Els onzens Campionats d’Europa d’Skyrunning donaran el tret de sortida el proper divendres. Uns campionats que per primera vegada es realitzaran als Balcans, en el Parc Nacional Rokletije de Montenegro, on hi prendran part fins a 21 països representats.

Entre ells l’equip de la Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada (FEDME), que arriba a la cita amb setze corredors.

En aquesta llista hi figuren dos corredors catalans: Marc Ollé i Lluís Ruiz. Ambdós prendran part dissabte 15 de juliol a la prova d’ SkyUltra, de 50 quilòmetres i 4.400 metres de desnivell positiu en la seva estrena amb la samarreta de la Selecció Espanyola.

L’igualadí Marc Ollé es va guanyar la seva plaça directa al proclamar-se campió d’Espanya Ultra el passat mes d’abril a la Trencacims de Paüls, després d’un fantàstic duel amb Miguel Heras. A més, actualment també lidera la Copa d’Espanya de curses per muntanya i espera certificar el seu tro el proper mes d’octubre a Ceuta. Així doncs, la seva convocatòria és un premi més que merescut.

“Tinc moltes ganes de viure l’experiència i gaudir-la de la millor manera. Amb certa incertesa de com anirà, pel tema avituallaments i logística. Crec que per les característiques de la cursa em pot anar bé, però vaig sense cap expectativa ni pressió”.

Per la seva banda, Lluís Ruiz ha estat convocat per criteri tècnic de la pròpia Federació després del seu bon paper al campionat d’Espanya, on va pujar al tercer esglaó del podi. Ruiz, conegut per tothom com el ‘hippie’, porta una línia ascendent amb actuacions força destacables, com a la passada Lavaredo Ultra Trail, que va acabar en quarta posició.

Foto: Ramón Ferrer

“Arribo bé. Després de Lavaredo volia descansar, però FEDME em va trucar per anar a l’europeu i no podia dir que no. Quan et convoquen és perquè estàs fent les coses bé i fa il·lusió. M’ho prenc com una oportunitat de veure món, de viatjar fent esport. M’hagués agradat arribar amb més desnivell a les cames, ja que el recorregut és un ‘pepino’ de 50km D+4000m, però donaré tot el que pugui”.

També hi prendran part l’actual campiona, la vasca Sandra Sevillano, la manxega Gemma Arenas, que va ser plata al passat mundial, i l’andalusa Itziar Oteiza. Així com la matadeperenca Ragna Debats, representant dels Països Baixos, que després de la seva participació a la passada Marathon des Sables no arriba al 100%: “M’estic recuperant d’una fissura a l’os tibial, així que estaré molt feliç si puc acabar la cursa a un ritme constant però moderat. Estic molt contenta de tornar a l’alta competició, gaudint-ho amb l’equip holandès i representant el meu país natal”.

A banda dels citats, també caldrà tenir en compte a corredors com el txec Tomas Farnik o els italians Cristian Minoggio, Giuditta Turini i Mattia Tanara.

La prova Vertical i SkyRace amb molt de ‘ferro’

Els campionats començaran el divendres 14 de juliol amb 71 corredors competint a la prova Vertical. El Prokletije Vertical Kilometer® té 3,9 km de llargada amb 1.000 m d’ascens vertical, es disputa íntegrament al Parc Nacional de Prokletije.

Espanya estarà representada per Naiara Irigoyen, Silvia Lara, Verónica Sánchez, Alain Santamaría i Jose Antonio Bellido. Entre els favorits també trobem a Magali Salomon, Charlotte Cotton, Nikola Kalistrin, Marcela Vasinova, Mojca Koligar o Paola Stampanoni.

El programa es tancarà diumenge amb la Prokletije SkyRace®, de 30 km de recorregut i 2.150m positius, amb 69 corredors participants.

La selecció de FEDME hi prendrà part amb Marta Martínez, Belén Pérez, Naiara Irigoyen, Alejandro Forcades, Enrique Gallego i Alain Santamaría. També destaquem a Gianluca Ghiano i Dejan Angelovski.