La segona edició de la 2.900 Alpine Run, organitzada per l’Associació d’Esports de Muntanya d’Andorra, enllaçarà els cims més alts del Principat (Portelleta, Estanyó, Serrera, Font Blanca, Medacorba, Roca Entravessada i Coma Pedrosa), on els participants hauran de superar les dificultats tècniques que es trobin, mitjançant grimpades, desgrimpades i alguns trams on estarà equipat amb cordes.

La esbojarrada idea sorgeix entre els seus directors, Carles Rossell i Matt Lefort, en un dia que decidiren enllaçar tots els cims andorrans de més de 2.900 metres, fent servir unes vint-i-una hores per completar el repte en una jornada marcada pel vent i boira.

El recorregut, pam a pam

L’exigent prova de 70 quilòmetres i 6.700 metres de desnivell positiu s’iniciarà del refugi dels estanys de la Pera la mitjanit de divendres a dissabte i es dirigirà cap a la Tossa Plana de Lles o Pic de la Portelleta (2.916m). Descendirà cap al refugi de l’Illa i Canillo per la vall de Matriu (AV1). Allà es realitzarà la via Ferrada del Quer, que serà una prova neutralitzada i de la qual caldrà completar-la en un temps màxim d’entre 40 i 50 minuts. Un cop feta enfilarà cap el Coll d’Arenes, on es desviarà cap a Pic de l’Estanyó (2.915m) i, per una genial cresta, al Pic de la Serrera (2.913m). Baixarà cap a Sorteny per la collada dels Meners (AV2) i sortirà cap a la Vall de Rialb fins al Pic de Fontblanca (2.903m). Resseguirà una entretinguda cresta i un posterior descens cap a Arcalís per l’Estany Esbalçat (AV3). A partir d’aquí el terreny s’endureix tècnicament amb un ascens al coll del Cataperdís i descens vertiginós cap als Estanys de l’Angonella, seguit d’un ascens per una rocosa tartera fins a la collada de Montmantell i descens direcció al Pla de l’Estany, on a pocs metres del seu refugi es desviarà en pujada cap als Estanys Forcats. Sense treva, seguirà pujant fins la collada on començarà la part més tècnica del recorregut, amb algun pas de III fins ascendir al cinquè cim, el Medacorba (2.912m). Descens molt tècnic fins al coll i ascens vertical cap al sisè cim, Roca Entravessada (2.925m). Aquí, si els participants arriben abans de les cinc i mitja de la tarda, tindran accés a la  vertiginosa cresta de Malhiverns, fins al coll amb el mateix nom. Aquells que arribin més tard, el flanquejaran per sota i pujar al coll per una tartera. Un cop aquí encararan la última cresta fins al setè i últim cim, el Comapedrosa (2.939m). El recorregut finalitzarà amb un descens de tres quilòmetres fins a trobar el refugi de Comapedrosa, on estarà situada l’arribada.

Sonia Regueiro defensarà títol

La prova tindrà una participació d’uns cinquanta corredors, seleccionats minuciosament per la organització segons la experiència demostrable en terreny tècnic i exigent com el que trobaran. Entre els participants destaquen corredors amb experiència com l’andorrà Xavier Teixidó, el txec Pavel Paloncy o els catalans Òscar Pérez (Team Race Land), Sergi Cots (FourFactors-Vertic), Jeroni Soler, Àlex Izquierdo, Josep Pera i Javier Puit. En categoria femenina, Sonia Regueiro defensarà la victòria de la temporada passada davant la francesa Juliette Blanchet, l’alemanya Anne Kirschenmann i la nord-americana Meghan Hicks.

jokin-lizeaga-campio-els2900
El privilegiat guanyador de la primera edició va ser el basc Jokin Lizeaga amb un registre estratosfèric de 14h48’.

Foto portada (c) Jordi Saragossa