El ‘making of’ de Costa Brava Stage Run

La cursa per etapes de la Costa Brava tanca la seva sisena edició amb èxit. Darrera d'aquesta excel·lència hi ha l'esforç i treball incansable d'una gran organització. Aquesta és la nostra visió particular 'd'allò que no es veu'

245

El campanar de la vila de Blanes toca les deu del matí. Falten dues hores per l’inici d’una nova edició de la Costa Brava Stage Run. La sortida, situada a tocar de mar, ja bull amb prop de tres-cents corredors.

En Tomàs Llorens, un dels caps visibles de Bifree Sports, empresa organitzadora de l’esdeveniment, no para de rebre trucades, resoldre imprevistos i coordinar el grup de voluntaris a ritme frenètic. “El primer dia és el més important, el de més nervis per a que tot surti bé després de mesos de preparació. La meva tasca recau principalment a fer arribar el missatge als més de 50 voluntaris, coordinar molt bé els equips de treball, de marcatge, desmarcatge, avituallaments i punts de control. I sobretot, en aquest primer dia, la rebuda de participants i entrega de dorsals. La Costa Brava Stage Run és la nostra primera cursa de l’any (Pyrenees i Brama completen la trilogia Stage Run) i és on tot torna a començar”.

La calor apreta i fa estralls entre els participants que, entre jardins, sorra i cales de gran bellesa, fan camí cap a Tossa de Mar. Aquest fet sorprèn a un matrimoni vingut de Florida, Estats Units, que aminoren el pas a la cua i a meitat de cursa ja van molt fora de temps. Arribats a Lloret de Mar, se’ls convida a abandonar i emplaçar-los a l’endemà.

A l’arribada, un massatge recuperador fa les delícies dels extenuats corredors. En Javi Martín, massatgista de FisioBlanes, és la segona vegada que hi col·labora: “M’agrada el contacte amb els corredors i donar-lis la confiança suficient per ajudar-los en la seva recuperació i que puguin sortir l’endemà amb les millors condicions. Venir a Costa Brava Stage Run m’aporta un canvi de rutina en el meu dia a dia a la clínica i més llibertat”.

Ja descansats a l’hotel, els participants reben un briefing amb indicacions de l’etapa següent i l’esperada entrega de premis i reproducció de les imatges del dia.

L’endemà tot torna a començar. Tràfec de corredors, que pugen als autocars per traslladar-se a les sortides de Platja d’Aro i Calella de Palafrugell. La meta avui estarà situada a L’Estartit. Es preveu, altre cop, un dia calorós.

El crono ja està a punt. En Xevi Guinovart, membre de l’equip de 9h Sports, ultima els preparatius per a la sortida. “La nostra tasca és, lògicament, controlar el temps de cada corredor. Durant la cursa és important fer un control de sortida per quantificar els participants que l’han pres i realitzar diferents controls de seguretat al llarg del recorregut per saber la situació de cada corredor. A l’arribada, facilitem a l’organització tota la informació que sigui necessària: arribats o els que queden per arribar, els temps i podis”.

El matí comença a complicar-se. Una corredora s’ha torçat el turmell, dos arriben fora de temps, un altre té mal al genoll i no pot continuar i un avituallament comença a quedar-se sense aigua. El telèfon d’en Tomàs torna a treure fum. Disposar d’un equip eficient i compenetrat és indispensable. Els anys d’experiència són un grau i amb força agilitat es van solventant els contratemps.

La jornada ens regala un dels passos més esperats pels corredors: la Gola del Ter. Amb la calor d’avui, ho agrairan. A en Guillem Casanovas, un dels fotògrafs habituals de la prova, se’l veu xalar captant una de les imatges més icòniques de la Costa Brava Stage Run. “M’agrada venir a treballar a la CBSR perquè és l’oportunitat de gaudir del pati de casa amb càmera en mà. A més, al ser una cursa per etapes, es crea un ambient familiar que no trobes a altres curses. Amb les meves fotografies intento captar i transmetre les emocions dels participants. Sobretot pels corredors de fora, que per la gran majoria és la primera vegada que visiten la Costa Brava”. 

L’albada de l’endemà vermella el cel. Sembla que la calor tornarà a ser protagonista. El mar que banya el port de Roses reposa encalmat com una bassa d’oli, mentre els participants, visiblement fatigats, encaren l’última etapa que els dura fins a Colera, localitat que enguany s’estrena com a ‘finish line’.

Al poc de donar el tret de sortida, un corredor ha caigut i s’ha fet un trau al cap. S’avisa als serveis mèdics i l’actuació és ràpida. Sembla que podrà continuar pel seu propi peu. A mig matí la calor és acusada i cal reforçar un punt, inaccessible amb vehicle, amb aigua. Tot i aquest contratemps, la jornada acaba sense grans incidents.

El fi de festa és apoteòsic, com no podia ser d’una altra manera: música, xerinola, premis i menjar a dojo. Només cal mirar els rostres de tots els protagonistes per saber que el resultat de l’empresa, una vegada més, ha estat tot un èxit.

“Tenim un alt percentatge de corredors que repeteixen a les nostres Stage Run. Però no només corredors, sinó també voluntaris. Intentem cuidar-los fins al mínim detall per a que tothom se senti partícip i sigui important d’alguna manera o una altre. Crec que és una de les claus del nostre èxit”, conclou Jordi Vissi, l’altre cara visible de Bifree Sports.

Llarga vida a la Costa Brava Stage Run!

Text: Albert Torrent. Fotos: Lluis Toll / Guillem Casanovas