Segona part d’aquest recull de pujades llargues i dures que salven exigents desnivells. Deu itineraris que us posaran el cor i els pulmons a prova de bomba i us serviran per a entrenar millor l’assimilació d’àcid làctic.

VAL D’ARAN

Tuc de Neres des de Les

Els amics de la Montlude Skyrace ens regalen cada any un circuit realment espectacular, a través d’un dels paratges més salvatges del Baish Aran. Des del bucòlic poble de Les el camí s’enfila decididament fins a coronar els cims més alts de la zona, on gaudireu d’unes vistes espectaculars del massís Posets-Maladeta.

Desnivell: +1.661m
Distància: 8km
Alçada punt més baix: 585m
Alçada punt més alt: 2.246m
Track: Descarregueu aquí

ANDORRA

Pic de Comapedrosa des d’Arinsal

Clàssica ascensió al cim més alt del Principat. Seguirem les balises blanques i vermelles del sender transpirinenc GR-11 fins a l’espectacular Estany Negre. Des de la seva desembocadura girarem cap a l’aresta pedregosa que ens durà fins al cim. El panorama que se’ns obre és inigualable.

Desnivell: +1.394m
Distància: 7,2km
Alçada punt més baix: 1.550m
Alçada punt més alt: 2.944m
Track: Descarregueu aquí

PALLARS SOBIRÀ

Pic de l’Orri des de Sort

Des de Sort pujarem al cim més alt de l’estació d’esquí de Port-Ainé: el Pic de l’Orri o  Torreta del Pic de l’Orri, dit així pel vèrtex geodèsic que corona el seu cim. La pujada, tot i ser un pèl llarga, es realitza a través d’un magnífic bosc de pi negre fins a gairebé el seu cim.

Desnivell: +1.755m
Distància: 11,35km
Alçada punt més baix: 684m
Alçada punt més alt: 2.439m
Track: Descarregueu aquí

Lo Tèsol des de Planes de Son

Situat a l’extrem oriental de la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes, pujar al cim de Lo Tesso mai et deixa indiferent. Una de les pujades top de l’Ultra Trail Valls d’Àneu, et farà suar de valent per arribar al capdamunt. Un cop arribats, us adonareu perquè l’hem inclòs en aquest reportatge.

Desnivell: +1.165m
Distància: 4,8km
Alçada punt més baix: 1.535m
Alçada punt més alt: 2.700m
Track: Descarregueu aquí

CERDANYA

Tossa d’Alp (Verticalp)

Cursa vertical a la Tossa d’Alp on s’ascendeix des del poble d’Alp. Organitzada pel Club Esportiu Cerdanya Pirineus cada mes d’agost, l’itinerari ascendeix al cim més alt del Parc Natural Cadí Moixeró per la seva via més directa, el Serrat d’Escobairó i Comaoriola.

Desnivell: +1.377m
Distància: 7,6km
Alçada punt més baix: 1.159m
Alçada punt més alt: 2.536m
Track: Descarregueu aquí

ALTA CERDANYA

Puigmal de Llo

Recorregut alpí que ofereix tots els al·licients de l’alta muntanya. Des del poble de Llo seguirem les marques triangulars de color vermell que corresponen a l’itinerari “Boucles des amours sauvages”. El camí puja decididament a través d’un frondós bosc de pi negre fins a les proximitats del naixement del riu Segre. Des del coll de Segalera ens alçarem per la carena de la Tossa d’Err que, resseguint-la, ens durà al cim del Puigmal de Llo.

Desnivell: +1.441m
Distància: 10km
Alçada punt més baix: 1.360m
Alçada punt més alt: 2.801m
Track: Descarregueu aquí

LA NOGUERA

De la Font de les Bagasses al Montsec de Rubies

Els que hagin tastat la Montsec Ultra Trail segurament coneguin aquest territori aspre, rocós i salvatge de la comarca. Ens enfilarem pel vessant sud a través del poble abandonat de Rúbies i l’esperó de la Roca de Migjorn. Les vistes que ens ofereix la seva talaia, tot transitant per la seva feixa, són realment espectaculars.

Desnivell: +1.330m
Distància: 7,1km
Alçada punt més baix: 347m
Alçada punt més alt: 1.677m
Track: Descarregueu aquí

GARROTXA

Puigsacalm (Vertikalm)

La Vertikalm és una prova vertical que puja al cim del Puigsacalm, organitzada anualment per la GECA Lletissonada. Des del poble de Sant Privat d’en Bas, ressegueix el curs del riu Gurn fins al Pla d’en Xurri, des d’on s’enfila al cim pel camí dels Matxos i el Grau de les Eugues a través de roures, faigs i boixos.

Desnivell: +989m
Distància: 4,9km
Alçada punt més baix: 525m
Alçada punt més alt: 1.514m
Track: Descarregueu aquí

BERGUEDÀ

Sobrepuny des de Vilada

Tot i no arribar als 1.000 metres d’ascens, realment val la pena pujar a aquest cim de l’Alt Berguedà, descobrir els boscos del vessant sud-oest de la serra del Catllaràs i, ja en el seu vèrtex, gaudir de l’amplitud del seu panorama. Començarem del petit poble de Vilada, als peus del pantà de la Baells, i per corriol ben senyalitzat ens durà fins al cim. Això si, l’haurem de suar de valent.

Desnivell: +930m
Distància: 5,9km
Alçada punt més baix: 730m
Alçada punt més alt: 1.653m
Track: Descarregueu aquí

RIPOLLÈS

Directe del Balandrau

Ruta exigent que puja al Balandrau per una de les torrenteres de pedra que menen del cim. Des de la Central de Daió (Queralbs) seguirem el camí de les Gorges del Freser, amb l’espectacular salt del Grill que ben mereix un moment de contemplació. Un cop travessat el riu Freser ens enfilarem per una canal de pedra grossa i irregular, marcada amb punts vermells, que ens obligarà a grimpar en alguna ocasió.

Desnivell: +1.472m
Distància: 7km
Alçada punt més baix: 1.114m
Alçada punt més alt: 2.585m
Track: Descarregueu aquí

ENTRENAMENT TRAIL: Deu pujades d’infart (+1000m)