Sens dubte, la Trencacims de Paüls ha esdevingut amb els pas dels anys com un dels esdeveniments més estimats i més ben valorats de Catalunya, sent una de les proves marcades a foc en el calendari.

La seva fisonomia s’ha anat transformant al llarg de les seves sis edicions, oferint al corredor un ventall de possibilitats per conèixer les raconades amb encant que amaga el magnífic Parc Natural dels Ports, com el Pas de la Finella, el Tossal d’Engrillo, la Mola Grossa o la Punta de l’Aigua.

Una Trencacims adaptada als corredors

La història de la Trencacims de Paüls s’inicia en 2013 amb una ultramarató de 50 quilòmetres, amb guanyadors il·lustres com Miguel Caballero i una llavors desconeguda Ragna Debats, i una marxa popular. Al 2015 s’incorporaria al programa una mitja marató, puntuable per a la ja desapareguda Lliga Catalana de curses per muntanya, coronant a Albert Giné i Xènia Pallarés com a primers guanyadors. En aquest 2019 filarien encara més prim afegint un format per etapes, incorporant a les dues modalitats anteriors una prova vertical fins a la Punta de l’Aigua, el «Up&Down», per a la tarda-nit de divendres i la incorporació de la ultramarató a la Copa Catalana de Curses d’ultraresistència de la FEEC.

L’edició 2020: Spain Ultra Cup i Campionat de Catalunya FCA

Per al 2020, la Trencacims de Paüls dona un pas més enllà i presenta novetats importants amb un salt qualitatiu en el seu format i que atraurà corredors a nivell nacional i internacional:

Una de les novetats més destacades serà la desaparició del format per etapes i la incorporació d’una prova de llarga distància. La ultratrail, de 75km i 5.300m de desnivell positiu, permetrà conèixer amb profunditat les possibilitats que dona el Parc Natural dels Ports, afegint al recorregut zones com Les Rases del Maraco, el refugi de les Clotes, les fonts del Toscar o el poble d’Alfara de Carles. Aquesta prova s’incorporarà al circuit nacional de la Spain Ultra Cup en la modalitat Ultra, junt amb proves reconegudes com la Transgrancanaria, Penyagolosa Trails (Castelló), Gran Trail de Peñalara (Madrid) i Ultra Sierra Nevada (Granada).

La ultramarató seguirà amb el mateix format de sempre, amb un recorregut de 51km i 4.000m de desnivell positiu. Aquesta modalitat formarà part de la Spain Ultra Cup en la modalitat M. La gran novetat, i com a primícia, us podem avançar que serà la seu del proper campionat de Catalunya de Curses de Muntanya de la Federació Catalana d’Atletisme (FCA), en modalitat de llarga distància. A més, sabem de bona tinta que la FCA està preparant un circuit de proves per muntanya pel proper 2020 i ben aviat sortirà a la llum. De moment, tothom que vulgui puntuar per al campionat de Catalunya haurà d’expedir la llicència anual a la FCA.

Pel que fa a la Mitja Marató, de 23 Km i un desnivell positiu de 1.800m, seguirà puntuant per al Circuit de les Terres de l’Ebre com és habitual des de la seva incorporació al 2018.

La Trencacims de Paüls es celebrarà els propers 28 i 29 de març de 2020. Les inscripcions a les 4 modalitats ja estan obertes al seu web.