Quatre corredors catalans buscaran emular a Filípides en la mítica Spartathlon

2633

La Spartathlon és una de les proves d’ultrafons més mítiques del món. Juntament amb la Badwater nord-americana, pressumeixen de ser de les considerades “de prestigi” dins el món de la ultradistància. La prova grega, que es celebra desde l’any 1983, recórre els 246 quilòmetres que separen les localitats d’Atenes i Esparta, emulant al missatger atenès Filípides en busca d’ajuda contra els perses en la batalla de Marató.

La cursa s’iniciarà divendres a les set del matí (hora grega) dels peus de l’Acròpolis d’Atenes, on més de tres-cents vuitanta corredors seguiran la costa cap a l’oest fins a cercar Corinto (km81), amb un temps de tall molt exigent (9h30’). Després es dirigiran cap a Nemea i Lyrkia en un progressiu ascens al cim del Mont Parteni, i continuaran cap al sud fins cercar la carretera que duu a Esparta. Els corredors arribaran als peus de l’estatua del rei espartà Leònides i li faran un petó als peus com a acte de beneració, abans de rebre la medalla i el títol de finisher d’una de les més carismàtiques proves d’ultrafons.

Entre aquests corredors hi trobarem quatre catalans: Paris Canals, Jordi Costa, David Ferrandez i Jorge Juan Mendoza, tots ells com a novells en la prova però amb una gran trajectòria a les seves esquenes en el món de l’ultrafons. El sabadellenc Xesc Terés (veure foto portada) va finalitzar la mítica prova en l’edició passada i la defineix com a “psicològicament molt dura. Cal saber gestionar molt bé la cursa i superar les temptacions d’abandonament, ja que els companys i amics et poden anar seguint durant tot el recorregut”.

 

Són uns quants els corredors espanyols que han intentat cercar la línea d’arribada a Esparta durant aquests trenta-cinc anys. Però només divuit corredors de l’Estat espanyol (veieu imatge) han aconseguit completar el recorregut, fet que demostra la seva autèntica duresa.

Val a dir que, per participar a Spartathlon, cal complir una serie de requisits exigents, com la d’haver finalitzat una prova de cent quilòmetres en ruta en menys de 10h30’, ser finisher d’una prova de dos-cents quilòmetres o que hagi participat alguna vegada a la prova cercant el control de “Nestani” (km172) en menys de 24h30’.