Escollida pels lectors d’ Ultres Catalunya com a millor ultratrail de l’any 2022, la Rialp-Matxicots segueix mantenint l’esperit d’una cursa de poble amb tots els ingredients per ser una de les grans del nostre país. Fins a 750 corredors celebraran la seva tretzena edició els propers 16 i 17 de setembre.

Amb el pas dels anys, la Rialp-Matxicots ha aconseguit una combinació perfecte entre l’entorn privilegiat de la zona Sud del Pallars Sobirà i un poble entregat completament al corredor. Aquest fet afegeix certa pressió a una organització que ratlla l’excel·lència, però sempre amb il·lusió:

“Afrontem aquesta edició amb molta il·lusió, però també amb responsabilitat. El reconeixement de la gent a la tasca que realitzem tot l’equip de la cursa ens afegeix un punt de pressió per estar a l’alçada de les expectatives. Però comptem amb la professionalitat i compromís del voluntariat, i això en dona confiança”, apunta el director de la cursa, Kiko Peris.

Tot plegat amb una filosofia que no ha variat des dels seus inicis: “El que busquem és continuar oferint el millor de casa nostra: les nostres muntanyes, els magnífics pobles i paisatges i l’escalfor d’una vall que es bolca amb la cursa. Intentem realitzar un esdeveniment sostenible des del punt de vista econòmic i mediambiental”, rebla Peris.

La Matxicots, una prova amb gran bellesa però exigent

La prova estrella repetirà l’espectacular recorregut de 50,7 quilòmetres i gairebé 4.350 m de desnivell positiu que va meravellar als corredors de l’edició passada. Com sempre, permetrà conèixer els emblemàtics pics que rodegen la zona, amb el Montsent de Pallars (2.883m), el Montorroio (2.862m) i Les Picardes (2.803m) com els més destacats, combinant paratges encisadors com el de l’Estany Gran de la Mainera, per també visitar pobles amb encant com Altron, Escàs o Roní entre d’altres.

La línia de sortida tornarà a fer goig amb un reguitzell de noms il·lustres en les curses de llarga distància. En la cursa masculina trobarem a Isaac Salvat, Àlex Urbina, Sau Domènech, Sergi Vázquez, Jan Ballbé, Carlos Mantero, Jaume Domènech o Pau Galí com a corredors més destacats; en dones, la francesa Marie Lalmant i les catalanes Ona Sociats, Laia Gilibets, Neus Colomer, Natalia Buti o Nuria Monmany semblen ‘a priori’ les que es jugaran la victòria.

Per als avesats a la mitja distància, a les 8 hores del matí engegarà motors la Mitja, de
21 km i 1.500 metres de desnivell positiu. El circuit, que inclou el pas per pobles icònics com Altron, Seurí i Escàs, permetrà descobrir alguns dels indrets més singulars de la Vall d’Àssua. Finalment, a les 9 hores prendran la sortida els participants de la Popular,
de 10 km i 700 metres de desnivell positiu. Una distància que enguany s’estrenarà com a modalitat competitiva, i que també visitarà racons d’interès de la vall.

La Matxixics, plenament consolidada

Igual que la passada edició, les tres distàncies del dissabte es complementaran amb la Rialp Matxixics, que tindrà lloc diumenge al matí amb els més petits com a grans protagonistes. Prop de 200 nens i nenes d’entre 3 i 16 anys participaran en alguna de les tres distàncies programades: 1’5, 3’5 i 5km, en funció de l’edat.

Una prova amb inscripció gratuïta que només demana una cosa a canvi: cada corredor ha de portar algun aliment, que anirà destinat al Banc d’Aliments del Pallars Sobirà.

SEGUIMENT ON-LINE