L’alpinista català Sergi Mingote ha coronat aquest matí el cim del K2 (8.611m), la segona muntanya més alta del món, per la coneguda via normal: l’aresta sud-est o de l’esperó dels Abruzzos. L’ ascens s’ha realitzat tant sols una setmana després de cercar el Broad Peak, en solitari i sense oxigen suplementari, fita només aconseguida pel bulgar Boyan Petrov al 2014.

Mingote va conseguir coronar el Broad Peak el passat 16 de juliol. Tant sols quatre dies després, i en una ràpida decisió davant la proximitat de l’objectiu i assegurar una possible finestra de bon temps, va resoldre partir cap al camp base del K2, situat a tant sols una hora de la base del Broad Peak. “La muntanya forma part de la meva vida, com també la formen companys i amics com Pep, Carles i, en especial, en Lluís. Sense vosaltres no ho hauríem aconseguit”, declarava ahir abans de partir cap a cim.

Ruta normal del K2, la del Pilar sud-est o dels Abruzzos

Aquest assoliment només és el segon esglaó del projecte 3x2x8000 Solidary Project, on té previst coronar sis cims de vuit mil metres en només un any: L’Everest (8.848m), el Kanchenjunga (8.586m), el Lhotse (8.516m), el Manaslú (8.047m) i els recents assolits K2 (8.611m) i Broad Peak (8.047m). Aquesta fita el faria inscriure el seu nom al rècord Guiness.

El K2, el segon cim més alt del món

El K2 (8.611m) és la segona muntanya més alta del món després de l’Everest. Situada al Karakoram, fa frontera entre la Xina i el Pakistan. Coneguda també amb el nom de Chogori en llengua baltí, que significa “gran muntanya”. Els primers en trepitjar el cim van ser els italians Achille Compagnoni i Lino Lacedelli (31-07-1954). El primer ascens espanyol va ser el format per Mari Abrego i Josema Casimiro (23-06-1986), mentre que el primer català en conquerir aquest gegant va ser Joan Tomàs (24-06-1994) junt amb els reconeguts alpinistes Juanito Oiarzabal i els germans Iñaki i Alberto Iñurrategui.

Però la fita històrica del alpinisme català en aquesta muntanya, i que tots tenim a la memòria, va ser l’ascens de Jordi Corominas per la difícil ruta de la Magic Line (17-08-2004). Corominas anava acompanyat per Òscar Cadiach i Manel de la Matta, els quals van renunciar al cim. Malauradament, en el descens Manel de la Matta va morir.