Si per una cosa es diferencia Ultra Pirineu de la resta és per tot el que l’envolta. A més de ser capaç d’aplegar a més de 2.700 corredors vinguts de 50 països d’arreu del món, d’omplir el Parc Natural Cadí-Moixeró de públic per animar als seus participants, ha aconseguit posar al poble de Bagà (Berguedà) al mapa mundial, a semblança com Zegama aconsegueix amb la seva homònima marató.

Miguel Heras (Salomon) ha estat el gran protagonista d’aquesta vuitena edició de l’Ultra Pirineu després de proclamar-se vencedor per tercera vegada (2010, 2011 i 2016) amb un temps de 12h05’31”. El bejarà ha tornat a regnar en una prova que sembla feta a la seva mida. El peruà Remigio Huaman, que a posteriori abandonaria, ha estat l’únic capaç d’aguantar el frec a frec durant els primers quaranta quilòmetres. Però la força i la rauxa d’ Heras ha estat inabastable i s’ha anat distanciant dels seus perseguidors sense oposició fins a creuar la ensordidora arribada de Bagà.

La segona posició ha estat per Jessed Hernández (inverse Team) amb un temps de 12h40’15”. Com ell mateix ha definit en creuar la linea d’arribada, no ha pogut fer res per atrapar a un Miguel Heras que volava per la Serra del Cadí a un ritme vertiginós.

Més emocionant ha estat la tercera posició entre el canari Cristofer Clemente (Race Land Team), el peruà Emerson Trujillo i el català Ernest Ausiró, que han lluitat aferrissadament fins els últims quilòmetres de la cursa. El canari n’ha sortit vencedor per pocs segons de diferència després de 12h47’19”, fet que l’ha dut a proclamar-se automàticament com a vencedor de les Skyrunner World Series Ultra.

Gemma Arenas es proclama vencedora femenina i sentencia les SWS-Ultra

Just quan la pluja queia amb insistència damunt la nit de Bagà, arribava Gemma Arenas (Dynafit Team) com a gran vencedora d’aquesta edició després de 15h20’34”. Al igual que Miguel Heras, la castellano-manxega ha estat al capdavant durant tot el recorregut mantenint una distància considerable amb Hillary Allen (The North Face). Una victòria que l’ha permès alhora proclamar-se guanyadora de les Skyrunner World Series Ultra. La nord-americana arribava segona amb un temps de 15h37’47”, una posició que l’ha servit per assegurar el bronze en la competició internacional. La tercera posició era per  Anna Comet (Dynafit) després de 15h49’46”, realitzant una cursa de menys a més i millorant el cinquè lloc de l’edició passada.

El marroquí Ismail Razga s’imposa la marató amb rècord

En la modalitat marató, Ismail Razga (Sestao Alpino) s’ha alçat amb la victòria després de 4h01’58”, establint a més el rècord de la prova. L’ex-atleta internacional Pablo Villalobos (Tierra Tragame) ha realitzat un últim terç de cursa espectacular i ha pujat al segon escalafó del podi després de 4h02’44”, demostrant que s’està trobant còmode en el seu pas de l’atletisme en ruta a la muntanya. L’holandès Abdelfatah Dalal (Salomon) ha tancat el podi després de 4h07’01”.

En categoria femenina, Paloma Lobera (AE Matxacuca) complia amb la seva condició de favorita després de les absències destacades de Laia Andreu, Ragna Debats o Eli Gordon, i s’imposava còmodament després de 5h11’19”. La santfeliuenca s’ha posat al capdavant ja en els primers quilòmetres, imposant un ritme progressiu que res ha fet perillar la seva victòria.

Jan Margarit i Fátima de Diego, campions de la Nit Pirineu

Durant el vespre de divendres es va celebrar la prova vertical: la Nit Pirineu. La pluja incessant va fer retallar el recorregut en prop d’un quilòmetre, quedant en uns 4km i 660m de desnivell positiu. El guanyador va ser el matadeperenc Jan Margarit (Salomon) amb un temps de 29’31”, sumant un triomf més en una temporada excepcional. Fátima de Diego dominava la categoria femenina després de 38’38”.

Classificacions Ultra Pirineu 2016