L’Escoleta Trail Running Cap de Creus va néixer l’any 2013 convertint-se en un projecte pioner a Girona i a Catalunya. Forma part del Comitè d’Escoles de Muntanya de la FEEC, va ser part impulsora i està posicionada al capdavant del projecte. Actualment compta amb 6 seus repartides per varies poblacions del territori.

NOM: Escoleta Trail Running Cap de Creus

POBLACIÓ: Vilajuïga, Llançà, Navata, Llagostera, Roses i Selva de Mar (Alt Empordà i Gironès)

WEB: https://escoletatrailrunning.cat/

EDATS ESCOLA ESPORTIVA: pensada per a nens i nenes d’entre 4 i 18 anys de les diferents poblacions i voltants.

DIES ENTRENAMENT: l’Escoleta segueix els cicles escolars, començant a principis d’octubre i acabant a mitjans de juny, També compta amb campus esportius en els diferents períodes de vacances.

La major part de les activitats es fan a l’aire lliure, però es precisa d’un espai on canviar-se abans de la pràctica i dutxar-se en acabat. El punt de trobada depèn de cada seu.

L’horari varia depenent de cada seu 17:00 a 18:30, o de 17:30 a 19:00 dos dies a la setmana, dilluns i dimecres o dimarts i dijous,

HISTÒRIA: l’Escoleta Trail Running Cap de Creus es va crear l’any 2013 a Vilajuïga com a activitat de formació esportiva per a nens i nenes d’entre 6 i 18 anys. Vist l’èxit de la proposta, l’any 2016 es va crear una altra seu a Llançà, creixent així en nombre d’atletes. L’any següent, l’escoleta entra a formar part de la FEEC consolidant així el projecte. L’any 2019 es crea la seu de Navata i es crea el Comitè d’Escoles de Muntanya de la FEEC, i el Club Trail Running Cap de Creus es posa al capdavant del projecte. L’any 2020 s’amplien els blocs de treball i es creen 4 comissions amb professionals tècnics que les assessoren: esport, educació, salut i educació emocional. El mateix any es crea la seu de Llagostera. El mateix any, s’incorpora en l’equip de treball un sanitari per a coordinar el bloc de salut i es crea una línia de formacions dels diferents blocs de treball per a l’equip de monitoratge. L’any 2021 es creen dues seus més, una a Roses i l’altra a Selva de Mar.

OBJECTIUS: Promoure l’activitat física i l’esport a través d’una proposta conjunta i coordinada entre els Centres de Primària i Secundaria de la comarca. Promoure una proposta esportiva que es desenvolupi en un context educatiu i a l’aire lliure, en contacte amb la natura, amb la possibilitat de continuïtat durant el cap de setmana. Mostrar les possibilitats esportives de la comarca a través de les diferents entitats i les seves instal·lacions. Premiar la participació per sobre dels resultats. Respecte, treball en equip i esportivitat en la participació de les diferents activitats. Fer de l’esport un element cohesionador d’aquells col·lectius en risc d’exclusió social. Respectar i estimar l’entorn natural, i aprendre a reconèixer la geografia, la fauna i la flora del nostre territori.

FUNCIONAMENT: Es treballa amb grups per edats, iniciació: de 4 a 7 anys. Avançat: de 8 a 11 anys. Perfeccionament: de 12 a 15 anys. Tecnificació: de 16 a 18 anys. Manteniment: més de 18 anys.

Les zones d’entrenament són el Parc Natural de Cap de Creus, Parc Natural de l’Albera, el bosc de les Sureres, Can Miró, Castell de Navata i la Serra de Navata i Ridaura de Llagostera.

Tots els membres de l’Equip de Treball de l’Escoleta compten amb una àmplia experiència en el muntanyisme, formació esportiva i educació. Gran part del nostre equip de treball compta amb formació especialitzada amb l’esport i l’educació esportiva, amb titulacions que van des de CAFE fins al CAFEMN. Tots ells amb registre al ROPEC. La resta de l’equip de treball compta amb estudis de MAGISTERI o titulacions en el món del LLEURE.

ACTIVITATS: cada grup d’edat fa activitats en funció de les seves possibilitats i seguint les directrius dels diferents equips tècnics en les diferents instal·lacions de les diferents seus i els seus voltants aprofitant les possibilitats que ofereixen els diferents entorns. Un cop al mes es fa una sortida en ruta, on es desplaça el punt de trobada i es fa una ruta per descobrir diferents llocs de les diferents poblacions o poblacions veïnes. Un dissabte al mes es fa una trobada de les diferents escoletes en una de les seus i es desenvolupen diferents activitats adequades als diferents grups d’edat.

Trobareu més informació de les Escoletes de Trail a Catalunya, en aquest enllaç.