L’italià Franco Collé recupera el tro de Tor des Géants i estableix un nou rècord a la prova, deixant el llistó en 66 hores, 39 minuts i 16 segons. Amb quatre victòries, és el rei absolut de Courmayeur. Per la seva banda, l’irlandesa Emma Suart aixeca el triomf femení en la seva primera incursió en una prova de 200 milles.

Franco Collé, victòria i rècord

Res no s’ha de donar per fet a Tor des Géants®, aquesta és una veritat indiscutible: qui ha provat o viscut aquesta cursa ho sap bé. Algú que ha après aquesta lliçó és Franco Collé, sobretot després del que va passar el 2017 quan, sòlid al capdavant, es va retirar a Bosses, a 30km de la meta, donant pas a la victòria de Javi Domínguez. Sense Jonas Russi i Simone Corsini, la victòria de Collé al Tor des Géants estava gairebé assegurada. L’italià va aparèixer concentrat a la línia de sortida de Courmayeur, i només alguns problemes físics van semblar posar en dubte la seva quarta corona.

Va córrer amb Romain Olivier durant gairebé 200km fins que, just davant del Rifugi Magià, el francès es va aturar a descansar. El punt d’inflexió per a una victòria òbvia? En absolut. Romain va guanyar mitja hora, Collé semblava cansat i el partit semblava obert de nou. A Ollomont, però, el francès es va aturar per rebre un massatge i va deixar anar l’italià.

L’objectiu ara era només un: batre el seu propi rècord (66h43’57”), ja que a Bosses tenia una hora d’avantatge sobre el seu crono de 2021. Un avantatge que es va anar debilitant: Collé va patir més del compte i un dolor a la cama esquerra va minvar el seu pas. El descens des de Malatrà va ser llarg, però es va assolir l’objectiu. Collé va arribar a Courmayeur amb un temps de 66h39’16″, establint un nou rècord al traçat.

“No esperava guanyar, després de la retirada de l’any passat només volia ser a la meta” – va dir Franco Collé. “Han estat tres dies intensos per a mi i la meva família, però TOR és TOR, és una cosa única, que cal provar-ho o veure-ho en viu. Sé que no em separaré mai d’aquesta cursa”. El punt decisiu va ser Ollomont: “Romain tenia un ritme terrible, a Ollomont vaig intentar escapar-me per guanyar-lo. El nivell dels corredors està creixent, aquest és el TOR que volem”.

La cursa d’Olivier Romain també mereix tots els elogis per la seva brillant actuació. El francès ha estat segon amb un temps de 69h49’38”, aconseguint una posició al podi que va somiar fins al final en 2019.

Darrere seu, el canadenc Galen Reynolds ha lluitat de valent per pujar al tercer calaix del podi davant el britànic Damian Hall i l’italià Ginaluca Galeati.

Emma Stuart, brillant guanyadora de TDG 2023. Foto: Anja Bakowska – TDG

Emma Stuart, la locomotora irlandesa

La cursa femenina ha estat força disputada. Durant la primera jornada seria Sabrina Verjee, guanyadora de l’any passat, i Jocelyne Pauly, segona en 2019, les que prendrien l’iniciativa, amb Katharina Hartmuth, Lisa Morzani i Emma Stuart a pocs minuts per darrera.

L’actual campiona es veuria obligada a abandonar a la base de vida de Donnas. D’aquesta situació s’aprofitarien Sophie Grant i Emma Stuart.. fins l’ascens a Perloz, on l’irlandesa avançaria amb més solidesa i obriria una distància insalvable davant les seves rivals.

Emma Stuart es coronaria per primer cop a Tor des Géants amb un temps de 82 hores, 21 minuts i 44 segons, establint també un nou rècord de la prova, rebaixant-lo en 3 hores.

Tot i que va començar a córrer ultratrails en 2018, Suart ha guanyat pràcticament totes les proves a les que ha participat. Només en els últims mesos ha guanyat The Lakeland 100, The Cheviot Goat Ultra o Arc of Attrition, on va batre el rècord existent en gairebé 4 hores. El Tor de Géants ha estat un esglaó més en la seva meteòrica carrera esportiva, ja que mai havia participat en una cursa de 200 milles. Tot un prodigi.