La Hardrock 100 Endurance Run (Colorado, USA) és, sense dubte, una de les curses de 100 milles més emblemàtiques i exigents dels Estats Units, i considerada com una de les més difícils del món. No tant sols per la seva duresa, on des de la seva creació al 1992 s’ha cancel·lat en dues ocasions –per neu i per foc- si no també per la dificultat de participar-hi, ja que només 140 corredors escollits per sorteig hi poden prendre part.

Els fundadors de la prova la crearen per honrar a la gent que treballava a les profundes mines de la muntanya. La cursa discorre en gran part per sobre dels 3.300m de altitud a través de la carena muntanyenca de San Juan –una de les parts de Les Rocalloses més conegudes pels escaladors- coronant fins a 13 cims de més de 3.700m, passant pel Handies Peak (4.218m) com a punt culminant de la prova. També cal tenir present que, donada la difícil logística en el transport, els avituallaments son escassos i son transportats a mà en molts punts. El límit per cobrir l’exigent expedició és de 48 hores i cada any canvia el sentit de la marxa.

Pablo Segura és l’únic participant de l’Estat que hi participa, després de les renúncies de Kilian Jornet i Pau Capell, i es pot convertir en el cinquè de la història en inscriure el seu nom com a finisher de la mítica prova nord-americana. El millor temps de la prova està en possessió, com no, de Kilian Jornet en ambdós sentits de la marxa. Segura, de 53 anys, té un gran bagatge en proves d’ultrafons, tals com Marathon des Sables, Tor des Géants i Batwater Ultramarathon.

La prova ha arrencat aquest migdia de la localitat de Silverton (Colorado). Podeu seguir les seves evolucions a través d’aquest enllaç.

Foto portada ©Irunfar