La flor i nata del trail nacional es citen a Calamorro Skyrace

326
La Calamorro Skyrace presentarà una línia de sortida d'autèntic luxe. Foto: Jose Miguel Muñoz

El proper dissabte 6 d’abril tindrà lloc la setzena edició de la Calamorro SkyRace que, per segon any consecutiu, forma part del circuit internacional de les Merrell Skyrunner® World Series. El municipi de Benalmádena, a la província de Màlaga, acollirà en aquesta nova edició els millors corredors de l’estat, en el que la lluita per la victòria es preveu aferrissada.

La cursa, de 27,5 km i 2.270 metres de desnivell, destaca per la seva tecnicitat i un puja-baixa constant que no dóna treva als participants. Els corredors trobaran amb baixades extremadament tècniques i amb molta roca. Ja d’entrada hauran d’afrontar una primera pujada fins al Monte Calamorro (731m) en un tram de 3,76 km i 650 metres de desnivell positiu fins al cim. Tot i que el handicap més gran serà l’hora de la sortida, on les temperatures de primera hora de la tarda faran que una bona hidratació sigui indispensable per a tots els corredors.

Una prova històrica

La història de Calamorro Skyrace, organitzada pel Grup Alpino Benalmádena i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Benalmádena, la Diputació de Màlaga i la Junta d’Andalusia, ha anat evolucionant des de la primera edició el 2008. És una de les proves pioneres que es van començar a celebrar en aquesta comunitat durant els inicis de les curses per muntanya.

L’organització, ja des del principi, va buscar les millors opcions de recorregut que ofereix a la Serra de Benalmádena amb la seva xarxa de senders pràcticament desconeguda, amb l’objectiu de posar-la en valor mitjançant una ruta que fos significativa de la riquesa paisatgística i mediambiental del municipi de Benalmádena.

L’any 2019 es va establir l’actual recorregut que perfila i uneix les característiques d’una prova tècnica, exigent i que permet viure una experiència totalment diferent i real d’una Skyrace. Els actuals rècords del traçat estan en possessió d’Antonio Martínez, que el 2023 va deixar el llistó en 2:39:01, i Sara Alonso, que en 2022 va parar el crono en 3:00:08.

Últims campions Calamorro Skyrace
2019 Salvador Olivas (2:55:44) Carmen Flores Navarro (3:45:16)
2020 Juan Jesús Bravo (2:44:51) Patricia Pineda (03:26:46)
2022 Miguel A Heras (2:39:07) Sara Alonso (3:00:08)
2023 Antonio Martínez (2:39:01) Iris Pessey (3:21:17)

Una línia de sortida immillorable

En aquesta segona prova del calendari Skyrunner també hi haurà una llista àmplia de corredors i corredores d’elit que no es volen perdre aquesta carrera a Andalusia. A l’edició de l’any passat tots els amants del trail running van poder gaudir d’una intensa lluita per la victòria, tant en categoria masculina com femenina, i s’espera que es repeteixi el mateix en aquesta ocasió.

Els millors corredors de l’estat hi prendran part i el grup de favorits és ben ampli. En homes hi prendran part noms com Antonio Martínez, Daniel Osanz, Dimas Pereira, Alain Santamaría, Zaid Ait Malek, Alex García, Mario Olmedo, Asier Palacios, Marcos Ramos, Nico Molina, Gontzal Murgoitio, o Aitor Zunzunegui; així com els suís Roberto Delorenzi, el francès Frederic Tranchard o l’eslovac Peter Frano.

El nivell femení també és realment alt, encapçalada per Sara Alonso, Oihana Kortazar, Júlia Font, Naiara Irigoyen, Eva Maria Moreda, Ikram Rharsalla, Ana Tauste o Lide Urrestarazu; així com la noruega Eli Anne Dvergsdal, la britànica Holly Page o l’andorrana Ariadnes Fenes.

El trail català també estarà representat amb alguns dels millors corredors de casa nostra, com Jan Margarit, Marcel Romaní, Eugeni Gil, Roger Comellas, Diego Cardozo, Pau Lleixà, Sheila Avilés, Georgina Gabarró o Aina Cusí. Per la seva banda, la Selecció Catalana de la FEEC estarà representada per sis integrants: Marc Bernades, Edu Hernández, Ivan Calvó, Julen Calvó, Cèlia Balcells i Montse Martínez.

Retransmissió per TV

La cursa començarà el dissabte 6 d’abril a les 17 hores per a la categoria femenina i
les 17:30 la categoria masculina. Com l’any passat, la cursa es podrà seguir en directe amb la retransmissió a càrrec d’Evasión TV Play i la locució d’Albert Jorquera, amb els comentaris tècnics de Javier Ordieres.