredors que han completat el recorregut en menys de 60 hores se’ls hi ha fet entrega d’una medalla commemorativa, mentre que els que ho han fet en menys de 48 hores el premi és una sivella pel cinturó. El sabadellenc Xesc Terés, participant a l’any 2009, ens la defineix: “Junt amb la Spartathlon (Grècia), les dues grans curses de l’ultrafons, tenint la fortuna d’haver participat en ambdues. La meva participació la recordo com una cursa molt dura, sobretot per la calor asfixiant, on vam assolir els 53 graus, i l’aire calent que em va deixar sense veu. A diferència del 2009, la sortida s’ha realitzat de nit i això facilita unes quantes hores sense altes temperatures. Els primers 90km i, sobretot, els últims 17 on superes 1.700m de desnivell positiu són, sense dubte, els trams més durs de la Badwater”.
El barceloní Pablo Segura, únic corredor de l’Estat que hi ha pres part, ha completat aquesta autèntica aventura en un temps de 42h48’50”. Segura afegeix així una cursa més al seu envejable currículum, on hi consten curses com la Marathon des Sables, el Tor des Géants o l’Ultra-Trail du Montblanc. A més, s’afegeix al selecte grup de corredors catalans que han finalitzat Badwater 135:
2009. Xesc Terés Costa (39h53’41”)
2014. Joan Vila Casanovas (44h03’40”)
2009. Carles Conill (53h05’06”)
El nord-americà Pete Kostelnick i la barbadiana Alyson Venti han estat els guanyadors de la present edició, establint un nou rècord de la prova aturant el crono en tant sols 21h56’32” i 25h53’07” respectivament.