Oriol Cardona lidera una Catalunya triomfant a la Berga-Rasos-Berga

749

La capital berguedana tornarà a ser l’epicentre de les curses per muntanya amb la disputa de la Berga Rasos Berga, Memorial Xavi Batriu. La prova va albergar per primer cop el Campionat d’Espanya de Trail Running per Federacions Autonòmiques de la RFEA, fet que va comportar que els millors corredors estatals vinguessin a competir a la clàssica de Berga.

La categoria absoluta es va disputar sobre un recorregut de 26 quilòmetres i 1.760 m de desnivell positiu, que ben aviat es va convertir en una exhibició d’Oriol Cardona. El català feia més d’un any que estava lesionat, sense competir, però no es volia perdre un Campionat d’Espanya a casa i va decidir córrer per provar-se. El resultat no va poder ser millor: domini absolut de la prova, des del principi fins al final, acabant en un estratosfèric temps de 2:16:05, establint a més un nou rècord a la prova. Segon va ser el també català Miquel Corbera (2.18.01), mentre que l’hispano-marroquí Zaid Ait Malek -que aquest cop corria amb la selecció murciana- seria tercer (2:20:16). Però la posició final es decidia amb la suma dels tres millors temps i l’entrada a meta de Marc Pinsach (2:28:59), en novena posició, va atorgar el títol de campions d’Espanya per Federacions a la Selecció Catalana. El subcampionat va ser per a Múrcia mentre que la tercera posició va ser per a la Federació Valenciana.

D’aquesta manera, Catalunya continua el seu regnat com la gran dominadora masculina en la disciplina de Trail running, després d’aconseguir el segon títol consecutiu i el tercer en el global de quatre edicions del campionat. A més, Oriol Cardona va aconseguir la preselecció directa per a la Trail Running Race de l’Europeu Off-Road que se celebrarà a El Paso.

Si la cursa masculina va tenir un clar dominador des del principi fins al final, la femenina va ser tot el contrari. Emoció al màxim tant per veure qui creuaria primer la línia de meta com per saber quina selecció es faria amb el títol. La basca Onditz Iturbe va sortir al capdavant, però Sara Alonso mai va perdre la seva estela i li va caçar en el descens. Les dues primeres posicions semblaven clares per a la federació basca, però la gran incògnita és si aconseguirien fer el podi complert davant de Catalunya, amb Nuria Gil, Mónica Vives i Anna Comet estalonant per darrera.

Amb les cames ensangonades però amb un somriure d’orella a orella, Sara Alonso (2:40:51) va creuar primera la línia de meta, a més d’establir també el rècord del circuit, i va segellar el bitllet per a El Paso. Onditz Iturbe va ser segona (2:43:13), mentre que les catalanes Nuria Gil (2:48:28), Anna Comet (2:52:10) i Mónica Vives (2:53:00) van ser tercera, quarta i cinquena. Amb el crono a la mà, el temps de les amfitriones sumava 8:33:38. Tot quedava en mans d’Ainara Uribarri, que finalment va creuar la meta en setzena posició amb un temps de 3:06:40, per donar un total de 8:30:44 al País Basc. Per dos minuts, les basques van revalidar el títol aconseguit en 2021 i van segellar el seu segon entorxat nacional, igualant al palmarès a Catalunya que va aconseguir els dos primers. El tercer lloc va ser per a la Federació Valenciana (8.58.03).

Or i plata pels catalans en categoria sub23

Els sub23 van completar 14 km amb un desnivell positiu de 930 m. El podi va ser al revés que l’absolut: masculí per al País Basc i femení per a Catalunya. En aquest cas, els resultats s’obtenien de la suma de les dues millors posicions, per la qual cosa en homes, el primer lloc de Gontzal Murgoitio (1:01:44) i el tercer d’Ibai Larrea (1:02:38) el títol a la federació basca, per davant de Catalunya que va signar un segon d’Arnau Aranda i un quart de Daniel Castillo. La tercera posició del podi va ser per al País Valencià amb un cinquè i un onzè., tan sols un punt més que Andalusia. En dones, Catalunya va signar un doblet amb Maria Carner i Laia Montoya que es va traduir en un triomf inapel·lable. El País Basc va ser segona amb 10 punts i Castella i Lleó tercera amb 11 punts.

Doblet en categoria promoció

Els primers a arribar a la meta van ser els sub20, que havien de completar 8 km amb un desnivell positiu de 548m, i el matí no va poder començar millor pels amfitrions, amb un gran doblet. En homes, Jan Castillo (43:05) i Jan Torrella (43:28) van deixar el títol a casa (3 punts), davant de la Comunitat Valenciana (9 punts) i Madrid (17 punts). En dones, Catalunya també va ser primera i segona, amb Gabriela Lasalle (51:25) i Blanca Batlle (54:17), cosa que li va assegurar el títol. Segona va ser País Basc (10 punts) i tercera Extremadura (12 punts).