El vent i les acumulacions d’aigua han afegit la component d’aventura a la primera etapa de l’Epic Camí de Cavalls 360º, que s’ha disputat a un ritme molt viu. En MTB, Wolfgang Krenn i Jasper Ockeloen han dominat per equips i Ismael Ventura en solo. En TrailRun, el més ràpid ha estat Rafa García, Pau Galí i Oriol Barbany han liderat per equips i Anna Comet encapçala la modalitat Experience 360°.

L’ Epic Camí de Cavalls 360º ha començat aquest matí des de Maó la setena edició. La primera etapa s’ha desenvolupat sense contratemps importants i a un ritme molt alt entre Maó i Fornells, on s’han coronat els primers líders d’aquesta prova de tres etapes, que es pot disputar a peu o en BTT, ja sigui en format Solo o en equips de dos (masculins, femenins o mixtos).

Els trons i els llamps han exercit d’ominós despertador per als participants en els seus allotjaments a Maó, punt de partida de la primera etapa de l’Epic Camí de Cavalls 360º 2021. Les prediccions meteorològiques eren dolentes i semblava que es complien els pitjors presagis. La pluja, no obstant això, s’ha anat debilitant i la sortida s’ha donat a les 8:15 hores del matí en sec. Un alleujament per a tots ells, doncs l’aigua no s’ha sumat a la tramuntanada, creant la combinació més temuda.

Pel davant, això sí, tenien un recorregut ple de zones inundades, que ha obligat a l’organització a retallar uns quatre quilòmetres. A més, el vent no ha deixat de bufar amb força durant tota la jornada. La component d’aventura i d’èpica que promet la prova no s’ha trobat a faltar.

Ventura i Krenn-Ockeloen comencen forts en MTB

Els ciclistes participants en la modalitat MTB Epic 360º han posat de bones a primeres un ritme més fort. La primera etapa de la cursa en bici, originalment planejada en 52,4 km, va haver de ser modificada per exigències de les autoritats de Medi Ambient, que van obligar a neutralitzar un tram intermig (uns 19 km) al seu pas pel Parc Natural de s’Albufera des Grau.

La competitivitat en els primers quilòmetres (abans de la neutralització) ha estat màxima, amb un grup capdavanter on s’han consolidat quatre esportistes: l’equip austro-holandès Bike Team Kaiser (Wolfgang Krenn i Jasper Ockeloen) i els participants en solitari Ismael Ventura i l’alemany Daniel Gathof. Un cop passat el parc natural, el Bike Team Kaiser ha apretat novament en aquells últims vint quilòmetres. Ismael Ventura ha mantingut el ritme, mentre que Daniel Gathof perdia una mica de temps a l’arribada de Fornells.

En categoria femenina, txeca Hana Koralova ha mostrat un gran nivell i, després d’un inici competit, s’ha destacat respecte dels seus rivals fins arribar a Fornells amb un ampli avantatge. És la primera cursa internacional d’aquesta prometedora biker resident a Anglaterra.

La classificació en equips mixtos ha estat liderada pels favorits del Trideporte (Ada Xinxó i Santi Val), mentre que el Sandra & Claudia Team (Sandra Jordà i Clàudia Galicia) és el primer equip femení.

Rafa García guanya avantatge en TrailRun

En la modalitat Trail Run Epic 360º, el ritme de cursa també ha superat totes les expectatives, malgrat els condicionants d’un terreny amb algunes seccions on s’havia acumulat fins a mig metre d’aigua. Durant la primera hora de cursa, un grup nombrós ha compartit les posicions capdavanteres. Amb els pas dels quilòmetres, el grup ha anat perdent integrants.

Aquesta selectiva cursa eliminatòria ha jugat a favor del mallorquí Rafa García, que ha estat el primer d’arribar a la meta, amb uns dotze minuts d’avantatge sobre el segon, Xavier Brangolí. Per equips, el Cabra Boja Sports Rústics (Pau Galí i Oriol Barbany) han avantatjat en set minuts el Topo-Camelbak (Álex Izquierdo i Roberto Sancho).

Màxima igualtat en la categoria per equips mixtos, amb el Team Lounie (Neil Sheward i Louise Andrews) i el Kathi+Luki (Lukas Kaufmann i Katharina Reinegger) mínimament separats per cinc segons de diferència. En categoria femenina, el primer lloc individual ha correspost a Antonia Winkler, mentre el Topo-Camelbak (Cristina Hernández i Esther Encina) es feia amb el lideratge per equips.

Recorregut reduït en Experience

Finalment, la modalitat Experience 360º, disputada a peu i sobre un recorregut reduït, ha partit des des Grau per arribar també a Fornells. Enric Pons i Anna Comet han estat els guanyadors individuals, mentre que Los 100% (Joan Melis i Antonio Saavedra), The Montis (Ellen Montanari i Louis Ugo Montanari) i Palante Siempre Trail Ibiza (Laura Simón i Sasha Roig) han estat els millors equips masculí, mixte i femení, respectivament.

Demà, etapa 2: Ciutadella – Fornells

L’ Etapa 2 (TrailRun: 56,6 km i 1.419 m. MountainBike: 55,8 km i 1.310 m. Experience: 30,1 km i 810 m), de demà, portarà els participants des de Ciutadella (Camí del Pilar per a la categoria Experience) fins a Fornells. És una etapa de grans contrastos, amb paisatges de molt caràcter i un litoral salvatge vigilat només pels solitaris fars de Punta Nati i Cavalleria. Probablement l’etapa més exigent i captivadora de la cursa, que recorre tota la plataforma calcària del nord-est de Menorca, passant per llocs com Cala Morell, es Alocs o Binimel·là.

De nou, la meteorologia serà molt protagonista, doncs les prediccions auguren pluja i tramuntanada forta.

Foto: Jordi Saragossa