El Centre Excursionista de Catalunya (CEC), amb la intenció de difondre els valors que representa fer activitat al medi natural, està compromès a fer de la cursa de muntanya, una disciplina a través de la que podem accedir a l’entorn natural de forma respectuosa i ordenada, fomentant el treball en equip, el respecte i la tolerància amb els companys com a pilars centrals, per així poder créixer tot gaudint la natura i aprenent a valorar-la com un element clau en la nostre societat.

NOM: Escola de Trail Running del CEC

LOCALITAT: Barcelona (Barcelonès)

WEB: Extraescolar de Trail Running del CEC

EDATS ESCOLA ESPORTIVA: Al nostre grup actualment tenim participants que van dels 8 fins al 14 anys, tot i així tenim obert la possibilitat que participi jovent de fins a 17 anys a la franja d’edat dels grup de grans que comença als 13 anys.

ENTRENAMENT: Les sessions de l’extraescolar de Trail Running del CEC es duen a terme a Barcelona en espais públics, a les instal·lacions del CEC a Ciutat Vella quan tenim sessions audiovisuals i al Parc Natural de Collserola quan anem de ruta.

HISTÒRIA: Ara farà dos anys es va iniciar sota el paraigua del CEC un grup de Trail Running d’adults, dinamitzat per voluntaris, que va tenir molt bona acollida. Derivat d’aquesta iniciativa, des de l’àrea d’Infants i Jovent ens vam preguntar si podríem tenir incidència en aquesta disciplina amb menors a la ciutat de Barcelona.

D’aquesta manera el curs 18/19 vam llençar una proposta, una iniciativa com a prova pilot, per adolescents d’entre 13 i 17 anys que volguessin incorporar-se a entrenar aquesta disciplina. La iniciativa va tenir molt bona acollida i de la ma d’una entrenadora i un entrenador vam iniciar aquesta aventura. L’experiència va ser molt enriquidora per participants i entitat, cosa que va fer que ens animéssim a incorporar la disciplina com una
activitat dins del nostre Casal d’Estiu que fem al Parc Natural de Collserola.

Reflexionant, vam seure l’equip tècnic i vam pensar quina seria la millor manera perquè la disciplina de curses de muntanya tingués la millor acollida possible com activitat especial puntual durant el Casal de Collserola, tenint en compte que principalment participen nens de primer i segon cicle de primària. Després de donar-hi un parell de voltes vam establir la metodologia Play Trail Running on la base de les sessions son els jocs, adaptats al grup d’edat i amb l’objectiu de treballar algun aspecte tècnic de les curses de muntanya. Veient
l’èxit de la iniciativa el següent pas va ser iniciar un camí per ampliar la proposta durant el curs i poder incorporar de forma regular participants d’entre 8 i 12 anys en les nostres sessions de dijous.

Així doncs aquest curs 19/20 hem començat amb un grupet molt implicat liderat per dues entrenadores que han continuat desenvolupant la metodologia Play Trail Running, incorporant diferents propostes de descoberta de l’entorn, tallers d’orientació, formació audiovisual amb referents de la disciplina, així com ampliant la base de jocs i exercicis per treballar les diferents àrees de la cursa per muntanya.

FUNCIONAMENT: Amb aquesta proposta pretenem fer una tasca de treball en equip on els participants es sentin part d’un projecte on tots puguin gaudir d’activitat al medi natural al seu ritme. I així, d’una forma respectuosa, vagin interaccionant amb l’entorn que ens envolta i prenguin consciència d’ells mateixos a través d’un creixement personal dins d’un col·lectiu on el respecte i la tolerància son els pilars transversals.

Al mateix temps ens engresca oferir un accés ordenat i respectuós al medi natural, així com proporcionar les eines adequades per moure’s per la muntanya amb seguretat gaudint al màxim de la experiència.

COMPETICIONS: La nostra entitat és organitzadora d’una cursa per muntanya emblemàtica a Catalunya, com és la CEC-Collserola que aquest 2019 complirà la seva 29a edició. Paral·lelament i per als més menuts, es disputa la Cursa dels Raions. Animem a tots els nens i nenes a participar-hi!