L’esport és un escut protector enfront de la Covid-19, però no ens evita agafar-lo ni patir seqüeles que ens impedeixin practicar activitat física al nivell que voldríem. Pneumòleg de l’Hospital Clínic i corredor de fons experimentat, Oriol Sibila parla en propietat de la incidència de la Covid-19 en esportistes i de com pot afectar a la recuperació de les curses populars.

Amb l’esclat de la Covid-19, centenars de corredors vam veure alterada la nostra rutina esportiva i escapçats els objectius marcats al calendari. Avui dia, pràcticament un any després, vivim una mena de dia de la marmota, amb dificultats per visualitzar la llum al final del túnel. Un de tants afectats és l’Oriol Sibila, pneumòleg i cap de secció de Cures Respiratòries Hospitalàries de l’Hospital Clínic, a més de corredor de fons del Club Desmuntamarges de Navàs amb una àmplia trajectòria. No en va, en el seu currículum figuren proves com UTMB, Diagonale des Fous, UltraPirineu, Lavaredo Ultra Trail, Eiger UT i maratons d’asfalt com les de Barcelona, Boston, Houston i Austin.

Com s’ha pogut constatar durant la pandèmia, la Covid ha atacat a tipologies de persones molt diferents, amb reaccions diverses. Però es constaten certs patrons comuns: “Ser jove i esportista són factors protectors per combatre el virus. Si fas esport tens menys números de passar una Covid greu, i la recuperació també és més bona”, explica aquest pneumòleg.

Tot i això, tota precaució és poca: “Que tinguis menys números no vol dir que no el puguis agafar, i que no en puguis patir seqüeles importants. He visitat persones que feien esport de llarga distància i s’han recuperat, però els ha costat molt tornar al nivell on estaven. I potser d’altres no aconseguiran assolir altre cop aquest nivell”.

Oriol Sibila atén a Ultres Catalunya durant un recés en la seva feina, a l’Hospital Clínic de Barcelona, on més de 60 persones es troben ingressades a l’UCI amb afectació pulmonar greu. Senyal que el virus segueix a l’ordre del dia, i que entra per la porta del darrere, sense previ avís.

El risc, sempre present

En el sector esportiu, un dels àmbits on la interacció social és més important és el dels gimnasos, que s’han vist especialment afectats per les restriccions. Actualment tornen a estar oberts, tot i que convé prendre mesures de seguretat, començant per l’ús de la mascareta: “A tots ens molesta portar-la mentre fem exercici, però és un acte de generositat i responsabilitat. Científicament s’ha demostrat que no és perillós portar la mascareta, només molest. I si tenim persones a prop, en un radi de 5 metres, l’hem de portar. El virus dura minuts a l’aire i es va escampant”, descriu Sibila.

En aquest sentit, amb la Covid omnipresent en el nostre entorn, Oriol Sibila recomana especialment fer-se un reconeixement mèdic, s’hagi agafat o no el virus.

A més dels gimnasos, un altre àmbit fortament colpejat ha estat el de les curses populars. En una entrevista concedida a Catalunya Ràdio a principis de gener, Sibila apuntava la tardor de 2021 com a possible data de retorn progressiu de les curses. En la situació actual de pandèmia, la previsió ha canviat. “En aquell moment era més optimista perquè les previsions de vacunació eren més positives. A Catalunya hem de tenir 4 o 5 milions de persones vacunades per viure una situació més favorable”, apunta.

Vacunes i mutacions, factors condicionants

“Encara falten mesos per tornar a la normalitat. Actualment, hi ha dos factors bàsics de què estar pendents: el ritme de vacunació i les possibles mutacions del virus que s’escapin de les vacunes. La meva opinió és que fins després de l’estiu no ho viurem. I quan això passi, tornarem a gaudir de curses, però de mica en mica, serà molt gradual. I, malauradament, crec que hi haurà moltes curses que es quedaran pel camí”, reflexiona.

En aquest context, la idea d’agafar un avió per viatjar a l’estranger a córrer queda, de moment, massa lluny. “M’hauré d’esperar un any més per intentar participar a la Western States”, bromeja Sibila, que porta quatre intents fallits en el sorteig de dorsals d’aquesta mítica ultratrail nord-americana.

De caràcter reflexiu i optimista, a Oriol Sibila li agrada veure el got mig ple, fins i tot quan se li pregunta quina lliçó podem extreure de la Covid-19. “Res tornarà a ser igual, i ens hem de prendre aquesta pandèmia com una sacsejada a la societat actual. Hem vist aflorar valors com l’altruisme, la companyonia i la solidaritat. Per cert, valors clàssics del món de la muntanya. Hem de ser més justos i sostenibles en el món que vivim. Aquesta pandèmia ens ha posat davant del mirall”.

Texte: David Giménez Font. Fotografies cedides per Oriol Sibila