El trail running és, per a molts corredors, una via d’escapament, un espai de connexió amb la natura i un moment per desconnectar del ritme frenètic de la vida quotidiana. Però, què passa quan l’estrès derivat de la feina, les responsabilitats familiars o altres pressions interfereixen en la nostra capacitat de gaudir i rendir al màxim?
L’estrès en la vida i el trail: un cercle connectat
Els corredors sovint es troben atrapats en un cercle viciós: l’estrès de la vida quotidiana afecta el rendiment en els entrenaments i curses, mentre que els mals resultats poden intensificar encara més aquest estrès. Factors com la manca de temps per entrenar, l’excés de càrrega mental per projectes laborals o la falta de descans de qualitat són habituals en molts esportistes.
Per altra banda, fins i tot el mateix compromís amb el trail running pot generar estrès: seguir un pla d’entrenament exigent, complir amb un calendari competitiu ambiciós o gestionar expectatives pròpies i alienes pot convertir una activitat que hauria de ser plaent en una font de tensió.
Com afecta l’estrès al rendiment esportiu?
L’estrès no gestionat pot tenir conseqüències físiques i mentals que impacten directament en el rendiment:
- Cansament acumulat: L’estrès incrementa la producció de cortisol, una hormona que, en excés, pot causar fatiga crònica i dificultar la recuperació muscular.
- Pèrdua de concentració: La ment saturada dificulta la capacitat de mantenir l’atenció en els terrenys tècnics o de seguir una estratègia en cursa.
- Alteracions del son: La manca de descans de qualitat redueix la capacitat de regeneració muscular i mental.
- Lesions: L’estrès mental pot fer que ens precipitem en els moviments, incrementant el risc de lesions.
Eines per gestionar l’estrès i millorar el rendiment
Superar aquestes barreres requereix estratègies per gestionar l’estrès i equilibrar la vida quotidiana amb el rendiment esportiu. Aquí tens algunes claus:
- Planifica amb realisme
Adapta el teu pla d’entrenament al teu ritme de vida. És millor ser constant amb entrenaments curts i assumibles que sobrecarregar-te i acabar frustrat. Deixa espai per a ajustaments segons les exigències de la setmana. - Escolta el teu cos
Accepta que hi haurà moments en què la vida s’imposarà a l’esport. Si un dia et sents físicament o mentalment esgotat, prioritza el descans o fes un entrenament suau. - Incorpora tècniques de relaxació
Pràctiques com el mindfulness, la respiració profunda o el ioga poden ajudar-te a gestionar millor l’estrès i millorar la teva connexió amb el present, tant dins com fora dels entrenaments. - Utilitza el trail com una via d’escapament, no com una font de pressió
En dies especialment tensos, planteja’t entrenaments sense objectius concrets: deixa el rellotge a casa, oblida els ritmes i corre pel simple plaer d’estar a la muntanya. - Cuida el descans
Prioritza el son de qualitat i busca moments per a la desconnexió total. Un cos ben descansat rendeix millor i és més resistent a l’estrès. - Dona prioritat a la teva salut mental
Si sents que l’estrès de la vida quotidiana està afectant greument el teu rendiment o gaudi del trail, considera parlar amb un professional que t’ajudi a gestionar millor les teves emocions.
El trail com a eina per gestionar l’estrès
Si bé l’estrès pot interferir en el rendiment, el trail running també pot ser un refugi i una eina poderosa per canalitzar les tensions del dia a dia. Córrer per la muntanya, envoltat de natura, és una oportunitat per re connectar amb tu mateix, trobar pau i deixar enrere, encara que sigui per unes hores, les pressions de la vida moderna.
Utopeak és un projecte format per professionals amb àmplia experiència en l’àmbit de l’entrenament, el rendiment i la prevenció de lesions que té com a objectiu millorar el benestar de la població, i dinamitzar i fer créixer el sector del trail running.
Si vols accedir als entrenaments presencials i online d’Utopeak, contacta’ls aquí.
Un projecte innovador
A part dels serveis d’entrenament que podeu trobar a la seva web, Utopeak és un projecte innovador i de referència pels reptes, activitats, digitalització i iniciatives que ofereixen als seus socis, i a la comunitat de trail en general.