Han passat dos mesos i mig des de que Pau Capell es sotmetés a una operació al genoll que l’ha deixat fora de l’alta competició. El seu retorn ha estat millor del que ell mateix esperava, penjant-se un bronze en la prova de 60 quilòmetres del Gran Trail Peñalara. Visiblement emocionat, ha deixat enrere molts dies de patiment i de lluita per tornar a penjar-se un dorsal.

“Quan et obren la cama per treure’t el cartílag del genoll tot se’t ensorra. Córrer és la meva feina i he patit molt durant aquest temps; necessitava un dia com avui. M’he sentit molt bé i molt estimat, com si fos la meva pròpia casa. No coneixia Madrid i no coneixia res de la serra de Guadarrama; ara vull tornar l’any que ve per córrer la distància llarga”, ha declarat.

Així doncs, ens alegrem de la seva tornada i amb ganes de veure’l al capdavant de les grans curses del trailrunning mundial.

Jesús Gil i Cristina Santurino guanyen amb autoritat

Encara era nit tancada a Miraflores de la Serra quan més de 400 corredors es reunien sota l’arc de sortida del Trail Peñalara, modalitat de 61 quilòmetres i 2.700 metres de desnivell positiu que aquest diumenge tancava el programa de curses del GTP.

El traçat, que presentava lleugers canvis respecte a la seva última edició, ha portat als participants per les cotes altes de la Sierra de Guadarrama. Entre els aspirants al triomf en categoria masculina figuraven Pau Capell, David López Castán, defensant títol; i Jesús Gil García, guanyador de l’GTP en 2019. Mentre, al quadre femení, Cristina Santurino, vencedora del TP60 en l’última edició, partia com a clara favorita en les travesses.

El cingle de Claveles és un dels passos més tècnics i carismàtics de Guadarrama, un conglomerat de gegantines roques immediatament anterior al cim de Peñalara, sostre de la cursa i de la Comunitat de Madrid amb 2.428 metres d’altura en el quilòmetre 39. Jesús Gil passava per allà a les tres hores i mitja de cursa, aconseguint una renda sobre els seus rivals que ampliaria en el terç final del recorregut. Després de baixar al Puerto de Cotos i coronar la Bola del Mundo, tocava la victòria amb els dits. El seu crono en meta, 5 hores i 15 minuts, superava les previsions de l’organització. “Els somnis es compleixen si es treballen. L’ any 2019 vaig guanyar aquí el meu primer ultra, va ser un dia molt especial, però aquest no ha estat menys. He passat problemes personals, una lesió de turmell i una pandèmia. Només puc estar molt feliç”. En segona posició, amb un temps de 5 hores i 29 minuts, arribava David López Castán (guanyador l’any 2019), i tancava el podi el corredor català Pau Capell -5 hores i 49 minuts-, qui trencava a plorar emocionat.

En categoria femenina Cristina Santurino no ha tingut rival i ha liderat la prova amb autoritat de principi a fi. L’atleta madrilenya ha defensat el triomf aconseguit en 2019 marcant un temps de 6 hores i 43 minuts. “Estic contentíssima, la cursa m’ha sortit com havia planificat, he gaudit molt i portava esperant aquest dia molt de temps. No he mirat cap enrere en cap moment, no tenia referències dels meus rivals i simplement he anat complint els parcials que tenia pensats”, comentava l’atleta del RSEA Peñalara. Han completat el podi Cristina Femenía (7 hores i 40 minuts) i Alix Parque (7 hores i 44 minuts).

Foto portada: Muñoz Egea