No voldríem que el titular grandiloqüent d’aquest article caigués en el parany de veure “qui la té més llarga”. Però la realitat és que la Montsec Ultra Trail (MUT) ha aconseguit convertir la seva prova en un repte que, per penjar-se la medalla de finisher, t’exigirà el màxim de tu mateix. De fet, l’edició passada va comptar fins a un 58% de retirats.

Aquest repte ha atret a corredors d’arreu d’Europa i per aquesta sisena edició comptarà amb prop de 280 participants provinents de països com Rumania, Dinamarca, Itàlia, França, Holanda, Anglaterra, Rusia i Andorra.

El recorregut parteix de la població d’Àger (La Noguera) la nit de divendres (22 hores) i traça una volta circular de 110 quilòmetres i 7.000m de desnivell positiu a través de la desconeguda Serra del Montsec, en un terreny tècnic ple de valls, rius, congostos i embassaments. Visita llocs d’una bellesa indescriptible com el Congost de Mont-rebei, el camí de les 100 corbes a Sant Salvador del Bosc, les vertiginoses passarel·les de Montfalcó, la Torre d’Alsamora i el cim de Sant Alís (1.675m) com a punt més elevat.

A més de la duresa i tecnicitat del terreny, enguany encara resten zones amb força neu a les cotes més altes i aigua a dojo per les lliteres de rius i barrancs. Sense dubte seran elements determinants per avançar en el recorregut.

Entre els favorits trobarem a Albert Vilardell -campió de MUT 2017-, Tomàs Zapata, Pepelu Ballester, Ismael González i l’andorrà Lluis Sanvicente. En la línia de sortida només hi haurà una noia.

Marató i mitja marató, igual d’exigents

La modalitat marató també celebrarà la seva sisena edició amb un exigent recorregut de 48 quilòmetres i 3.200m de desnivell positiu, que també ascendirà a Sant Lis i visitarà la Torre d’Alsamora. En aquesta modalitat prendran part noms com Albert Herrero, Carlos Bartrina, David Carrasco, Isabel Aguilar i Gina Julià.

Com a novetat d’enguany es realitzarà una mitja marató de 21 quilòmetres i 1.200m de desnivell positiu amb un ascens i descens a Sant Lis.