Els Bastions tornarà a bategar el primer cap de setmana de juny de 2022. La prova celebrarà la seva onzena edició esperant repetir l’èxit d’aquest any, on més de 1.500 corredors van gaudir d’un dels racons més macos del Pirineu català: la vall de Ribes.

Tot i que encara no s’han confirmat distàncies, no s’esperen grans canvis en un format que vol consolidar-se. L’empresa Ocisport va anunciar el relleu en l’organització dels Bastions el passat mes de gener i evitava la possible desaparició d’una prova cabdal al calendari de curses a Catalunya.

Si res no canvia, la prova reina tornarà a ser la modalitat Ultra, que enguany ha comptat amb un traçat de 71km i 4.709m de desnivell positiu. A grans trets, els participants resseguiran tota la carena de l’olla de Núria des de Fontalba fins a l’alberg Niu de l’Àliga tot coronant els principals cims dels bastions i de forma autosuficient. Després de passar pel refugi Coma de Vaca, el traçat ascendeix fins el Balandrau, on es perdrà alçada fins a tornar de nou a Ribes de Freser.

Recordem que en cas de mal temps, l’itinerari alternatiu de l’Ultra serà el de la Marató, que aquest 2021 acumulava 51km i 2.943m de desnivell positiu, passant per Fontalba, Núria, Coma de Vaca i el Balandrau, evitant el tram de l’olla de Núria. Per tancar el programa, una de curta: la prova Trail de 21 km i 1.500 m+ gaudeix de l’entorn de Ribes de Freser i Pardines.

Roser Español i Marc Ollé, els últims campions

Roser Español i Marc Ollé es van proclamar campions de la modalitat ultra en una edició que va reunir fins a 1.500 corredors, xifra rècord en els seus deu anys d’història. Els Bastions també va coronar a Cristina Vilarnau i Santi Peña en la Marathon, mentre que Aïda Pérez i Ramón Fernández s’enduien el triomf en la Trail.

En quan a la cursa masculina, l’igualadí Marc Ollé va ser el gran dominador de la cursa i no va tenir rival per endur-se la victòria amb un extraordinari registre de 8 hores, 46 minuts i 56 segons“No tinc paraules. Guanyar una de les clàssiques de casa nostra és un somni. La veritat es m’ha sortit una cursa rodona, anant sol durant tot el recorregut. L’arribada, molt emotiva, no l’oblidaré mai”.

En dones, victòria també contundent de Roser Español que imposaria la seva llei des del primer quilòmetre i tiraria de sobrada experiència en proves d’aquest calibre per imposar-se amb certa comoditat davant les seves rivals amb un temps de 10:24:17. Español sumaria un nou triomf en el seu palmarès i es col·locaria com a líder provisional del circuit Peaks Ultra Series by Grifone i de la Copa Catalana de Curses d’Ultraresistència de la FEEC, competicions que acabaria guanyant al final de la temporada.

Llegeix tota la crònica en aquest enllaç.

Els Bastions, història de la travessa de la Vall de Ribes

Al 2011 sorgia l’idea de crear una travessa a peu que donés la volta a la vall de Ribes, a similitud de les ja existents Carros de Foc o Cavalls del Vent, aprofitant els establiments i refugis que proporciona la vall. Naixia els “Bastions”, en referència a l’arc de muntanyes que envolta la vall i els seus cims com a bastions que resguarden els sis municipis que la conformen.

La travessa, de 105 quilòmetres i 7.600m de desnivell positiu, prenia com a punt de partida i arribada la localitat de Ribes de Freser. Dividida en cinc etapes, recorria els pobles i punts culminants de la vall, com el Puigmal, el Bastiments i el Taga. El format Open es podia realitzar en l’època estival compresa entre l’1 de juny i el 30 de setembre.

Llegiu més de la seva història i guanyadors en aquest enllaç.