Pau Capell i Clàudia Tremps, aspirants a tot a Transgrancanaria 2022

739

La Transgrancanaria complirà el seu vintè aniversari aquest cap de setmana, sent la primera gran cita del calendari internacional de la temporada. Uns 3.500 corredors vinguts de 45 països diferents gaudiran d’alguna de les vuit curses de l’esdeveniment de l’illa canària, dels quals 170 arribaran des de Catalunya.

Una edició carregada de novetats

Una edició que arriba amb canvis, sobretot en la línia d’arribada comú per a totes les curses, que es trasllada al Parque Sur de Maspalomas amb l’idea de convertir-lo en un lloc ben ampli per als corredors, que gaudiran de tots els serveis, així com per a realitzar activitats paral•leles. D’aquesta manera s’evitarà el feixuc pas pel canal que desembocava al Far de Maspalomas.

També s’ha modificat una part del recorregut en la seva part més enlairada. El nou traçat pujarà directament des de Tejeda a l’avituallament de El Garañón per, seguidament, conectar amb el pas pel Roque Nublo, un dels punts més emblemàtics de la cursa. Aquest canvi afegirà més desnivell a una prova ja de per sí prou exigent.

La prova reina, amb 126 quilòmetres i 6.919m de desnivell positiu, començarà divendres a partir de les 23 hores -hora insular- des de la platja de Las Canteras (Las Palmas de Gran Canaria). Com és habitual recorrerà, de nord a sud, els racons naturals més bells de l’illa de Gran Canària a través dels cims de l’illa i els seus acollidors pobles, com el Roque Nublo, Creu de Tejeda o Garañón.

La prova Clàssic tornarà a inaugurar el calendari del circuit internacional Spartan Trail World Championship, amb suculents premis en metàl·lic per als primers classificats.

Pau Capell busca la cinquena corona

Després de la seva absència per lesió en la Transgrancanaria 2021, Pau Capell s’erigeix com un dels màxims favorits per tornar a guanyar i demostrar que és el rei. El de Sant Boi acumula quatre victòries (2016, 2017, 2018 i 2019) i coneix cada metre del recorregut. Tot i això, caldrà veure com arriba de competitiu en el seu primer gran objectiu de l’any després de l’operació de genoll.

No serà l’únic favorit. El lleonès Pablo Villa ja va saborejar la mel del triomf en 2019 amb una victòria ex-aequo amb Pau Capell. Els catalans Pere Aurell, segon en 2021, i Jordi Gamito també seran altres candidats a penjar-se els llorers, als que sumarem els nord-americans Hayden Hawks, Jared Hazen i Jimmy Elam o els romanesos Ionel Cristian Manole i Robert Hajnal.

Clàudia Tremps, aspirant a la victòria

La progressió de Clàudia Tremps a Transgrancanaria ha sigut meteòrica: vuitena al 2019, cinquena al 2020 i segona al 2021. Un bagatge prou important com per pensar que aquest podria ser el seu any. L’ edició passada ja va estar a punt de tocar el triomf amb les mans, però una inoportuna baixada de tensió ho va evitar. Coneix la prova com el palmell de la seva mà i sap del pa que s’hi menja, premisses prou importants com per aspirar a tot. La corredora d’Ogassa, de només 25 anys, s’ha convertit per mèrits propis en present i futur de les curses de llarga distància del nostre país.

Tremps haurà de lluitar de valent davant corredores com Ragna Debats, les nord-americanes Kaytlyn Gerbin i Abby Hall o la suïssa Kathrin Gotz.

Una Marató amb molts quirats

La distància marató representa una de les curses més ràpides del panorama nacional, amb tant sols 1.355 metres de desnivell positiu. Només cal veure els temps establerts pels guanyadors de l’edició passada, tot i tenir menys desnivell, on Andreu Simón va aconseguir el seu segon triomf consecutiu amb un increíble registre de 2:41:27 i Virginia Pérez en 3:14:21.

Davant l’absència d’Andreu Simón -recordem que va participar a la Marató de Sevilla la setmana passada-, el grup de favorits s’amplia. Aritz Egea i Sara Alonso en principi parteixen com a grans favorits. Miquel Corbera, Abel Carretero, Albert Pujol, Roger Comellas, Anna Comet, Mireia Pons i Núria Gil son alguns dels corredors catalans amb opcions a pujar dalt del podi.

La gran novetat d’enguany serà la incorporació d’un quilòmetre vertical (5,7km D+1130m), que es disputarà la tarda de dijous 3 de març. Les modalitats Advance, de 61,5km i D+2750m, Starter amb 25km i D+572m i les curses de promoció i de joves tancaran el programa d’aquesta Transgrancanaria.

Podeu fer el seguiment on-line a través d’aquest enllaç.

Foto portada: Transgrancanaria